Lounais-Häme

Selkävaivat forssalaisten kiusana

Polviongelmat, mielenterveysongelmat, sydän- ja verisuonitaudit… Suomalainen on sairastanut vuosikausia lähes samaan tyyliin.

Uutta on kuitenkin se, että samalla asiakkaalla voi olla laajempi kirjo sairauksia.

-Ihmiset ikääntyvät ja se näkyy vastaanotollakin. Moniongelmaisia on yhä enemmän; esimerkiksi polvet vaivaavat ja samalla voidaan hoitaa diabetesta, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) työterveyshuollon osastonhoitaja Virpi Toivakka-Reiman kertoo.

-Forssassa sairastetaan samaan tyyliin kuin muuallakin Suomessa, mutta ehkä täällä on ehkä hieman enemmän selkäsairauksia, Terveystalon vastaava työterveyslääkäri Kaisu Norbäck lisää.

Hykyn työterveyshuollolla on asiakkaanaan yli 580 yritystä. Yrityksissä on kaikkiaan yli 5000 työntekijää.

Toimintaan kuuluu lakisääteinen työterveyshuolto, joka pitää sisällään myös työyhteisötoiminnan. Työyhteisötoiminnassa muun muassa selvitellään konflikteja.

-Pyrimme palauttamaan työpaikalle työrauhan, jos esimerkiksi työntekijöiden kesken on ristiriitaa, Toivakka-Reiman kertoo.

Toivakka-Reimanin mukaan yt-neuvottelujen tahti on lisännyt työntekijöiden ahdingon määrää. Taloudelliset ja kotiongelmat panevat ihmiset hakemaan apua.

-Psykologipalveluiden tarve on kasvanut. Avun vastaanottaminen alkaa olla sallitumpaa kuin ennen.

Osastonhoitajan mukaan kaikenikäiset hakevat apua mielenterveysongelmiin.

-Miehet hakevat apua edelleen hieman nihkeämmin kuin naiset.

Selkäkivutkin ovat sairauslomatilastojen kärjessä. Toivakka-Reimanin mukaan kipulääkkeiden ja ensiavun jälkeen työfysioterapeutti auttaa selkävaivaista eteenpäin.

Lyhyiden sairauslomien ykkösvaiva on flunssa. Toivakka-Reiman toteaa, että monella työpaikalla riittää, kun työntekijä ilmoittaa esimiehelleen lyhyestä sairaudesta.

-Flunssat ja vatsavaivat voi hyvin hoitaa käymättä lääkärillä.

Forssan Terveystalon työterveyshuollolla on noin 500 yritysasiakasta, joissa on yhteensä lähes 5000 työntekijää.

Kaisu Norbäckin mukaan yhteiskunnan muutokset näkyvät sairastelussa.

-Osatyökykyiset eivät välttämättä pärjää kiristyneessä tilanteessa työssä. Toisaalta myös epävarmuus työn jatkuvuudesta vaikuttaa, yleensä sairauspoissaoloja vähentävästi.

Terveystalon tilastojen mukaan pisimmät sairauspoissaolot johtuvat muun muassa erilaisista mielenterveysongelmista.

Norbäck toteaa, että mielenterveysongelmiin on harvoin yhtä yksittäistä syytä. Hänen mukaansa taustat ovat usein pitkältä ajalta. Esimerkiksi nuorella saattaa jo työuran alkuvaiheessa olla ahdistuneisuutta ja masennusta.

-Työelämän ja muun elämän kiire ja kuormitustekijät saattavat lisätä oireita ja aiheuttaa jopa pitkittynyttä työkyvyttömyyttä.

Hän jatkaa, että elämänkriiseihin liittyvä ahdistus ja unettomuus ovat usein normaaleita reaktioita kuormittavaan tilanteeseen ja aiheuttavat lyhtyaikaista oireilua.

Norbäckin mukaan työterveyspsykologilla käydään sekä yksityiselämään että työelämään liittyvissä asioissa.

-Työterveyspsykologin erityisosaamista on muun muassa psyykkisen jaksamisen tukeminen ja työkyvyn arviointi.

Työterveyshuollon tehtävänä on tutkia ja tukea työkykyä sekä ennaltaehkäistä ja hoitaa työhön liittyviä sairauksia.

-Työantajan pitää huolehtia työntekijän työkyvyn seurannasta ja varhaisen tuen antamisesta yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Fyysiset riskit ovat nykyisin työelämässä vähentyneet, mutta jatkuva muutos työpaikoilla on lisännyt psykosomaattisten oireiden yleisyyttä kaikissa ikäryhmissä, Norbäck summaa. FL

Yleisimmät syyt lääkärissäkäyntiinFlunssa ja muut hengitystieinfektiotMuut tuki- ja liikuntaelinvaivatSelkävaivatSilmän sairaudetRuuansulatuselinten sairaudetEniten sairauspoissaoloja aiheuttivatMielenterveysongelmatSelkävaivatMuut tuki- ja liikuntaelinvaivatFlunssa ja muut hengitystieinfektiotOlkapäävaivatPisimpiä sairauspoissaoloja aiheuttivatPolviongelmatMielenterveysongelmatSydän- ja verisuonisairaudetOlkapäävaivatMuut tuki- ja liikuntaelinvaivat

Uusimmat

Fingerpori

comic