Lounais-Häme Forssa

Seudullinen yhteistyö toimii musiikkiopistossa loistavasti, kertoo eläkkeelle jäävä rehtori Hillevi Karttunen-Heikkinen

Eläkkeelle suuntaava rehtori Hillevi Karttunen-Heikkinen huomauttaa musiikinopiskelun perustuvan muuhun kuin toiveisiin pikavoittojen kohdalle osumisesta.
Hillevi Karttunen-Heikkinen summaa työuransa suurimmaksi rikkaudeksi opettajatyössä näkemänsä ja kokemansa osaamisen ja muusikkouden. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hillevi Karttunen-Heikkinen summaa työuransa suurimmaksi rikkaudeksi opettajatyössä näkemänsä ja kokemansa osaamisen ja muusikkouden. Kuva: Lassi Puhtimäki

Virkamies on aina virkamies, jonka rooliin kuuluu henkilöstön työskentelymahdollisuuksista huolehtiminen siten, että toiminnot sujuvat. Lounais-Hämeen musiikkiopiston rehtori Hillevi Karttunen-Heikkinen jatkaa ajatusta toteamalla asian merkinneen rehtorin työnkuvassa vastuunkantoa edellytyksistä, joita opettajat tarvitsevat työnsä hoitamisessa.

– Yhteinen tehtävämme on auttaa oppilaitamme eteenpäin. Osana siihen sisältyy myös oppilaalle kuuluvan osuuden tiedostaminen.

Kysymys on Karttunen-Heikkisen mukaan siitä, että musiikinopiskelu ei ole, eikä voi olla pikavoittojen odottelua sen kummemmin kuin missään muullakaan elämän alalla.

– Mutta ei tämä mitään rakettitiedettäkään ole. Musiikkiopisto on tavallisten ihmisten opinahjo, hän painottaa.

Musiikkiopiston toiminta ei saa hänen mukaansa perustua virtuoosien ja ammattimuusikoiden tekemiseen, vaikka työnkuva kattaa vastuun myös heidän yksilöllisten tarpeidensa kehittämiseen liittyvistä haasteista.

– Ennen muuta musiikinopiskelussa tulee oppia tiedostamaan tavoitteellisuuden, säännöllisyyden ja ahkeruuden merkitys. Niin synnytetään myös onnistumisen ja innostumisen itseään ruokkivaa kierrettä.

Karttunen-Heikkinen aloitti Lounais-Hämeen musiikkiopiston rehtorina elokuussa 2001. Viimeinen työpäivä on runsaan viikon kuluttua 22. maaliskuuta. Virallinen eläkeläisen arki odottaa kertyneiden loma- ja muiden vapaapäivien loppuessa kesäkuussa.

Hän kehuu Forssan kaupunkia sekä hyväksi työnantajaksi että hyväksi työyhteisöksi, joka ansaitsee kaikessa kokonaisuudessaan ja monipuolisuudessaan kiitoksen.

– Oman työni suurimpana rikkautena olen nähnyt ja kokenut opistomme opettajatyössä vallitsevan osaamisen ja muusikkouden. Vaikka se usein piiloon jääkin, opettajamme tekevät oppilaidemme hyväksi erittäin arvokasta ja hienoa työtä.

Lounais-Hämeen musiikkiopiston henkilöstö koostuu 20 viranhaltiapohjaisesta opettajasta sekä kymmenestä tuntiopettajasta. Oppilaita on kirjoilla lasten musiikkileikkikoulu ja avoin osasto mukaan lukien viisi sataa.

Laitoksen seutukunnallista toimintapohjaa Karttunen-Heikkinen määrittelee luonnehdinnalla ”ehdottomasti positiivinen ja arvokas asia”. Hän katsoo yhteistyön kumppanuuskuntien kanssa sujuneen kaiken kaikkiaan hyvin

– Forssa ei nauti organisaatiossamme ylitse muiden asemaa, vaikka isäntäkunta onkin. Hieno on ollut todeta toimintojemme sujuvuus ja tuloksellisuus yli kuntarajojen muun muassa Someron ja Urjalan toimipisteidemme soittajaisissa ja lukukausien päätöstilaisuuksissa.

Pohjois-Savossa Vieremällä syntynyt Karttunen-Heikkinen opiskeli Jyväskylän konservatoriossa sellonsoiton opettajaksi ja Jyväskylän yliopistossa musiikkitieteen maisteriksi.

Lounais-Hämeen musiikkiopiston rehtoriksi hän siirtyi Länsi-Uudenmaan musiikkiopistosta Lohjalta, jossa kului runsas vuosikymmen sellonsoiton opettajana. Jo ennen sitä hän oli toiminut useamman vuoden sellonsoiton opettajan Kouvolassa. Musiikkiopiston johtajakokemustakin vuosien varrella oli kertynyt rehtorin sijaistamisesta jo ennen Lounais-Hämeen musiikkiopistoa rehtorin virkaa.

Forsassa Karttunen-Heikkilä kertoo asuvansa myös eläkepäivillä. Matkustelu pysyy sekin tärkeänä elämän sisällön antajana.

– Hyvällä mielin tästä voi lähteä. Mitään ei jää hampaankoloon, hän summaa työelämästä luopumista.

Samalla Karttunen-Heikkinen tiedostaa, että täysin puhdasta työpöytää hän ei pysty jälkeensä jättämään.

– Ainakin tiedotuksen parissa tiedän opistossamme riittävän kehittämisen tarvetta. Kokonaan uusille avauksille katson kuuluvan paikkansa muun muassa somen hyödyntämisen sektorilla. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic