Lounais-Häme Forssan seutu

Seurakuntien lapsi- ja nuorisotyö siirtyi nettiin – Puuhavinkkejä Facebookissa ja nuorteniltoja Discordissa

"Lapsi- ja perhetyön työnkuva muuttui koronaviruksen myötä nopeasti, ja olemme nyt etänä yhteydessä perheisiin."
Forssan seurakunnan perhetyö on alkanut tehdä live-lähetyksiä Facebookiin. Seurakunnan varhaiskasvatuksenohjaaja Jenni Kaarenoja ja pianoa soittava lapsityöntekijä Wilma Yli-Hakula pitivät lähetyksessä muskaria. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seurakunnan perhetyö on alkanut tehdä live-lähetyksiä Facebookiin. Seurakunnan varhaiskasvatuksenohjaaja Jenni Kaarenoja ja pianoa soittava lapsityöntekijä Wilma Yli-Hakula pitivät lähetyksessä muskaria. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun seurakuntien lapsi- ja nuorisotyössä on jouduttu etsimään koronaviruspandemian takia uusia toimintatapoja. Kun lasten päiväkerhoja ja nuorteniltoja ei voida järjestää, toiminta on siirtynyt internetiin. Verkkoon järjestetty toiminta on otettu hyvin vastaan, ja seurakunnissa koetaan, että sille on tarvetta.

– Lapsi- ja perhetyön työnkuva muuttui koronaviruksen myötä nopeasti, ja olemme nyt etänä yhteydessä perheisiin, Forssan seurakunnan varhaiskasvatuksenohjaaja Jenni Kaarenoja kertoo.

Forssan seurakunnan lapsi- ja perhetyön Facebook-sivuilla on katsottavissa torstaiaamuisin live-lähetys, joka alkaa kello 9.30.

– Olemme pitäneet live-lähetyksessä muskaria, jota kaivataan eniten. Torstaiaamun perhekerhot on jouduttu toistaiseksi perumaan koronan takia, ja niiden ohjelmassa oli hartaus- ja muskarihetkiä. Live-lähetykset ovat olleet suosittuja, sillä katsojia on ollut vuorokaudessa reilut 300. Jaamme Facebook-sivuillamme myös puuhavinkkejä lapsille ja kerran viikossa julkaisemme hartausvideon, Kaarenoja sanoo.

Seurakunta on Kaarenojan mukaan yhteydessä päiväkerholaisiin myös WhatsApp-ryhmien kautta.

– Olemme myös soittaneet kerran kaikkien päiväkerholaisten vanhemmille ja lähetämme lapsille postissa pari kertaa kuukaudessa askartelupaketin.

Hauskoja videoita ja sisäpiirivitsejä

Forssan seurakunta järjestää torstai-iltaisin Discord-sovelluksen kautta nuortenillan.

– Nuortenilta alkaa kello 18, ja osallistujat voivat jutella sovelluksen kautta, Forssan seurakunnan lapsi-, varhaisnuoriso- ja nuorisotyöstä vastaava kappalainen Sanna Kuisma kertoo.

Seurakunnalla on Kuisman mukaan myös iso liuta WhatsApp-ryhmiä, joiden kautta pidetään yhteyttä nuoriin. Nuoret voivat lähettää halutessaan myös yksityisviestejä.

– Olemme myös koulujen uskonnonopetuksen tukena ja olemme nyt tehneet viikoittain alakouluikäisille suunnattuja videoita, jotka toivomme myös nuorten löytävän. Videot ovat STT:n uutiset -nimellä seurakunnan Youtube-kanavalla. Sisältö liittyy kirkkovuoden tapahtumiin. Videot ovat hauskoja, ja niissä on myös sisäpiirivitsejä. Tarkoituksena on, että niitä on kiva katsoa kotona, Kuisma kertoo.

Isoskoulutus Teamsin kautta

Jokioisten seurakunnassa nuoriso- ja lapsityö toimivat myös etänä.

– Järjestämme isoskoulutuksen Teams-yhteyden kautta. Koska myös seurakunnan nuortenillat on peruttu, ne järjestetään Instagram- ja Discord-sovellusten kautta etänä, kuten myös meillä tiistaisin oleva välituntipäivystys, Jokioisten seurakunnan nuorisotyönohjaaja Heikki Lähdekorpi kertoo.

Jokioisten seurakunnan vastaava lastenohjaaja Elina Mäntyvaara kertoo, että etäjumalanpalvelusten yhteydessä on myös lasten ja nuorten osioita. Esimerkiksi 19. huhtikuuta oli tarkoitus järjestää isosten jumalanpalvelus, ja kun se tuli etänä, mukana lähetyksessä oli isosten ajatuksia.

– Teemme lapsityössä sisältöä nettiin, kuten WhatsApp-ryhmiimme. Lataamme myös videoita suljettuun Facebook-ryhmäämme, ja soittolistamme löytyy Youtubesta valtakunnalliselta Lastenkirkko-kanavalta. Jaamme myös viikoittain päiväkerholaisille askartelumateriaalia, joka on haettavissa seurakuntatalolta, Mäntyvaara sanoo.

Facebook-sivuilla nukkevideoita

Tammelan seurakunnassa on myös ideoitu uusia toimintatapoja, kun kerhot ja nuortenillat ovat tauolla. Lapsityöntekijä Taina Hintsanen kertoo, että seurakunnan kotisivuilla ja Facebook-sivuilla on julkaistu nukkevideoita. Jatkossa tarkoituksena on pitää Teams-sovelluksen kautta koulujen aamunavauksia.

Hintsanen toteaa, että aivan kaikki lapsityön toiminta ei ole siirtynyt internetiin.

– Pääsiäisen aikaan järjestimme kirkon ympäristössä rastiradan, joka sisälsi visuaalisen kuvaelman ja jolle sai osallistua omaehtoisesti.

Tammelan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Pasi Simola ja kunnan nuorisotyöntekijä Maria Valta lähettävät Instagramiin keskiviikkoisin kello 17 nuorille suunnattua live-lähetystä.

– Lähetyksessä voi olla nuorille puhumassa esimerkiksi koulupsykologi tai koulukuraattori, Simola kertoo. FL

Lue myös: Lounasta kotiin, osto-osoituksia ja ruoka-apukasseja – Diakoniatyö auttaa koronapaineissa Forssan seudulla (FL 5.4.2020)

Luitko tämän? Kotiinkuljetuksiin kaivataan vapaaehtoisia – Forssan seurakunta kokkaa lounaan kolme kertaa viikossa (FL 17.3.2020)

Uusimmat

Fingerpori

comic