Lounais-Häme

Sielukkaassa musiikissa soivat tarinat, Tyykijazz tuo Mariina Niittymäen kotikulmien estradille

Laulaja, lauluntekijä Mariina Niittymäki on aina pitänyt jazzista, mutta on hieman väistellyt sen laulamista. Bluesin, funkin ja soulin sävyt ovat olleet helpompia lähestyä.

-Jazzilla on niin paljon historiaa ja suuria artisteja, joita olen ihaillut. Olen ujona hämäläisenä vasta viime aikoina rohkaistunut jazziin. Oma musiikkini on pop-iskelmää vahvoin roots-vaikuttein, jossa jazzkin vilahtelee, Niittymäki toteaa.

Rohkeutta on osin valanut myös kokemuksen karttuminen.

-Jazzia ja muuta sielukasta musiikkia ei esitetä, vaan kuulijalle tuodaan tarina, jossa välitetään tunteita. On ihan ymmärrettävää, että nuorella ei aina voi olla sellaista elämänkokemusta, jota tulkintaan tarvitaan.

 

Jazz-yleisön eteen Niittymäki on valinnut klassikkoja ja vähän bluesia, mutta tarjoilee myös omaa musiikkiaan. Talven aikana häneltä on ilmestynyt kaksi Turenki Recordsin julkaisemaa singleä, joilla hän laulaa säveltämänsä ja sanoittamansa kappaleet Riita ja Tervetuloa Tuonelaan.

-Niitä biisejä ei jazzeilla kuulla. Niissä on karut tekstit ja raskaammat tarinat ihmisten elämän kipukohdista. Jazzeille olen valinnut sellaisia leppoisan letkeitä biisejä.

Niittymäki näyttää kykynsä Forssan Tyykijazzeissa tavallaan kotiyleisön edessä, sillä hän on kotoisin Jokioisilta. Nykyisin hän asuu Lappeenrannassa.

-Kyllä se niin on, että Jokioisten ja Lappeenrannan välissä on liikaa kilometrejä, mutta sinne elämä minut nyt vei. Yhteydet Forssan seudulle ovat kuitenkin edelleen vahvat, hän kertoo.

 

Musiikki on ollut Niittymäelle iso ja rakas asia lapsesta asti.

-Pääsin sisaren vanavedessä Nuorisokuoro Kuhankeittäjiin, ja olin mukana kuorossa yli-ikäiseksi asti, hän nauraa.

Soolokeikkojen lisäksi hän esiintyy Lempeä melodraama -kokoonpanossa pianisti, harmonikansoittaja Johanna Sientolan kanssa.

-Laulelmamusiikki ja tarinat ovat minulle sydämenasia.

Niittymäki teki aluksi sanoituksia toisten kappaleisiin, mutta nyt hän kirjoittaa musiikkia sekä itselleen että muille, myös teattereille. Viime kesänä Pulsan Aseman kesäteatterissa Lappeenrannassa esitettiin Peer Gynt, jonka musiikista Niittymäki vastasi. Hän ehti produktiossa myös näyttämölle.

-Ensi kesäksi olen tehnyt musiikin näytelmään Inkeriläinen piironki, ja myös valmennan musiikin toteutuksen, hän lisää.

Oman musiikin tekemisen tukena on Sasky:ssä suoritettu rytmimusiikin lauluntekijän ammattitutkinto ja musiikkivalmennuskoulutus.

 

Kun Niittymäki lopettaa settinsä Forssassa, iltaa jatkaa Seppo Hovin ja Antti Sarpilan kvintetti. Yhtyeessä soittavat kapellimestari Seppo Hovi, piano, Pekka Sarmanto, basso, Jartsa Karvonen, rummut, Antti Sarpila, klarinetti ja Pekka Toivanen, saksofoni.

Konsertin päättää Johanna Försti. Hänen kanssaan esiintyvät Mikko Helevä, hammond-urut, Mamba Assefa, rummut, perkussio sekä Ville Herrala, kontrabasso.

Aulabändinä soi Delia St.Claire I. Illan juontaa taiteilija Jarmo Julkunen. 28. Tyykijazzin järjestää Forssan Kulttuuri-Axel ry.

Konsertti alkaa 10. helmikuuta kello 18.30 Forssan työväentalon musiikkisalissa. FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti