Lounais-Häme

Seudun yhdistykset kartoittavat yhteistilaa

Vapaista tiloista avautuu näkymä ja kulku Hämeentielle Forssan keskustan ytimeen. Tilat soveltuisivat kohtaamispaikaksi, järjestökahvilaksi tai vaikkapa nuorisotilaksi.

Ideoita syntyi, kun Forssan seudulla toimivat järjestöt ja yhdistykset tutustuivat Hämeentien ja Säästöpankinkadun kulman kiinteistöön. Nyt ne selvittävät, olisiko Ystävän kammaria kasvattamalla mahdollista luoda seudulle kumppanuustalo.

– Sekä Ystävän kammarilla että muualla toimivilla yhdistyksillä on lisätilan tarvetta. Yhteistilalla voisi jakaa kustannuksia, ja naapuruus edistäisi myös toiminnan kehittämistä. Jäsenten ja alueen eri-ikäisten asukkaiden on myös helppo löytää järjestöjen toiminta saman katon alta, järjestökoordinaattori Niina Salo-Lehtinen Hämeen Setlementti ry:stä huomauttaa.

Salo-Lehtisen mukaan forssalaisjärjestöt ovat kaivanneet kaupunkiin olohuonetyyppistä kutsuvaa tilaa, joka houkuttelisi eri-ikäisiä käyttäjiä.

Järjestöjen ja yhdistysten ajatuksia ja tarpeita on kartoitettu yhdistyskyselyllä.

 

Parisenkymmentä järjestöväen edustajaa oli kierroksella kohteessa, ja osa kiinnostui siitä. Esimerkiksi varastotilojen ja huoneiden määrä ja monipuolisuus innostivat ideoimaan. Tiloissa on aiemmin toiminut pankki, asianajotoimisto ja apteekki.

He kaipaavat lisätietoja vuonna 1984 valmistuneen rakennuksen kunnosta, ja myös esteettömyys askarrutti. Kiinteistön omistava Matti Laakso lupasi selvittää esimerkiksi miten kerrosten välille toteutettaisiin hissi.

Esteettömyyden lisäksi yhteistilan rahoittaminen ja toimintakustannukset mietityttivät tutustujia.

-Vastaavaa yhteistilatoimintaa on järjestetty onnistuneesti useissa kaupungeissa eri puolilla Suomea. Myös niiden rahoitusratkaisuissa on eroja. Yhteistilatoimintaa suunnittelemaan perustettiin tapaamisen päätteeksi työryhmä, joka pohtii myös rahoitusta.

Salo-Lehtinen toteaa, että hankkeen on tuotava toiminnalle lisää arvoa, jotta se kiinnostaisi. Se ei saa viedä voimavarjoja esimerkiksi nousevilla kustannuksilla.

 

Yhteistilasta voisi tulla tukikohta myös maakunnan tarjoamille lapsiperhepalveluille.

Hämeentien ja Säästöpankinkadun kiinteistöä kiersi myös maakunnallisen Oma Hämeen lapsi- ja perhepalvelujen muutosagentti Jari Pekuri.

-Tila ja toiminnan ideat ovat sellaisia, joiden rinnalle voisi tuoda esimerkiksi neuvolan, lastensuojelun tai perhetyön matalan kynnyksen palveluja. Sellaisia, jossa voisi piipahtaa tapaamassa vaikka sosiaalityöntekijää, joka kävisi kohtaamispaikalla säännöllisesti, Pekuri visioi.

Kohtaamispaikassa voisi olla myös digitaalinen maakunnan palvelupiste. Sen käytössä voisivat asiakasta tukea vaikkapa kolmannen sektorin toimijat. Maakunta osallistuisi myös kustannuksiin.

Kohtaamispaikkojen rinnalla seudulla toimisi myös varsinaisia perheiden palvelukeskuksia.

-Sekä keskusten että kohtaamispaikkojen verkosto maakunnassa pitäisi olla määriteltynä tämän vuoden loppuun mennessä. Ensi vuosi käytettäisiin toiminnan käynnistämiseen, ja valmista tulisi olla vuonna 2020, Pekuri selvittää.

 

Työryhmään osallistuu nyt seitsemän järjestöä. Osa yhdistyksistä keskustelee ajatuksesta ensin hallituksen kokouksessa.

Suunnittelua tekevät Forssan Seudun Palvelukammari, Forssan Seudun Mielenterveysseura, Forssan Seudun Muisti, SPR Forssan osasto, Forssan seurakunta, Kulttuuriyhdistys Kuvio ja Forssan Seudun Reuma-Tules

-Työryhmään saa tulla vielä mukaan, mikäli on kiinnostunut osallistumaan yhteistilasuunnitteluun. Ilmoittautua voi minulle, Salo-Lehtinen toteaa.

Työryhmän ensimmäinen kokous on 24. toukokuuta. Ryhmään kuuluminen ei sitouta tilavuokraukseen.

Forssan kaupunki ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä kutsutaan mukaan suunnitteluun tilamahdollisuuksien ja käytön edellytysten tarkentuessa.

Järjestöyhteistyötä virittää seudulle Hämeen Setlementti ry:n luotsaama Meidän Häme -hanke. Sen yksi tavoite on pysyvien rakenteiden, verkostojen ja toimintamallien luominen tulevan maakunnan ja kuntien kanssa sekä alueen yhdistysten ja järjestöjen kesken. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic