Lounais-Häme

Sepelkyyhkyjen metsästys alkaa - Forssan seudulla kanta elpynyt

Sepelkyyhkyjen metsästys käynnistyy perjantaina. Moni metsästäjä aloittaa metsästyskautensa juuri sepelkyyhkyistä, vaikka osa metsästäjistä onkin jo aloittanut kautensa pienpetopyynnillä.

Myös Forssan metsästysseuran jäsenet lähtevät kyyhkymetsälle heti avausviikonloppuna.

-Aloitusviikonloppu on aina suosittua aikaa, mutta sorsastuksen alkaessa (20.8.) sepelkyyhkyjen metsästys rauhoittuu. Kyyhkyt myös huomaavat, kun niitä aletaan metsästämään ja ne oppivat nopeasti, Forssan metsästysseuran puheenjohtaja Tero Kosunen kertoo.

Kosunen arvioi, että metsästysseuran noin 190 jäsenestä reilu 40 jäsentä suuntaa kyyhkyjahtiin.

-Mitään yhteisiä jahteja meillä ei ole tiedossa. Jokainen on itsekseen valmistanut kyyhkyjen ruokintapaikkoja sinne missä niitä lenteleekin, Kosunen sanoo.

 

Suomen sepelkyyhkykannat ovat Suomen Metsästäjäliiton mukaan runsaat ja kanta kestää hyvin metsästyksen. Sepelkyyhkyjä esiintyy monin paikoin runsaasti herne- ja viljapeltojen läheisyydessä.

Myös Forssassa sepelkyyhkykanta on riittävällä tasolla.

-Kyyhkykanta on parantumaan päin Forssan seudulla. Ennen niitä oli vähän vähemmän, mutta nyt kanta on palautunut, Kosunen toteaa.

-Määriin on vaikuttanut se, että meidän metsästysalueella ei ole isoja hernemaita. Sepelkyyhkyt syövät kuitenkin myös hiukan viljaa ja kun viime syksynä viljaa jäi hyvin peltoihin, niin se paransi tilannetta, Kosunen jatkaa.

 

Suomen Metsästäjäliitto muistuttaa tiedotteessaan, että sepelkyyhky tekee vuosittain useita poikueita, ja metsästyskauden alussa osalla voi olla vielä pesintä kesken. Metsästäjäliitto kehottaa kohdistamaan metsästyksen jo parveutuneihin lintuihin, sillä parvissa on nuoria ja jo pesintänsä lopettaneita yksilöitä. Yksittäiset linnut tulisi jättää rauhaan, sillä todennäköisesti niiden pesintä on vielä kesken.

Parvissa tai yksittäisinä lintuina esiintyy myös rauhoitettua uuttukyyhkyä, joten lajin tunnistaminen on tärkeää.

-Jos on epävarma (lajista), ei ammu. Meidän seurassa ei ole ainakaan tullut tietoon, että muita lajeja olisi ammuttu. Jos vaan muistaa netistä katsoa minkä näköinen sepelkyyhky on, niin kyllä sen sitten tunnistaa, Kosunen vakuuttaa.

Sepelkyyhkyä pienemmältä uuttukyyhkyltä puuttuvat valkoiset laikut siivistä. Se eroaa myös lentotavaltaan ja siiveniskuiltaan. FL

 

Sepelkyyhky

Sepelkyyhky muistuttaa kesykyyhkyä, mutta on jalomman ja siromman näköinen.

Runko on pidemmänomainen ja korkeampi, väritys tasaisemman siniharmaa.

Siivessä ja kaulassa on valkoinen sepel, josta lajin nimi tulee.

Lintu on arka ja varovainen, mutta sopeutunut silti hyvin myös kaupunkioloihin.

Levinneisyys ulottuu eteläisimmästä Suomesta Rovaniemen ja Kuusamon tasolle.

Kyyhkysiä ammutaan paikoin paitsi lihan takia myös vahinkolintuina, sillä suuret parvet voivat aiheuttaa satovahinkoja.

Sepelkyyhkyt saapuvat Suomeen maalis-huhtikuussa ja lähtevät syys-lokakuussa.

Lähde: Suomen Metsästäjäliitto

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti