Lounais-Häme Forssa

Apua digitaitoihin on tarjolla yllin kyllin - Forssan kirjastossa seniorit surffasivat verkkomaailman laineilla

Forssan kirjastossa vietettiin SeniorSurf-päivää opiskellen.
Aleksi Airamaa neuvoi Erkki ja Päivikki Tervomaata SeniorSurf-päivässä Forssan kirjastossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Aleksi Airamaa neuvoi Erkki ja Päivikki Tervomaata SeniorSurf-päivässä Forssan kirjastossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kirjastossa vietettiin tiistaina vanhusten viikon merkeissä SeniorSurf-päivää.

Senioreita opetettiin surffaamaan, mutta lainelautojen sijasta opetusvälineinä olivat tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet, joilla surffaillaan internetin ihmeellisessä maailmassa.

Forssan ammatti-instituutin datanomiopiskelijoita oli paikalla opastamassa kädestä pitäen senioreita käyttämään laitteitaan.

FAI:n ensimmäisen vuoden datanomiopiskelija Sami Kaislasalo opasti forssalaista Leena Parkattia uuden älypuhelimen käytössä.

– Olen käyttänyt läppäriä, mutta tämä puhelin on ollut minulla vasta pari kuukautta. Olen kauhean utelias ja haluan oppia kaikenlaista, Parkatti kertoi.

Sami Kaislasalo opasti Leena Parkattia tämän uuden älypuhelimen käytössä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sami Kaislasalo opasti Leena Parkattia tämän uuden älypuhelimen käytössä. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Datanomiopiskelijoista Aleksi Airamaa neuvoi läppärin äärellä Päivikki ja Erkki Tervomaata.

– Tietokoneet ovat tulleet työasioissa vähitellen tutuiksi, mutta kunnon opissa en ole ollut. Sen takia tekniikka on vielä hakusessa. Käyttö alkaisi varmaan sujua, kunhan toimintamallit saa haltuun, Erkki Tervomaa arvioi.

– Oppiminen on nimenomaan tekemisestä kiinni. Olen käyttänyt tietokoneen sijasta mustaa kirjaa 40 vuotta ja käytän sitä vielä ainakin ensi vuonna, Tervomaa naurahti.

Kirjastossa on aina tiistaisin saatavilla kirjastolaisten tarjoamaa henkilökohtaista tietotekniikan ja verkkoasioinnin opastusta. Lisäksi FAI:n opiskelijat ovat lokakuun ajan mukana tiistaiaamun opastuksissa, joihin tunnin aika pitää varata etukäteen. Keskiviikkoisin voi Wahren-opiston digitutor auttaa samoissa aiheissa. Kirjaston henkilökunta kertoo opastusten aikatauluista.

 

Vähemmälle kiinnostukselle jäivät tiistain SeniorSurfissa Louna-kirjastojen verkkopalvelut eli keväällä käyttöön otetun verkkokirjaston (louna.finna.fi) sekä kirjaston sähköisten aineistojen käyttö. Näin siitä huolimatta, että viime keväänä ikäihmisille suunnatussa kyselyssä kävi ilmi kirjaston verkkopalvelujen olevan vähemmän tuttuja ja niihin toivottiin opastusta.

Datanomien opastuksen ja kirjaston oman verkkopalvelun esittelyn lisäksi SeniorSurfissa OP Lounaismaan edustajat tiedottivat pankkien uudistuvasta tunnistautumisesta. FL

 

Lue myös: Filatov: Digisyrjäytyminen uhkaa yli 65-vuotiaita – “On varmistettava jokaisen kansalaisen digiosaaminen”

Uusimmat

Näkoislehti

5.6.2020

Fingerpori

comic