Lounais-Häme

Rakennus- ja ympäristövalvonnan työntekijät yhdistivät voimansa yli kuntarajojen - Mukana Forssa, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä

Forssan seudun rakennus- ja ympäristövalvonta on aloittanut yhteistyönsä pikatahtia.
Rakennustarkastaja Marko Pääjärvi asettelee mappeja paikalleen uudessa työhuoneessaan Forssan kaupungintalossa. Kuva: Petri Ojanen

Forssan kaupungintalolla on ollut viime päivät muuttovilskettä, kun rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun työntekijät naapurikunnista ovat siirtäneet tavaroitaan uusiin työhuoneisiinsa kaupungintalon kolmanteen kerrokseen saman käytävän varrelle.

Alun perin päätökset yhteisestä rakennus- ja ympäristövalvonnasta piti tekemän kunnissa ennen viime heinäkuuta, mutta prosessi venyi ja paukkui vuoden lopulle. Yhteisen yksikön aloitusajankohta 1.1.2019 pysyi kuitenkin ennallaan.

 

Koko yksiköstä vastaava ympäristöpäällikkö Niina Salminen-Åberg ja rakennusvalvontaa vetävä johtava rakennustarkastaja Jukka Laaksonen toteavat, että henki yksikössä on hyvin myönteinen, vaikka epävarmuus yksikön valmistelussa ehti jo kalvaa ja kiire lopulta tuli. Koko joukko kokoontui vasta 14. joulukuuta yhteistyön varmistuttua.

– Kehittämistä ja käytäntöjen sopimista riittää.

Työntekijät ovat kuitenkin kokeneita ja alueensa tuntevia.

– Tämä ei pysähdy tähän, vaan kehittäminen jatkuu, sanoo Laaksonen ja viittaa sähköisen asioinnin valmisteluun ja arkistointiin rakennusvalvonnassa.

Rakennustarkastaja Marko Pääjärvi, joka huolehtii jatkossakin etenkin Tammelasta, toteaa työpaikan vaihdon vaativan uusien tapojen opettelua. Myönteistä on kollegiaalinen yhteisö.

– Innostuneena odotan, mihin uusi yksikkö yltää.

 

Yhteistyö alkoi Forssan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kesken tämän vuoden alusta. Sopimusneuvotteluita seurannut Humppilan kunta on valtuuston linjauksen perusteella liittymässä mukaan todennäköisesti alkuvuodesta.

 

Lue myös: Humppila on mukana seudullisessa rakennusvalvonnassa – jos muutkin seudun kunnat ovat

 

Yhteistyökuntien henkilökunta sijoittui Forssan kaupungin palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Tammelasta siirtyi kolme työntekijää ja Jokioisilta yksi. Yksikössä on nyt yhdeksän työntekijää, mutta määrä kasvaa vielä auki tulevalla ympäristötarkastajan viralla.

Yhteistyön tarkoituksena antaa seutukunnan asukkaille ja toimijoille tasapuolisesti ja kustannustehokkaasti samanlaista ohjausta, neuvontaa ja lupatulkintaa. Yhteistyöllä myös pyritään turvaamaan kokoaikainen palvelu koko seutukunnalle.

Salminen-Åberg ja Laaksonen toivovat asiakaskunnalta vielä kärsivällisyyttä, koska käytännön työn organisointi on vasta alussa. Erilaiset lupa-asiat on määrä kuitenkin hoitaa normaalissa tahdissa.

Toiveissa on löytää seudullisen rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojeluin yksikölle lyhyempi nimi.

Kumpaakin toimialaa, rakennus- ja ympäristönvalvontaa, säätelevät pitkälti erilaiset lait, asetukset ja muut säädökset, joten kuntarajat ylittävää yhteistoimintaa on helppo tehdä. Kuntademokratiaan liittyvää tarveharkintaa voi käyttää vain muutamissa asioissa.

Kaikissa kunnissa säilyvät omat rakennusvalvonta- ja ympäristönsuojeluviranomaiset kuten lautakunnat ja jaokset, vaikka tehtävien hoidosta vastaa Forssan kaupunki.

Toimialojen päivystystä ei ole muissa kunnantaloissa kuin Forssassa. Tarvittaessa ja erikseen sovittaessa yksittäiset tapaamiset ovat muuallakin mahdollisia.

– Matkat ovat täällä lyhyitä. Kun asioi Forssassa, on kaupungintalolla helppo poiketa. On varmaa, että paikalta löytyy joku opastamaan ja antamaan palvelua, Laaksonen toteaa.

Virallisia yhteydenottoja ja asiakirjoja varten ovat sähköpostiosoitteet rakennusvalvonta@forssa.fi ja ymparisto@forssa.fi.

Yhteyttä yksikön työntekijöihin voi ottaa virka-aikana Forssan kaupungin keskuksen kautta tai henkilöstön suorien puhelinnumeroiden tai sähköpostiosoitteiden kautta. Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@forssa.fi ilman ääkkösiä. Niina Salminen-Åbergin sähköpostiosoite on tosin lyhykäisempi niina.salminen@forssa.fi. FL

Rakennusvalvonta ja ympäristön-suojelu seudulla

Ympäristövalvonta

Ympäristöpäällikkö Niina Salminen-Åberg 03 4141 5267

Vastuualue Forssa, Jokioinen, Ypäjä, ja myöhemmin Humppila

Ympäristötarkastaja Henna Moisander 03 4141 5271

Vastuualue Forssa, Jokioinen, Ypäjä, ja myöhemmin Humppila

Ympäristötarkastaja Erja Klemelä 03 4141 5324

Vastuualue Tammela

Rakennusvalvonta

Johtava rakennustarkastaja Jukka Laaksonen 03 4141 5320

Päävastuualue Forssa

Rakennustarkastaja Marko Pääjärvi 03 4141 5319

Päävastuualue Tammela

Rakennustarkastaja Petri Vastamäki 03 4141 5325

Päävastuualue Jokioinen, Ypäjä ja myöhemmin Humppila

Tarkastusinsinööri (LVI) Jari Salmisto 03 4141 5608

Lupasihteeri Arja Malin

03 4141 5323

Lupasihteeri Saini Hallikainen 03 4141 5322

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic