Lounais-Häme Forssa

Seudullinen vammaisten toripäivä muistutti erilaisuudesta ja kitki ennakkoluuloja jo seitsemättä kertaa

Seudullista vammaisten toripäivää vietettiin lauantaina seitsemättä kertaa. Ennakkoluuloja kitkettiin musiikin ja teatterin voimalla.
Monella tapaa tärkeä-toripäivän puuhanainen Asta Jaakkola on päässyt seuraamaan vammaisten arkea läheltä, sillä hänen poikansa Juho asuu Lamminrannan palveluyksikössä. Kuva: Tapio Tuomela
Monella tapaa tärkeä-toripäivän puuhanainen Asta Jaakkola on päässyt seuraamaan vammaisten arkea läheltä, sillä hänen poikansa Juho asuu Lamminrannan palveluyksikössä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan torilla kaikuvat metsän äänet. Karhu murisee ja käärmeet sihisevät. Menossa on Kirsi Lindholmin ja Milla Malinin vanhaan kansansatuun perustuva satuseikkailu, joka huipentaa seudullisen vammaisten toripäivän. Taidetta hoitolaitoksiin -hankeen pohjalta toteutettu osallistava näytelmä on kerännyt runsaasti yleisöä, sillä se on esitetty lähes 30 kertaa ympäri Kanta-Hämettä.

– On mahtavaa päättää näytelmäkiertue Forssaan. Tällaiseen tapahtumaan tulee aina hyvällä mielellä, näyttelijät kuvailivat ennen esityksen alkua.

Ennen satuseikkailua paviljongin lavan valloittivat laulaja Sami Katajisto ja hänen säestäjänsä Jouni Alho. He esittivät toriväelle kaksi Katajiston itse säveltämää kappaletta. Katajiston henkilökohtaisena avustajana toimivan Alhon mukaan esitystä on harjoiteltu yhdessä runsaasti kuluvalla viikolla.

– Saan inspiraation kappaleisiini ympäröivästä luonnosta. Aloitan sävellystyön aina pohtimalla ensin, millainen rytmi kappaleessa voisi olla, Katajisto kuvailee.

Monella tapaa tärkeä-vammaisten toripäivä järjestettiin tänä vuonna seitsemännen kerran. Tapahtuman puuhanaisen, torivalvoja Asta Jaakkolan mukaan idea tapahtuman järjestämiseen syntyi halusta muuttaa asenteita ja rikkoa ennakkoluuloja. Jaakkolan oma poika Juho asuu Lamminrannan palveluyksikössä. Oman poikansa arjen seuraamisen myötä vammaisten arki on tullut Jaakkolalle tutuksi.

– Mukana kehitysvammaisen arjessa oleminen on kasvattanut minua eniten ihmisenä. Heihin kohdistuvissa asenteissa on vielä paljon korjattavaa. Lisäksi ympäristön ja liikkumisen esteettömyys tulisi ottaa entistä paremmin huomioon, Jaakkola pohtii.

Jaakkola on tyytyväinen tapahtuman saamaan vastaanottoon torikansan silmissä. Palaute on ollut vuodesta toiseen positiivista. Tapahtuman puuhanainen uskoo, että jo perinteikkääksi käynyt tapahtuma on tarjonnut välineitä seudun asukkaille kohdata vammaisia ihmisiä ja murtaa omat ennakkokäsityksensä. Lisäksi myös vammaiset ovat päässeet esiintymään lavalle ja näyttämään monipuolista osaamistaan.

– Tapahtuma tuo antaa äänen heikommassa asemassa oleville. Samalla pystymme elävöittämään Forssan toria. Se yhdistää kaksi sydäntäni lähellä olevaa asiaa, Jaakkola sanoo.

Kaikille avoimeen toritapahtumaan erityisen kutsun olivat saaneet Lamminrannan ja Niittyvillan palveluyksiköiden asukkaat. Kutsun innoittamana toritunnelmasta oli lähtenyt nauttimaan myös 35-vuotias Lauri Louhelo. Hänen mielestään tapahtuman tunnelma oli hyvä.

– Parasta vammaisten toripäivässä on ihan kaikki, hän tiivisti.

Toritapahtuman yleisössä ohjelmasta nauttinut forssalainen Merja Thomsson on tutustunut vammaisiin töidensä puitteissa.

– Vammaiset ovat ahkeria ja hyviä työntekijöitä, joten heille pitäisi tarjota enemmän mahdollisuuksia työelämässä. Onneksi asenteet ovat parantuneet viime vuosina huomattavasti, hän summasi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic