Lounais-Häme

Sepelkyyhkyjen pyynti käynnistää metsästyskauden

Sepelkyyhkyjen metsästys on lintukannan vahvistumisen myötä kasvattanut suosiotaan. Lintuja metsästetään peltojen laidoilta ja metsistä peltojen läheisyydestä.

Jokioislaisen metsästysseura Jänhijoen Paukun piirissä on runsaasti metsästäjiä, joille sepelkyyhkyn pyynti käynnistää koko metsästyskauden.

Seuran sihteeri Timo Kultanen ja seuran aktiivi Jani Tienhaara kuuluvat siihen joukkoon, joille sepelkyyhkyjen metsästys on koko pyyntikauden tärkeä avaus.

Tienhaara lupaa olla torstaiaamuna kello viiden jälkeen valmiina sepelkyyhkyjen pyyntipaikalla haulikko sekä naamioverkot ja kaaveet eli muoviset näköislinnut valmiina peltoon aseteltuina. Sepelkyyhkykaaveiden joukkoon asetellaan myös muutamia variskaaveita.

Lentävä sepelkyyhky arvioi, että laskeutuminen kaaveiden joukkoon on turvallista, koska joukossa on myös varovaiseksi linnuksi tunnetun variksen näköisyksilöitä. Kultanen asettelee yleensä kaaveet v-muodostelmaan nokat kohti tuulta.

 

Metsästystä vaikeuttaa tänä vuonna alkukaudesta se, että puinnit pelloilla ovat myöhässä. Nyt metsästys aloitetaan metsien reunoilta. Sepelkyyhkyt lentävät erityisen mielellään syksyisin vehnä- tai hernepelloille ruokailemaan.

Tienhaara arvioi, että ensimmäisenä pyyntipäivänä hän on metsästämässä ensi kello viidestä kello kymmeneen ja uudestaan iltapäivällä kello 14:stä iltakahdeksaan.

Saaliiksi Tienhaara toivoo muutamia kymmeniä sepelkyyhkyjä. Ravinnoksi hän valmistaa ne itse.

-Lintu pitää ensin suolistaa ja kyniä. Sepelkyyhkystä saa hyvää keittämällä ensin lihat irti luista. Sen jälkeen ruskistan rintapalat ja maustan lihat suolalla ja mustapippurilla. Lihat sopivat hyvin ruskeakastikkeen ja kesäperunoiden kanssa. Pakasteeseen asti saan harvoin lintuja riittämään, Tienhaara toteaa.

 

Vaikka sepelkyyhkyn metsästyksen alku on Tienhaaralle metsästyskauden huipentuma, hän on myös innokas supikoirien pyytäjä.

Viime metsästyskaudella hän loukutti tai ampui lähes 40 supia. Hänen mukaansa supikanta on edelleen voimistumassa.

Tienhaara odottaa, että supi julistetaan vielä lähivuosina haittaeläimeksi. Supi tuhoaa niin lintujen pesiä kuin muutakin riistaa.

Tienhaaralla on mukana metsällä lintukoirana Pavel, joka on länsisiperianlaika. Pavel kykenee etsimään esimerkiksi metsään pudonneen linnun. Tienhaara ampuu ja kerää linnun kerrallaan. FL

 

Fingerpori

comic