Lounais-Häme

Seurakuntavaalit käynnistyivät: äänestyspaikka tuodaan enenevissä määrin sinne, missä ihmiset jo ovat

Seurakuntavaalien äänestysprosentti ei perinteisesti päätä huimaa. Seurakunnat pyrkivätkin madaltamaan kynnystä mahdollistamalla äänestyksen myös muualla kuin seurakunnan tiloissa.
Veera Petäsnoro hyödynsi mahdollisuuden äänestää seurakuntavaaleissa ennakkoon HAMK:n kampuksella. Tänään äänestäjiä tavoitellaan ammatti-instituutilla ja torstaina Yhteislyseolla.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyi tiistaina ja jatkuu lauantaihin. Perinteisten äänestyspaikkojen, kuten seurakuntatalojen ja kirkkoherranvirastojen lisäksi äänestysmahdollisuus tarjotaan yhä useammin myös siellä, missä ihmiset jo valmiiksi ovat.

Forssassa äänestämään pääsi tiistaina Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kampuksella. Tänään äänestyspaikka siirtyy ammatti-instituutin tiloihin ja torstaina Yhteislyseolle.

Tarjoamalla äänestysmahdollisuutta oppilaitoksissa tavoitellaan luonnollisesti nuoria äänestäjiä. Seurakuntavaaleissa äänioikeus on seurakunnan jäsenillä, jotka täyttävät 16 vuotta viimeistään varsinaisena vaalipäivänä, eli ensi viikon sunnuntaina.

HAMK:n ruokalan aulaan sijoitetulle äänestyspaikalle ei tiistaina ollut varsinaista tungosta. Vaalitoimitsijana olleen Heikki Lähdekorven kierrellessä lounastajien parissa totesi moni, ettei kuulu kirkkoon.

– Tämä ikäluokka on seurakunnalle haastava tavoittaa, Jokioisten seurakunnassa nuorisotyönohjaajana työskentelevä Lähdekorpi myöntää.

Vaalitoimitsijat uskovat, että ammatti-instituutilla ja lukiolla ennakkoäänestyksen tavoittavuus voi olla parempi, kun suurella osalla opiskelijoista kotiseurakunta on Lounais-Hämeessä.

HAMK:ssa kestävää kehitystä opiskeleva Veera Petäsnoro käytti mahdollisuuden äänestämiseen lounaan lomassa.

– Olisin todennäköisesti äänestänyt seurakuntavaaleissa, vaikkei koulussa olisikaan päässyt äänestämään. Hyvä juttu tämä mielestäni on, ehkä onnistutaan herättelemään ihmisiä vaaleihin.

Petäsnoro asuu ja opiskelee Forssassa kolmatta vuotta, eikä ehdokaslistalta löytynyt kovinkaan tuttuja nimiä. Valinta ei silti ollut vaikea.

– Minusta on tärkeää, että myös nuoret pääsevät seurakunnassa ääneen. Esimerkiksi tasa-arvoinen avioliitto on minulle tärkeä asia, ja toivon, että seurakunnassa olisi sen puolestapuhujia. Itse en seurakunnan toiminnassa juurikaan ole mukana, Petäsnoro kertoo.

Oppilaitosten lisäksi ennakkoäänestys järjestetään monessa hoivakodissa. Äänestämään pääsee osassa kunnista myös marketeissa.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään myös Ypäjällä ja Humppilassa, vaikkei kummassakaan tarvita vaaleja. Molemmissa kunnissa ehdokkaita kirkkovaltuustoon saatiin juuri sen verran kuin tarvitaan. Muiden seurakuntien äänioikeutetut ovat kuitenkin tervetulleita ennakkoäänestykseen.

Edellisen kerran seurakuntavaalit järjestettiin neljä vuotta sitten. Vuonna 2014 Lounais-Hämeessä innokkaimpia äänestäjiä olivat urjalalaiset, joista 24,8 prosenttia kävi äänestämässä. Somerolla äänestysprosentti oli 19,9, Jokioisilla 16,8, Tammelassa 15,6 ja Forssassa 12,8.

Humppilassa ja Ypäjällä järjestettiin tuolloinkin sopuvaalit. FL

Näin äänestät ennakkoon

Seurakuntavaaleissa äänensä voi antaa ennakkoon missä tahansa äänestyspaikassa, eli äänestää ei tarvitse kotiseurakunnassa.

Äänestyspaikalla pitää olla mukana virallinen henkilöllisyystodistus.

Äänestyspaikalla täytetään ensin lyhyt lomake, johon kirjataan omat henkilötiedot. Sen jälkeen saa äänestyslipukkeen, joka täytetään äänestyskopissa.

Täytetty lipuke suljetaan kirjekuoreen.

Ennakkoäänestysaika on 10. marraskuuta saakka.

Entäs varsinaisena vaalipäivänä?

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18. marraskuuta.

Varsinaisena vaalipäivänä on äänestettävä omassa kotiseurakunnassa. Äänestyspaikka on vaalipäivänä Forssassa, Tammelassa ja Urjalassa kirkko, Jokioisilla ja Somerolla seurakuntatalo.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic