Lounais-Häme Forssa

Selkäoireissa ammattiapu on tärkeää – Forssassa tarjolla sunnuntaina luento aiheesta

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Peter Pippingsköld luennoi selkäoireista sunnuntaina Kutomon Fysioterapian tiloissa.
Saku Rantala Kutomon Fysioterapiasta sanoo että liike on lääke selkäkipuihinkin, mutta vain oikein tehtynä.

Selän oireilut ovat yleisin syy hakeutua fysioterapiaan. Suurimmalla osalla ihmisistä on jossakin elämänvaiheessa päivittäisiä toimia haittaavaa selkäkipua.

Forssalaislähtöinen ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Peter Pippingsköld luennoi selkäoireista sunnuntaina Kutomon Fysioterapian tiloissa. Pippingsköld kertoo, miten selvitä oireilevan selän kanssa ilman leikkausta.

– Selän välilevy rappeutuu jokaisella iän myötä. Voi olla, ettei ole koskaan ollut selkävaivoja, sitten ne alkavat yhtäkkiä, Pippingsköld huomauttaa.

Kun selkäoireet alkavat, niitä pitää hoitaa aktiivisella kuntoutuksella. Tässä Pippingsköldin mukaan tarvitaan ammattilaisen eli hyvän fysioterapeutin apua.

– Monen selkäoireita on hoidettu huonosti. Hoitokulttuuri on parantunut, mutta edelleen lääkkeet ovat liian helposti etusijalla. Tarvitaan ammattilaisen laatima ohjelma, jota potilas pystyy toteuttamaan ilman kipuja. Fysioterapeutti myös kannustaa ja kontrolloi asiakasta. Moni kyllästyy, kun tuloksia ei tule heti, mutta prosessi on monen kuukauden mittainen. Kun selkäpotilas ymmärtää tilanteen, hän omaksuu kuntoutusta paremmin.

MDT erikoistunut fysioterapeutti Saku Rantala Kutomon Fysioterapiasta kertoo, että Suomessa tehdään monta turhaa selkäleikkausta.

– Kaikilta löytyy välilevyn pullistumia, mutta johtuvatko oireet niistä? Kun erilaisia selkäoireita esiintyy, pitää ensiksi selvittää, missä liikkeessä kipu tulee ja millaista se on, Rantala sanoo.

Rantala näyttää sunnuntaina selän toiminnallista käytännön kuntoutusta.

– Liike on lääke, mutta oikealla tavalla tehtynä. Siksi kannattaa käyttää ammattilaisen apua, jos epäilee selkäkipua, eikä siihen löydy selkeää syytä. FL

Peter Pippingsköldin luento aiheesta Miten selvitä oireilevan selän kanssa ilman leikkausta Kutomon Fysioterapian tiloissa sunnuntaina klo 12. Vapaa pääsy.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat