Lounais-Häme Tammela

"Siellä ne istuvat pöydän ääressä ja kutovat sukkaa" – tai sitten ei. Radikaali naisjärjestö Martat muuttaa yhä maailmaa

Valtakunnallinen Marttailuviikko käynnistettiin sunnuntaina Tammelan kunnantalolla.
Martat muuttaa maailmaa nyt toisella tavalla kuin ennen. Tammelan Marttojen Anneli Juvankosken, Heini Saloisen (kuvassa) ja Pirkko Sahlberg-Vainion kokoamassa Kestävä arki -näyttelyssä esitellään, kuinka paljon keskivertosuomalainen pistää ruokaa vuodessa roskiin. Näyttely on avoinna kunnantalolla aukioloaikoina 28.9. saakka.

– Marttojen toiminnassa on kyse siitä, että Martat ovat löytäneet hyvin suuria, ikiaikaisia tarpeita ja haasteita, luennoi Marttailuviikon avauksessaan Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen.

– Martat on yhä edelleen se työkalu, joka auttaa ihmisiä kasvamaan, kehittymään ja pärjäämään.

Ja oppimalla erilaisia uusia taitoja yleensä pärjää. Martat opettivat esimerkiksi sota-aikana, miten pitää huolta omasta ruoka- ja vaatehuollosta. Miten vältetään yleisiä infektioita, miten kasvatetaan kanoja tai teurastetaan maatilan eläimiä. Olipa kyse melkein mistä tahansa, Martat opettavat aina ”miten”.

– Tästä olen erityisen ylpeä – ja sitä emme aina sitä muista – että Martat on lähtöliikkeeltään radikaali naisasiajärjestö, Pietikäinen sanoo yllättäen.

Martat olivat ennen kaikkea tunnettuja feministejä. Järjestön perustajaäitien keskeinen ajatus oli, että naisen asemaa on parannettava. Kun nainen on voimaannutettu, voidaan muuttaa yhteiskuntaa.

– Se yhdistettynä muun muassa isänmaallisuusajatteluun aiheutti sen, että alkuaikoina Marttojen kokouksissa istuivat poliisit paikalla. Nykyään moni radikaalina pidetty järjestö saisi tehdä aika paljon sitä varten.

Kokouksissa puhuttiin sivistyksestä, taloudesta ja isänmaallisuudesta. Naisia voimaannutettiin ja heille kerrottiin heidän oikeuksistaan.

– Ei ihme, että mietittiin, mitä ne naiset siellä meinaavat.

Pilkka ”siellä ne istuvat pöydän ääressä ja kutovat sukkaa”, kiertää Martoista vieläkin.

– Se lähti liikkeelle siitä, että pelättiin hirveästi, mitä naiset siellä tekevät. Poliiseja rauhoittaakseen tapaamisista piti tehdä hyvin naisellinen, rauhallinen juttu, jossa kahvin juomisen ohessa puhuttiin muistakin asioista.

Viisaus siitä, miten tieto voi olla taitoa, oli kuitenkin aina mukana. ”Autetaan toisia pärjäämään”, oli keskeinen viesti, jota Martat vievät yhä eteenpäin. Yksi pitkän kaaren tavoite on aina ollut syrjäytymisen ehkäiseminen.

– Nyt meillä on kokkikursseja vankilasta vapautuneille, tai lastenkodeista tai vanhempien luota pois muuttaneille.

Martat ei koskaan ole ollut puoluepoliittinen liike, mutta se on kannustanut olemaan yhteiskunnallisesti aktiivinen. Ajatus etenkin naisille aina oli, että kun he pärjäävät, he muuttavat maailmaa.

– Ensin täytyi saada oma koti pystyyn, lapset pysymään hengissä ja koulutielle. Sitten voi itse osallistua vaikka politiikkaan. FL

Valtakunnallinen Marttailuviikko 10.–16. syyskuuta. Teemana arkiruoka on järkiruokaa.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic