Lounais-Häme

Selkeä ja jämäkkä kuin Miina Sillanpää

Pehmeä maku, ei liian makea, aidon mustikkainen.

Tällaiset ovat ensimmäiset ajatukset, kun maistaa Miina Sillanpään kunniaksi juuri valmistunutta leivosta Miinan mustikkaunelmaa.

Leivoksen ovat tehneet ja suunnitellet Paanan koulun yhdeksäsluokkalaiset Minttu Viljanen, Tiia Jauhiainen, Pinja Jyly, Laura Simola, Emilia Pekka ja Vanessa Hakala. He voittivat ruokapalvelun ideoiman kilpailun, jossa etsittiin rohkealle feministille Miina Sillanpäälle sopivaa 150-vuotisjuhlaleivosta.

Voitto on merkittävä, sillä voittajaleivos pääsee Jokioisten Leivän valikoimiin ainakin Sillanpään juhlavuoden ajaksi.

Yrittäjä Jaana Virtanen ei vielä osaa sanoa, kuinka laajaan myyntiin leivos tulee, mutta aluksi leivosta myydään Jokioisten Leivän omissa myymälöissä. Myöhemmin leivos saattaa tulla myyntiin Helsinki-Turku-Tampere-akselilla.

-Leivos tulee myyntiin Forssassa ja Jokioisilla kesäkuun alussa, Virtanen kertoo.

Voittajaleivos valittiin tietyin kriteerein. Ensinnäkin voittajan tuli olla yksittäinen leivos. Siinä piti olla jotain uutta ja jotain vanhaa. Sen valmistuksessa piti kunnioittaa isoäitien perinteitä ja alueelle ominaisia raaka-aineita. Se ei saanut olla liian monimutkainen, vaan sitä täytyy pystyä valmistamaan suuria määriä.

Kilpailu oli suunnattu niille Paanan koulun yhdeksäsluokkalaisille, jotka olivat ottaneet kotitalouden valinnaiseksi aineeksi. Joukkueita muodostui kaikkiaan kuusi.

Kotitalousopettaja Maiju Mikkola yllättyi siitä, että leivokset onnistuivat kaikilla ryhmillä ja niistä tuli kauniita. Hän on myös tyytyväinen yhdeksäsluokkalaisten innokkaasta osallistumisesta kisaan.

-Oppilaat testailivat eri vaihtoehtoja ja suunnittelivat tosissaan.

Mikkola paljastaa, että voittajaryhmää ei paljon tarvinnut neuvoa. Ryhmällä oli paljon omia ideoita, joten heitä piti vain tukea ja heidän ideoitaan arvioida. Lopputulosta voidaan siis pitää pitkälti nuorten omana aikaansaannoksena.

Voittajan valinnut raati ihastui mustikkaunelmaan. Leivosta kehuttiin selkeäksi ja jämäkäksi, sellaiseksi, kuin Miina Sillanpää oli. Leivoksessa myös maku ja näkö kohtasivat ja raaka-aineet olivat paikallisia.

-Näillä raaka-aineilla olisi periaatteessa voitu tehdä leivonnaisia jo Miinan aikana, koulun keittiöhenkilökunta kommentoi.

Uutta leivosta juhlittiin Paanan koulussa eilen torstaina. Voittajajoukkue leipoi koululaisille Miinan mustikkaunelmat ja samalla juhlistettiin kouluruokastipendiä, joka myönnettiin Paanan koululle.

-Mietimme, että pitäisikö ensi vuonna suunnitella leivokset Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi, kotitalousopettaja kertoo.

 

Leivosideoita
Paanan koulun kotitaloutta opiskelevat yhdeksäsluokkalaiset jakautuivat kuuteen ryhmään ja suunnittelivat leivokset Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Tällaisia olivat ideat.1 Milzu Kaurakeksipohja, jonka päällä vadelmainen mascarponetäyte. Päällä kinuskikuorrute.2 Raikas mousberg Mansikkainen runebergintorttu. Täyteenä ja päällä lime-valkosuklaamoussea. Koristeena mansikkaa, suklaata ja sitruunamelissanlehti.3 Miinan erikoinen Sokerikakkua, mangovaahtotäytettä ja kuorrutteena suklaata.4 Omppis Sitruunainen omenatorttu ohrajauhoista. Päällä omenaa, suklaata ja mantelirouhetta.5 Miinan mustikkaunelma Unelmatorttupohjan välissä mustikkainen täyte. Päällä kermavaahtoa ja marjoja.6 Pusu Sokerikakkupohjan päällä vadelmahilloa ja banaania. Kuorrutteena sokerikreemiä ja sinistä sokerimassaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic