Lounais-Häme

Seuraavissa susipannoissa on uutta tekniikkaa – metsästäjien uskotaan hyötyvän ominaisuuksista

Kun Luonnonvarakeskus (Luke) asentaa susille pantoja seuraavan kerran, luvassa on parannus nykyisiin verrattuna. Uudistuksen uskotaan hyödyttävän etenkin metsästyskoirien omistajia.

Uudet pannat välittävät tietoa suden reitistä yhtäjaksoisesti. Ne toimivat myös pidempään kuin nykyiset.

Nykyisin susilla käytössä olevat pannat lähettävät paikannustiedon gsm-puhelinverkkoa pitkin. Vaikka verkon peittoalue on Suomessa kohtuullisen hyvä, katvealueitakin on.

Uudentyyppinen panta jakaa tietoa katkoitta.

-Panta on osoittautunut varmemmaksi ja paremmaksi tiedon siirrossa. Panta lähettää tiedon satelliitin kautta maaserverille, joka lähettää sen sähköpostilla muutamassa sekunnissa. Ei ole enää ongelma, onko alueella puhelinkenttää vai ei. Se on merkittävä etu, kertoo tutkija Samuli Heikkinen Lukesta Lännen Medialle.

Tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta sanoo, että pantojen avulla saatavilla paikannustiedoilla halutaan ensisijaisesti lievittää susikonflikteja.

Pantasusien liikkeet siirtyvät riistahavainnot.fi-sivustolle, jossa susien paikka näkyy tietyllä tarkkuudella. Kojolan mukaan ajatuksena on vähentää metsästäjien koiramenetyksiä. Nykytekniikka on aiheuttanut hankaluuksia.

-On ollut katveita harmiksemme, emmekä ole voineet palvella.

Luke kaavailee enintään 13 sudelle pantaa, joka toimii uudella tekniikalla. Viime vuonna tällainen asennettiin yhdelle sudelle, ja se on toiminut hyvin. Käytettävissä on myös muutama nykymallin panta. Vuosittain Luke pannoittaa 10–15 sutta.

Rahoitus ja pannoitettavien susien määrä ei ole vielä varmistunut. Jos asiat hoituvat suunnitellusti – ja lunta on riittävästi–, pannoitukset alkaisivat helmikuussa Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja mahdollisesti Pohjois-Pohjanmaalla.

Kymmenillä metsäpeuroilla on jo uudentyyppisiä pantoja, ja Luken mukaan käyttökokemukset ovat hyvät.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic