Lounais-Häme Humppila

Seutuyhteistyölle peukkua, mutta itsenäisyydestä ei anneta tuumaakaan periksi Humppilassa

Humppilan kunnanvaltuusto hyväksyi ensi vuoden alijäämäisen talousarvion äänestyksittä, mutta keskustelujen jälkeen.
Koivistonlammin laituri on tarkoitus uusia ensi vuonna. Laiturille on tulossa myös kunnon hyppytorni. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koivistonlammin laituri on tarkoitus uusia ensi vuonna. Laiturille on tulossa myös kunnon hyppytorni. Kuva: Lassi Puhtimäki

Humppilan ensi vuoden talousarviota kaunistaa ennuste valtionosuuksien kasvusta 375 000 eurolla tähän vuoteen verrattuna. Toisaalta kolmen viime vuoden aikana Humppilalta on lähtenyt valtionosuuksia 950 000 euron edestä, joten hurraa-huutoihin ei sen osalta ole aihetta.

Kunnanjohtaja Jari Keskitalo alusti keskustelua esittelemällä tiivistetysti 260 090 euroa alijäämäistä budjettia.

– Väki vähenee Humppilassa, joten ensi vuoden valtionosuudet voivat olla ennustettua pienemmät, Keskitalo huomautti.

– Kunnalta on vaadittu positiivista tulosta, mutten tiedä, mistä saisimme karsittua menoja tai lisättyä tuloja. Tontteja pitäisi saada kaupaksi ja lisää asukkaita, mutten ollaan jatkuvan juustohöyläämisen linjalla, hän jatkoi.

 

Siivouspalvelu Loikulle?

Aira Suikki (kok.) ihmetteli, miten arvio hyvinvointikuntayhtymän menoista meni niin paljon pieleen kuin meni. Keskitalo kertoi hykyn laskelmien elävän ja näyttävän Humppilan osalta vanhustenhuollossa ennakoitua paljon parempaa tulosta.

Kaija Romppainen (kok.) kertoi kuulleensa huhua, että siivoustoimea oltaisiin ulkoistamassa Loimijoen Kuntapalveluille. Hänen mukaansa tämä olisi huono ratkaisu.

Keskitalo kertoi Humppilan pyytäneen ja saaneen Loikulta laskelmat siivouspalveluiden tuottamisesta.

– Kyse olisi siis liikkeenluovutuksesta. Tarkkaan emme ole vielä ehtineet laskelmiin perehtyä, mutta äkkiseltään näyttää, ettei merkittäviä säästöjä ei olisi luvassa. Katsotaan asiaa alkuvuodesta ja tuodaan se päätettäväksi.

 

Koivistonlammelle hyppytorni?

Humppila aikoo investoida muun muassa Koivistonlammen laituriin. Hanne Seestie (kok.)  piti asiaa hyvänä, mutta kertoi samalla yhdeksänvuotiaan tyttärensä terveiset.

– Tyttö kysyi, että tuleehan sinne hyppytorni. Pitäkää siis huolta, että se tulee, Seestie lähetti terveisiä tekniseen toimeen.

Marko Huhtanen (vas.) kysyi, onko tekninen puoli selvittänyt veden pinnan korkeuden, jottei käy niin, että rakennetaan 20 000 euron laituri ja joudutaan laskemaan veden pintaa 70-80 senttiä.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Juha Laaksonen (kesk.) vastasi, että laiturihankkeeseen ryhdytään vasta kun Ely-keskuksesta on saatu tiedot ja veden pinta laskettu alas. Janne Kankare (kok.) totesi, laituria voidaan siirtää keskemmälle syvempään kohtaan, jolloin voidaan rakentaa korkeammat hyppytornit.

Pekka Niinikoski (lainv.) uteli, mistä löytyy tieto vanhuksille maksettavista toimeentulotuista. Keskitalo vastasi, että Kela maksaa ne pääosin, eivätkä ne näy kunnan budjetissa. Niinikoski pelkäsi, että asiasta voi tulla kunnalle pommi ja pyysi selvittämään sen.

Niinikoski kysyi myös, onko Kuuman koulun lopettamisen myötä kyselty lapsia Humppilan kouluihin.

Emme houkuttele aktiivisesti lapsia naapurikunnista, mutta rehtorimme kävi kertomassa vanhemmille, mitä meillä on tarjota. Kysyimme Jokioisilta voimmeko mennä ja lupa saatiin, Keskitalo vastasi.

 

Forssa kuorii kermat päältä?

Talousarvion lisäksi keskustelua herätti Forssan seudun kuntien yhteistyön kehittäminen vuosina 2020-24. Äänessä olleet valtuutetut ja kunnanjohtaja Keskitalo puhuivat kaikki yhteistyön lisäämisen puolesta, mutta mörkönä keskustelussa pyöri sana kuntaliitos.

Huhtanen kysyi, miten Forssa mahtaa suhtautua, jos seudullista työllisyyttä hoidetaan Humppilasta.

– Nämä selvitettävät yhteistyökohteet vaikuttavat kovin Forssa-vetoisilta ja siltä, että Forssa kuorii kermat päältä. Valmistelu on vuonna 2020 ja aloitus 2021. Tulee käsitys, että asioista on jo päätetty kabineteissa, Huhtanen sanoi.

Keskitalo välitti Forssan viestiä, ettei se halua yksin valmisteluvastuuta. Hän muistutti hallintotyöryhmän kirjanneen mahdollisena säästövaihtoehtona kuntien yhdistämisen vuonna 2024. Keskitalo myös vastasi kyselijöille, ettei valmisteluja kannata tehdä, elleivät kuntapäättäjät sitoudu niihin.

Seestie ei näe seutuyhteistyötä Humppilan itsenäisyyden peikkona, vaan kunnan omaa tilannetta.

– Haluan nähdä Forssan nousevan. Jos Forssa saa lisää työpaikkoja ja asukkaita, se näkyy meilläkin. FL

 

EDIT klo 12.22: Korjattu Marko Huhtasen nimi Huuhtasesta Huhtaseksi. Tarkennettu myös Pekka Niinikosken kysymystä kunnan välivuokrauksella vuokraaman kiinteistön vuokrakustannuksista.

 

EDIT perjantaina klo 9.10. Korjattu kunnanjohtaja Jari Keskitalon lausuntoa kuntayhteistyöhön liittyen. Keskitalo ei sanonut Forssan strategian tavoitteena olevan yksi kunta seudulla vuoteen 2024 mennessä vaan hallintotyöryhmän kirjanneen mahdollisena säästövaihtoehtona kuntien yhdistämisen vuonna 2024.

 

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic