Lounais-Häme

Seurakuntien rakennemuutos Lounais-Hämeessä etenee – Forssaan syntymässä suurseurakunta?

Seurakuntien rakennemuutoksen selvitysprosessi etenee tällä hetkellä sekä seurakuntien kirkkovaltuustoissa että selvitystä varten kootussa ohjausryhmässä. Hankkeen selvitysmiehen Timo Kumpusen mukaan ensisijaisena vaihtoehtona tullaan esittämään, että Forssan seurakunta muodostaisi Humppilan, Jokioisten ja Ypäjän kanssa uuden seurakunnan.

Hallinnollisesti tämä olisi yksinkertaisinta, ja seurakunnat ja seurakuntien työntekijät saisivat säilyttää vanhat alueensa ja vastuutoimensa.

-Muutkin vaihtoehdot ovat keskusteluissa varmasti vielä, Kumpunen muistuttaa.

 

Humppilan valtuustoseminaarissa huhtikuussa tehdyssä yhteenvedossa seurakuntien huolenaiheiksi nostettiin niin oman alueellisen identiteetin ja toiminnan säilyminen kuin myös henkilöstövaikutukset työalueen laajentuessa.

On oltu huolissaan myös ”Forssan ylivallasta”, eli päätöksenteon keskittymisestä isoimmalle seurakunnalle. Tammelan seurakunta jättäytyikin selvityksestä pois alkuvuodesta osin siksi, että suuressa seurakunnassa ei olisi kiinnostusta ulottaa toimintaa myös ”reuna-alueille”.

Liitoksen jälkeen muissa seurakunnissa koettaisiin suoraan forssalaisten luottamushenkilöiden hyvänsuopuus tai sen puute, Jokioisten kirkkoherra Jyrki Koivisto muotoilee asian.

Forssan kirkkoherra Esa Löytömäki pitää puheita Forssan uhasta ”turhana maalailuna”.

-Forssa on resursseiltaan [muita seurakuntia] vahvempi ja siksi se myös osaltaan huolehtii muista. Yhdistymistä on syytä ajatella yhteisen seurakunnan näkökulmasta: tarvitsemme toisiamme, myös Forssan alue hyötyy laajemmista resursseista.

-Yhdessä saamme tukea toimintaan ja säästöjä talouteen. Kirkollisveroprosentti voi nousta Forssassa jonkin verran, mutta maltillisesti. Muissa seurakunnissahan se laskisi yhteisessä seurakunnassa, Löytömäki tiivistää.

Jokioisten seurakunnassa on veroprosenttiin liittyen edellytetty, että asiasta ei tehdä sitovia päätöksiä ennen selvityksen valmistumista.

 

Positiivisina seurauksina yli seurakuntarajojen on nähty työntekijöiden vapaa liikkuvuus, joka helpottaisi sijaisuuksien hoitoa ja lisäisi mahdollisuuksia kehittää toimintaa sekä alueellisesti että laajemmin. Tätä tukisi myös hallinnon, talouden ja kiinteistönhoidon keskittämisestä seuraava resurssien vapautuminen.

Jäsenmäärän lasku ja tästä aiheutuva verotulojen väheneminen koskettaa kaikkia seurakuntia tällä hetkellä. Siksi yhdistymiselle katsotaan olevan tarvetta.

-Seurakuntien yhdistyminen ei tätä [laskua] pysäytä, mutta takaa toiminnan säilymisen omalla alueella, Löytömäki summaa. FL

Artikkeliin on haastateltu myös Tammelan kirkkoherraa Juha Koivulahtea ja Ypäjän kirkkoherraa Vesa Parikkaa. Humppilan kirkkoherraa Ilkka Wiioa ei tavoitettu haastatteluun.

 

Seurakuntien rakennemuutos
Tampereen hiippakunta teki päätöksen seurakuntien rakennemuutokseen liittyvän selvityksen tekemisestä lokakuussa 2017. Ensisijaisina tavoitteina on joko seurakuntien yhdistyminen tai seurakuntayhtymän perustaminen.Selvityksen takaraja on elo-syyskuussa 2018.2020Muutoksen on tarkoitus astua voimaan vuoden 2020 alusta.Hankkeessa ovat mukana Forssan, Humppilan, Jokioisten ja Ypäjän seurakunnat. Someron seurakunta ei lähtenyt hankkeeseen mukaan, ja Tammelan seurakunta jättäytyi pois tammikuussa 2018.Selvityksiä rakennemuutoksesta on tehty seurakunnissa jo aiemmin. Viimeisimmän selvityksen pohjalta julkaistiin vuonna 2016 raportti "ikkunoita seurakuntien tulevaisuuteen".Lähde: Seurakuntaliitos.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic