Lounais-Häme

Sekunnin turvin mestariksi

 

Tammelalainen Riitta Kempe huipensi pitkän uransa valjakkoajon EM-kisoissa Norjassa. Kempe voitti Euroopan mestaruuden tiukkaakin tiukemmassa kuuden koiran luokassa.

Kempe oli kolmipäiväisen kisan loppuajoissa sekunnin nopeampi kuin hopealle sijoittunut Tshekin Jiri Trnka. Pronssille sijoittunut Sveitsin Patrick Wirz jäi Kempestä seitsemän sekuntia ja oli puolestaan sekunnin vauhdikkaampi kuin neljänneksi jäänyt suomalainen Teemu Kaivola. Kisan kokonaisajat olivat yli tunnin.

-Kyllähän mestari kuulostaa paremmalta kuin melkein mestari. PM-kultaa minulla oli jo aiemmilta vuosilta, mutta tämä on ensimmäinen kulta EM- tai MM-tasolta, Kempe kertoo.

Suomen mitalisaalis valjakkourheilun EM-kisoissa oli mainio. Suomi sai kisoista yhteensä kaksi kultaa, yhden hopean ja neljä pronssia.

Mestaruus ei tullut helpolla. Norjalaisten hiihtourille tekemä rata oli äärimmäisen vaikea. Se sisälsi jyrkkiä mäkiä ja hankalia mutkia.

Ratamerkinnätkään eivät ole kaikkein selvimpiä, etenkin toiselle kierrokselle lähtiessä tuli aikamoista härdelliä, kun aitaa ei ollut, vaan ratavahti ohjasi valjakoita oikeaan suuntaan. Järjestäjät saivatkin kuulla kilpailijoilta palautetta radoista.

-Tämä oli nyt melkein agilitya. Sanoinkin jo, että jos haluaisin ajaa näin teknistä rataa, niin harrastaisin agilitya, kertoo Kempe, jonka mukaan liian vaativa rata aiheutti loukkaantumisia niin kilpailijoille kuin koirillekin.

Kolmipäiväisessä kisassa Kempe valjakoineen teki heti avauspäivänä sen eron muihin, minkä turvin hän lopulta voitti mestaruuden. Matkan varrella sattui ja tapahtui paljon, kuten pysähdyksiä ja pyllähdyksiä, mutta kultaa irtosi kuin irtosikin.

-Sen verran oli vaikeuksia kisan aikana, että koirien vahti oli varmasti kohdillaan, silloin kun pääsimme kunnolla menemään.

Mestaruus lämmittää mieltä. Tie korkeimmalla pallille ei ole ollut lyhyt.

-20 vuotta sain tehdä töitä, että uran tavoite tuli saavutettua. Menestys ei tule helpolla, eikä ole itsestäänselvyys.

-Tämä on tavallaan taitolaji. Valjakkoajossa pitää hallita monta osa-aluetta ja iso kokonaisuus. Tämä ei ole hätäisen ihmisen laji, Kempe jatkaa.

Kempe kilpailee tämän talven lumilla ainakin SM-kisoissa. Ensi vuoden MM-kisoihin Atlantin taakse hän ei aio lähteä, vaan kisaa luultavammin World Cupia ja mahdollisesti Venäjällä rahakisoissa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti