Lounais-Häme Kanta-Häme

Seuraava viikko näyttää, mihin koronatilanne Kanta-Hämeessä kehittyy – "En uskalla vielä laittaa koronahanskoja naulaan"

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tilanne rauhoittui kiireisen pääsiäisen jälkeen.
Johtajaylilääkäri Sally Järvelä kannustaa tulemaan myös päivystykseen, jos oire sitä vaatii. Se on turvallista myös yli 70-vuotiaille ja riskiryhmäläisille. Kuva: Esko Tuovinen
Johtajaylilääkäri Sally Järvelä kannustaa tulemaan myös päivystykseen, jos oire sitä vaatii. Se on turvallista myös yli 70-vuotiaille ja riskiryhmäläisille. Kuva: Esko Tuovinen

Kuluva viikko on ollut koronatilanteen osalta aika rauhallinen, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoi torstaina etänä järjestetyssä mediainfossa.

Tällä hetkellä Kanta-Hämeen keskussairaalassa on osastohoidossa ainoastaan yksi covid-19-tautia sairastava potilas, joka hänkin on todennäköisesti kotiutumassa pian.

– Pääsiäinen oli aika kiireinen ja hetken ajan meinasimme jo siirtyä laajennetulle teholle, mutta sen jälkeen ei ole tullut uusia potilaita.

Kanta-Hämeessä koronaviruksesta johtuva tauti on nyt todettu kaikkiaan 75 ihmisellä. Vain puolentusinaa on sellaisia, joiden tartuntatautiketjua ei ole kyetty selvittämään.

Päävastuu tartuntatautiketjun selvittämisestä on kunnilla, joissa jokaisessa on nimettynä tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Varsinkin koronavirusepidemian alussa selvittäminen tapahtui kuitenkin sairaanhoitopiirivetoisesti, koska siellä on eniten kokemusta normaalioloissakin muiden tartuntatautien osalta.

Jos henkilöllä todetaan koronatestissä positiivinen tulos, selvitetään, keiden kanssa hän ollut edellisen vuorokauden aikana tekemisissä yli 15 minuutin ajan.

Jos altistuneita on paljon, selvittäminen vie tunteja ja vaatii myös paperityötä.

– Kaikille ihmisille pitää selvittää, mitä altistuminen tarkoittaa. Sen työn tekemiseen tarvitaan paljon henkilöitä.

Järvelä muistutti, että kaikissa tapauksissa sairastuttajaa ei pystytä jäljittämään.

– Näitä tilanteita tulee, kun väestössä on paljon jo oireettomia tartuttajia, mutta edelleen suurimmassa osassa tapauksissa tartuntaketju on selvillä.

Viime viikkoina positiivisia tuloksia on tullut päivässä korkeintaan pari, mutta nyt tautia on todettu Kanta-Hämeessäkin hieman enemmän.

Järvelän mukaan tämä johtuu sekä siitä, että testausta on lisätty ja siitä, että Uudenmaan maakunnan rajat avattiin rajoitustoimien jälkeen.

Järvelän arvion mukaan viikon päästä pitäisi nähdä, onko epidemian laantuminen väliaikaista vai pysyvämpää.

– En uskalla vielä laittaa koronahanskoja naulaan. Paikat voivat vielä muuttua koviksikin.

Ainakin toistaiseksi rauhoittunut vaihe on mahdollistanut sen, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä on jo voitu avata hieman ajanvarauksiin perustuvaa toimintaa. Myös tähystystoimenpiteiden tekeminen on taas aloitettu. Tilannetta arvioidaan viikko kerrallaan.

– Kaikille potilaille, joille on varattu aika, pyritään soittamaan. Varmistamme, että he ovat tulossa ja lievitämme pelkoa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic