Lounais-Häme

Seta selvittää sateenkaarinuorten koulukokemuksia – Kyselyyn voi vasta joulukuun ajan

Kuvituskuva: Lassi Puhtimäki

Seta kerää joulukuun ajan tietoa sateenkaarinuorilta koulujen ilmapiiristä. Kouluilmapiirikyselyssä tutkitaan sateenkaarinuorten kokemuksia koulussa ja erityisesti liittyen siihen, kuinka turvalliseksi kouluympäristö koetaan. Lisäksi kyselyssä selvitetään, miten sateenkaariteemat näkyvät koulujen arjessa ja opetuksessa ja miten syrjintään ja häirintään puututaan.

Vastata voivat kaikki sateenkaarinuoriksi itsensä määrittelevät nuoret, jotka ovat olleet ala- tai yläkoulussa, lukiossa tai ammattioppilaitoksessa kouluvuonna 2018–2019.

Kysely antaa Setalle tietoa, jonka avulla voidaan vaikuttaa tehokkaammin sateenkaarinuorten hyvinvointiin ja koulujen turvallisuuteen.

Setan koulukyselyyn vastataan nimettömänä joulukuun aikana eikä yhteystietoja kysytä eivätkä koulut näe yksilöllisiä vastauksia.

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.

Tästä pääset kouluilmapiirikyselyyn.

Lue myös, kuinka haastavaa sateenkaarinuoren arki voi olla.

Aiempaa tarkempaa tietoa

Tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan sateenkaarinuoria kiusataan kouluissa enemmän ja he kohtaavat enemmän seksuaalista häirintää ja väkivaltaa. Seta selvittää kyselyssään sateenkaarinuorten tilannetta tarkemmin.

Kysely toteutetaan yhteistyössä Columbia Universityn kanssa. Kyselylle on olemassa useissa muissa maissa käytetty pohja, joka on sopeutettu Suomen koulumaailmaan.

Yhdysvaltalaisen GLSEN-järjestön (Gay Lesbian Straight Education Network) pilotoimaa tutkimusta on tehty myös muun muassa Kanadassa, Israelissa, Isossa-Britanniassa, Belgiassa, Islannissa, Irlannissa, Italiassa, Maltalla ja Portugalissa, joissa kaikissa mukana on ollut tunnettuja sateenkaarijärjestöjä.

Uusimmat

Fingerpori

comic