Lounais-Häme

Selvitimme, miksi ja paljonko Posti laskuttaa lehden luukkuunjakelusta – "Ikä ei ole peruste ovelle jakamisen maksuttomuudelle"

Postin "varhaisjakelulehti kotiin" -palvelun hinta riippuu postilaatikon ja kotioven välisestä matkasta. Minimihinta on 152 euroa vuodessa.
Posti ei myönnä asiakkailleen ikäalennuksia tai -vapautuksia varhaisjakelulehden jakamisesta postilaatikon sijaan kotiovelle asti. Kuva: Paula Pohjamo

Forssan Lehden tilaajilta on tullut palautetta sen jälkeen, kun lehden varhaisjakelu siirtyi keväällä tehdyn liiketoimintakaupan myötä Ilves Jakelu Oy:ltä Postille .

Monia yli 75-vuotiaita tilaajia harmittaa se, että Posti perii myös heiltä lisämaksua lehden tuomisesta kotiovelle.

– Postilla on varhaisjakelun osalta yleinen linjaus, ettei ikä ole peruste ovelle jakamisen maksuttomuudelle. Meillä on koko maassa samat pelisäännöt, kertoo Postin asiakaspalvelun johtaja Tomi Huhtala.

Hänen mukaansa Postin osalta mikään ei ole muuttunut: Posti ei ole aiemminkaan tarjonnut yli 75-vuotiaille ilmaista luukkuunjakelua varhaisjakelussa.

Posti on hoitanut Ilves Jakelulta siirtynyttä varhaisjakelua Kanta-Hämeessä toukokuun alusta lähtien.

Minimihinta 152 euroa vuodessa

Kotiovelle jakamisen hintaa kritisoidaan kohtuuttomaksi. Luukkuunjakelu kustantaa jopa satoja euroja vuodessa.

– Hinnoittelussa otetaan huomioon reittipoikkeama. Tarvittaessa meiltä käy joku tuotannon ihminen tarkistamassa paikan, Huhtala kertoo.

Eli mitä pidemmän matkan jakaja joutuu kulkemaan postilaatikolta asiakkaan kotiovelle, sitä suuremmaksi lisälasku muodostuu.

Postin toimittaman hintataulukon mukaan jokapäiväisen ”varhaisjakelulehti kotiin -palvelun alhaisin vuosimaksu on 152 euroa. Se laskutetaan enintään kymmenen metrin reittipoikkeamasta. 184 euroa Posti ottaa 11–50 metrin reittipoikkeamasta. 51–100 metrin matka tuo tilaajalle 267 euron lisälaskun. Yhdeksänportaisen taulukon korkein vuosihinta on 1 425 euroa, joka laskutetaan 1–2 kilometrin ylimääräisestä jakelumatkasta.

– Kannattaa muistaa sekin, että varhaisjakelussa luukkuunjakelu tehdään joka päivä. Esimerkiksi tuo 184 euron esimerkki on 50 senttiä per päivä, Huhtala sanoo.

Päiväjakelu aina ilmaista yli 75-vuotiaille

–  Asiakas voi halutessaan siirtää lehden jakamisen päiväjakeluun, jossa kotiovelle jakaminen on lain velvoittamana maksutonta yli 75-vuotiaille ja liikuntarajoitteisille, Huhtala vinkkaa.

Nykyisellä lainsäädännöllä Posti ei siis voi ryhtyä laskuttamaan näiden ryhmien päiväpostin luukkuunjakelusta, ja sekä ylimääräiseltä laskulta että postilaatikolla käynniltä välttyy, jos suostuu odottamaan aamun lehteä päiväjakeluun asti.

Huhtalan mukaan varhaisjakelun maksullisuudesta ei ole tullut ” ainakaan merkittävästi ” palautetta.

– Ei ainakaan minun korviini asti.

Posti ei myöskään ole muuttamassa hinnoittelupolitiikkaansa .

Posti ei myönnä asiakkailleen ikäalennuksia tai -vapautuksia varhaisjakelulehden jakamisesta postilaatikon sijaan kotiovelle asti. Kuva: Esko Tuovinen

Posti ei myönnä asiakkailleen ikäalennuksia tai -vapautuksia varhaisjakelulehden jakamisesta postilaatikon sijaan kotiovelle asti. Kuva: Esko Tuovinen

Uusimmat

Fingerpori

comic