Lounais-Häme

Sianlihan tuotanto ja sikatilojen määrä roimassa laskussa – Kananmunia syötiin ennätysmäärä viime vuonna

Sikatilojen määrä laskee vuodesta toiseen Suomessa.

Sikatilallisten ongelmat näkyvät viime vuoden tuotantotilastoissa. Luonnonvarakeskuksen mukaan sianlihantuotanto väheni seitsemän prosenttia edellisvuodesta.

Sikatilojen määrä väheni prosentuaalisesti saman verran. Sikataloutta harjoitettiin viime vuonna noin tuhannella tilalla.

– Taustalla on huono kannattavuus, yliaktuaari Sanna Vuorisalo Lukelta tiivistää.

Viime vuoden kulutustilastot valmistuvat vasta kesäkuussa, mutta edellisvuosina sianlihankulutus on ollut tasaista vuonna 2017 tapahtunutta pientä notkahdusta lukuun ottamatta.

– Kotimainen tuotanto on laskenut jo vuosia, joten kulutuksessa tätä paikataan ulkomaisella sianlihalla, Vuorisalo kertoo.

Lihasiasta otetaan tappiota

Lihantuotanto väheni kokonaisuudessaan prosentilla

Muilla tuotantosuunnilla mitattiin kasvua, joten kokonaisuudessaan lihantuotanto väheni viime vuonna vain prosentilla.

Broilerinlihan tuotanto nousi viisi prosenttia ja kalkkunan vajaat kaksi prosenttia.

Naudanlihan kotimainen tuotanto kasvoi prosentilla.

Luomu on lihantuotannossa marginaalista ja yhden prosentin luokkaa lukuun ottamatta lampaanlihaa, jossa luomun osuus on yli neljännes.

Maidontuotanto lievässä laskussa

Maidontuotannossa mitattiin vajaan kahden prosentin pudotus. Tuotanto väheni kolmatta vuotta peräkkäin.

– Luomumaidon tuotanto sen sijaan lisääntyi edelleen ja oli 69 miljoonaa litraa. Luomun osuus meijerimaidosta oli vajaa kolme prosenttia, Vuorisalo kertoi.

Maidontuottajien määrän väheneminen nopeutui viime vuonna. Vuoden lopussa oli 6 250 maidontuottajaa, mikä on kahdeksan prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana.

Muutos on ollut raju 2000-luvulla. Vuosituhannen alun maidontuottajista lähes kolme neljäsosaa on lopettanut tuotannon.

Lehmämäärä on vähentynyt samassa ajassa reilun neljänneksen, mutta tuotettu maitomäärä vain viisi prosenttia: tilakoot ja lehmien keskituotos ovat nousseet huomattavasti.

Lähes kaikki Suomen kanat elävät elämänsä neljän seinän sisällä. Kuva Somerolta Vaahteramäen tilalta, jossa kanoilla on pääsy ulkotarhaan. Kuva: Pessinen Seppo

Kananmunia eniten sitten vuoden 1990

Kananmunien tuotanto lisääntyi edellisvuodesta kahdella prosentilla vajaaseen 75 miljoonaan kiloon. Määrä sisältää pakkaamoiden käsittelemät kananmunat.

– Viime vuoden tuotantomäärää enemmän kananmunia on tuotettu viimeksi vuonna 1990. Kananmunien kulutus on kasvanut vuodesta 2007 lähtien, mikä selittää myös tuotannon kehitystä, Vuorisalo kertoo.

58 prosenttia kananmunista tuotettiin virikehäkeissä. Lattiakanaloissa tuotettiin 33 prosenttia ja luomukanaloissa seitsemän prosenttia kananmunista.

Ulkokanalat yhä harvinaisia

Ulkokanalat ovat edelleen harvinaisia, ja niiden osuus jäi kahteen prosenttiin kokonaistuotannosta.

– Valistunut arvaukseni on, että meitä on kymmenkunta, jotka tuottavat ulkoilevien kanojen munia laajemmin kaupallisiin tarkoituksiin, Mikko Välttilä Vaahteramäen tilalta Somerolta kertoo.

Välttilät aloittivat ulkokananmunien markkinoinnin vuonna 2012 ja olivat alansa ensimmäiset Suomessa.

– Veikkaan, että vastaavan ajan kuluttua ulkokananmunien osuus kokonaistuotannosta on 10–20 prosenttia. Harppaus voi olla nopeampaakin, jos häkkikanaloiden määrän lasku jyrkkenee.

Välttilän tilalla kanat voivat halutessaan ulkoilla myös talvella.

– Lähinnä ne käyvät happihyppelyillä, sillä ne eivät pidä lumesta. Kun pälvipaikkoja alkaa ilmaantua, kanat siirtyvät pitemmäksi aikaa ulos, Välttilä kertoo.

Tilastojen taustaa

Tiedot maidon-, lihan- ja kananmunien tuotannosta perustuvat meijereille, teurastamoille ja kananmunapakkaamoille kuukausittain tehtäviin kyselyihin. FL

Lue lisää Vaahteramäen tilan toiminnasta

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic