Lounais-Häme

Selvitys suosittaa uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon rakentamista Helsingin merelliseen keskustaan - tavoitteena 450 000 kävijää vuodessa

Helsinki
21.08.2018, 13:21

Kulttuuri

Nykyisten Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon organisaatiot tulisi yhdistää, ja museokokonaisuudelle tulisi rakentaa uusi, muotoilultaan kiinnostava rakennus Helsinkiin. Tähän päätyi opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin yhteistyössä Designmuseon säätiön ja Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiön kanssa tilaama selvitys.
Selvityksen mukaan museorakennukselle paras sijoituspaikka olisi Helsingin merellinen keskusta, joko Eteläranta tai Hietalahdenranta. Museon arvioidaan houkuttelevan 450 000 kävijää vuodessa.
Selvityksessä esitetään, että valtio ja Helsingin kaupunki jakaisivat rakennusinvestoinnin ja mukana voisi olla myös yksityistä rahoitusta noin 10-20 prosenttia.
Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo ovat valtion rahoittamia erikoismuseoita, korosti Helsingin pormestari Jan Vapaavuori selvityksen julkistamistilaisuudessa. Hänen mukaansa Helsingin kaupunki voi osallistua rakennuskustannuksiin isollakin summalla, mutta vain, jos museosta tulee kansainvälisesti korkeatasoinen.
– Emme ole mukana keskinkertaisessa hankkeessa, mutta kansainvälisessä hankkeessa olemme ilman muuta. Se on ainoa reunaehto, Vapaavuori painotti.
Hänen mukaansa kaupunki ja ministeriö keskustelevat jo pian siitä, ketkä tekevät jatkoselvitykset ja millä aikataululla.
– Varmasti se vie muutamia kuukausia.
Vapaavuoren mukaan eduskuntavaalien jälkeen on yksi mahdollinen luonteva päätöksenteonpaikka, kun uusi hallitus kokoontuu.
Vapaavuori ei ota vielä kantaa museon sijoituspaikkaan. Olennaisinta hänen mielestään on luoda ensimmäiseksi kokonaisuudelle toimiva konsepti.

”Mieluiten kertarutina kuin ainainen kitinä”

Selvityksen ovat laatineet toimitusjohtaja Tuomas Auvinen, strategia- ja luova johtaja Mirkku Kullberg ja kehittäjä Ulla Teräs. He ovat haastatelleet sitä varten noin 70 suomalaista ja kansainvälistä asiantuntijaa.
Myös molempien nykyisten museoiden säätiöiden hallitukset kannattavat Auvisen mukaan säätiöiden yhdistämistä.
– Jos nyt vähän oikaisen mutkia, keskustelu tuki sitä ajatusta, että mieluiten kertarutina kuin ainainen kitinä, jota joskus saattaa vierekkäisissä organisaatioissa esiintyä. Selkeästi olemme tekemässä yhtä kokonaisuutta, jossa täytyy olla yksi juridinen toimija takana, perusteli Auvinen ratkaisua.
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kannattaa museohanketta. Hän sanoi siinä olevan mukana sukurasitettakin.
– Isoisäni oli arkkitehti Olavi Terho, joka oli Helsingin kaupungin asemakaavapäällikkö, Terho sanoi.
Terhon mukaan hallinnolliset keskustelut uudesta museosta aloitetaan heti syksyllä.
– Selvitystyö tarjoaa erinomaisen pohjan jatkovalmistelulle. Tästä ministeriön ja kaupungin on hyvä jatkaa yhteistyössä museoiden kanssa hankkeen toteuttamisedellytysten selvittämistä.

STT

Kuvat:

Fingerpori

comic

Näkoislehti