Lounais-Häme

Showta ja arkea sirkuksessa

Yöllä on ollut pakkasta. Osa vesiputkista jäätyi ja Sandra Cordwell yrittää saada veden virtaamaan. Sandran mies Ignat Ignatov treenaa samaan aikaan nuorinta hevostaan sirkusteltassa. Perheen tytöt 16-vuotias Maria ja 14-vuotias Sofia istuvat vielä hetken asuntoauton lämmössä ennen kuin kiirehtivät auttamaan kahteen näytökseen valmistautuvaa sirkusväkeä.

-Kahden näytöksen päivät ovat todella vauhdikkaita. Aina sattuu ja tapahtuu, Maria kuvailee.

Forssa oli Sirkus Finlandian kauden 2017 neljäs pysähdyspaikka. Edessä on vielä 98 teltan pystytystä, purkua ja sirkuskolonnan siirtymistä. Kiertue yltää Tammisaaresta Ivaloon, joten sirkusväki on nähnyt Suomea enemmän kuin suurin osa supisuomalaisista.

-Suomi on kaunis maa ja niin erilainen etelässä ja pohjoisessa, Sandra toteaa.

Tytöt viihtyvät parhaiten isoissa kaupungeissa.

-Silloin on enemmän tekemistä ja nähtävää.

Perhe Cordwell-Ignatov on Sirkus Finlandiassa yhdeksättä vuotta. Maria ja Sofia ovat varttuneet samalla pikkulapsista teini-ikään. Viime vuonna he osallistuivat ensi kertaa showhun trapetsitaiteilijoina isänsä hevosnumerossa.

-Se oli hienoa, mutta tänä vuonna emme ole mukana, vaan harjoittelemme uusia juttuja seuraavaa vuotta varten, Maria kertoo.

Töissä he kuitenkin ovat, kuten kaikki sirkuslaiset. Väliajalla on talutusratsastusta ja hevosshown aikana Maria on teltassa valmiina, jos jotain käsikirjoittamatonta tapahtuu.

Pelkkää sirkusta elämä ei ole, sillä koulua on käytävä. Kun Maria ja Sofia olivat nuorempia, äiti toimi opettajana, mutta nyt tytöt ovat omia ja toistensa opettajia. Englannissa asuvaan opettajaansa he ovat yhteydessä lähinnä sähköpostilla. Sirkuskauden jälkeen he palaavat Englannin Bostoniin ja istuvat oppitunneilla kuten muutkin lapset.

Kotikoulu on sujunut hyvin ja molemmat tytöt mielivät yliopistoon. Ellei sitten sirkus vie pitempää kortta.

-Äiti haluaa, että keskitymme kouluun, jotta voimme myöhemmin vapaasti valita, mitä haluamme tehdä.

Varsinkin Maria mielisi jatkaa suvun perinteitä sirkuksessa.

-Ehkä saan molemmat, yliopistokoulutuksen ja sirkuselämän. Mikään kiire ei ole. Haluan olla täällä vielä monta vuotta.

-Elämä sirkuksessa on hauskaa ja kiinnostavaa. Jokainen päivä on erilainen ja arvaamaton. Ja ihmiset ovat todella mukavia, Maria perustelee.

Uusi kausi kutkuttaa erityisen paljon, sillä tänä vuonna mukana on samanikäisiä nuoria.

-Tässä vaiheessa ollaan vielä aika paljon omissa oloissaan mutta vähitellen tutustutaan ja syksyllä tulee ikävä, kun lähdemme eri suuntiin.

Sen jälkeen ollaan yhteydessä erityisesti Facebookin kautta.

-Meillä on ystäviä joka puolella Eurooppaa.

Lauantaiaamuna ennen kukonlaulua sirkusväki on jättänyt Forssan. Hevoset rouskuttavat heiniä omassa vaunussaan. Isä-Ignat ajaa ja Maria, Sofia sekä Sandra viettävät aikaa asuntoautossa, miten parhaaksi katsovat.

Tällä kertaa siirtymä on lyhyt: seuraavat kolme näytöstä ovat lauantaina ja sunnuntaina Hämeenlinnassa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic