Lounais-Häme Forssa

Seutuyhteistyötä halutaan kehittää – Kuntaliitosprosessin edistäminen säilyy silti Forssan keskushallinnon toiminnan painospisteissä

Keskustan Johanna Häggman olisi halunnut poistaa talousarviosta kuntaliitosprosessin edistämisen.
Forssa haluaa jakaa seutuyhteistyön valmistelusta vastuun kunnille tasapuolisesti. Kuva: Tapio Tuomela
Forssa haluaa jakaa seutuyhteistyön valmistelusta vastuun kunnille tasapuolisesti. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kaupunginvaltuustoa puhutti talousarvion lisäksi myös seudun kuntien yhteistyön kehittäminen vuosina 2020-24. Talousarvioon kirjattu, että Forssan keskushallinnon painopisteitä ensi vuonna on kuntaliitosprosessin edistäminen. Johanna Häggman (kesk.) olisi halunnut poistaa tämän kohdan talousarviosta, mutta äänestyksen jälkeen kohta säilyy.

Häggman perusteli esitystään sillä, että kuntayhteistyö rakentuu luottamukselle.

– Jos haluna on aito yhteistyö, tämä kohta pitää poistaa. Monesta kuntaliitoksesta, esimerkiksi Hämeenlinnan seudun liitoksista nähdään, ettei niistä ole hyötyä. Jos liitoksia tehdään, niiden pitää syntyä naapurikuntien halusta, Häggman totesi.

Häggmanin esitystä kannatti kahdeksan valtuutettua. Heistä Marjut Kallioinen, Irmeli Vinnikainen ja Sirkka-Liisa Anttila ovat keskustalaisia, Pia Kuparinen perussuomalainen ja Janne Vuorenmaa, Eino Järvinen sekä Saara Jokinen sosiaalidemokraatteja.

Kouluun yli kuntarajojen

Emmi Lintonen (sd.) halusi pitää keskusteluissa mukana myös seudullisen koulu- ja varhaiskasvastusverkon.

– Selvitetään, millainen tarve perheillä on, missä he asuvat ja miten palvelut voidaan järjestää ainakin osittain ilman että mietitään kuntarajoja. Esimerkiksi Kuuman koulusta on suuntaamassa oppilaita Koijärvelle, Lintonen sanoi.

Häggman ihmetteli, miksei tämä asia ole mukana yhteistyölistalla, vaikka luottamushenkilöt ovat olleet mukana valmistelussa ja se on ollut paljon esillä. Hän ja Sirkka-Liisa Anttila halusivat jakaa valmisteluvastuuta kaikille seudun kunnille, ei yksin Forssalle.

– Muuten näyttää siltä, että Forssa valmistelee itselleen työpaikkoja, Anttila totesi.

Myös Arto Heino totesi keskustan ryhmäpuheenvuorossa, että Forssa ei yksin voi sanella, miten toimintoja kuntien kesken jaetaan.

– Yhteistyön kehittämisellä karsitaan kustannuksia. Yhteistyön on oltava sellaista, että se palkitsee kaikki kunnat, Heino huomautti.

Lue myös: Jokioinen haluaa seutuyhteistyöhön enemmän pelivaraa

Ja: Seutuyhteistyölle vihreää valoa Humppilassa

Valmisteluvastuu jaetaan

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi vastasi, ettei vetovastuita ole kirjattu tässä vaiheessa ylös.

– Ideana ei ole, että Forssa yksin olisi valmisteluvastuussa, siihen ei ole edellytyksiäkään. Kun kunnat ovat mukana, valmisteluvastuu jaetaan tasapuolisesti. Haluamme, että poliitikot sitoutuvat yhteistyöhön ja me virkamiehet saamme mandaatin valmisteluun, Kesäniemi kertoi.

Kesäniemi totesi, että Forssalla on tietynlainen vetovastuu siinä, miten seutukunnan palvelut turvataan jatkossa.

Maija Kranni totesi vihreiden tervehtivän ilolla yhteistyötä, jonka avulla voidaan saavuttaa paljon esimerkiksi luonnon- ja ilmastonsuojelussa.

Aurinkorannan kaava hyväksyttiin

Valtuusto hyväksyi keskusteluitta muutokset vuoden 2019 talousarvioon, toimivaltuudet ensi vuodelle, Linikkala IV asemakaavan ja asemakaavamuutoksen sekä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin perussopimuksen muutokset. Vieremän, Koijärven ja Matkun omakotitonttien myyntikampanjaa jatketaan vuoden 2021 loppuun. Valtuustoaloitteet kulttuurihistoriallisten rakennusten kunnostusavustuksista ja kaupungin kustantamista liukuesteistä katsottiin loppuun käsitellyiksi.

Käytöstavat kuntoon

Valtuuston kokouksen aikana Asta Jaakkola (kd.) peräänkuulutti lähimmäisen kunnioitusta ja rakastamista, myös valtuustosalin keskusteluissa. Ilkka Joenpalo (sd.) oli jo aiemmin pyytänyt anteeksi, jos on vuoden aikana jotakuta loukannut tai käyttäytynyt räävittömästi ryhmätovereitaan kohtaan.

Kokouksen lopuksi valtuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) muistuttikin valtuutettuja käytöstavoista sosiaalisessa mediassa.

– Jotkut käytöstavat on oltava, vaikka suivaannuttaisikin. Antaa todella huonon kuvan, jos haukutaan valtakunnan poliitikkoja nimeltä. Se ei ole sivistynyttä käytöstä, Penttilä suomi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.6.2020

Fingerpori

comic