Lounais-Häme Forssa

Sieniä näyttelyssä kuin sateella – Forssan luontomuseon johtajan lempisieni on aromikas ja toimii monessa ruuassa

Viimeviikkoiset sateet pelastivat Forssan luontomuseon sieninäyttelyn.
Aira Sulander ihasteli näyttelyn komeita herkkutatteja.Kerran olen paistanut yhden tatin. Se muuttui siitä mustaksi, enkä silloin vielä tiennyt, että se muuttaa paistettaessa väriä.

Syksyn perinteinen sieninäyttely esitteli taas Forssan luontomuseossa rouskut, orakkaat, seitikit ja monet muut lajit. Ihmiset tuovat aina näyttelyyn itse löytämänsä sienet. Tänä vuonna lajeja oli esillä yhteensä 112.

– Näyttely on sellainen juttu, jota ihmiset tietävät aina odottaa, museonjohtaja Annukka Partanen kommentoi.

– Tänä vuonna turvauduttiin ensi kertaa siihen, että ihmisiä pyydettiin tuomaan sienet erikseen. Kesä oli aivan tolkuttoman kuiva ja vielä elokuun lopussa olimme aika huolissamme näyttelystä.

Viimeksi kuluneen puolentoista viikon aikana lajistoa on kuitenkin noussut todella paljon. Sateet pelastivat sienisadon ja näyttely saatiin kasaan viime hetkellä.

– Varsinkin tatteja on nyt tullut metsiin todella merkittäviä määriä, keräsin itse viime viikolla kolmetoista kiloa herkkutatteja. Sienisyksy näyttää nyt suht normaalilta, vaikka alku oli kamala, Partanen sanoo.

Vuodet eivät ole veljiä keskenään ja siksi tänä vuonna joitakin lajeja ei löytynyt metsistä ollenkaan. Esimerkiksi vahakkaat, kuten mustavahakas loistavat näyttelyssä poissaolollaan.

– Lampaankääpää löytyi vain paikoitellen. Suppilovahveroa ei ole näytillä ollenkaan tänä vuonna ja mustatorvisienessäkin piti hetki ämpyillä, että se löydettiin.

– Muuten rouskut, haperot ja tämmöiset ovat lähteneet hyvin nousemaan nyt viikon sisällä.

Partanen on itse valmistunut ekologian ja ympäristöhoidon puolelta, ja on käytännössä taustaltaan sieni- ja kasvitieteilijä.

– Oma perheeni ei kauheasti sienestänyt eikä sieniä käyttänyt, mutta mummon kanssa opin kulkemaan metsässä jonkin verran.

– Vasta opiskeluaikoina sienipuoli alkoi yliopistolla kiinnostaa enemmän. Se lähti vähän käsistä tämä sienihomma, hän nauraa.

Teknisesti ottaen Partanen on lisäksi koulutukseltaan keruutuotetarkastaja, joka kouluttaa sienineuvojia viikon kestävässä koulutuksessa.

Omaa lempisientään hänen on vaikea valita. Jotkut sienet ovat hienon näköisiä, jotkut hyvän makuisia.

– Sanotaan nyt, että tänä vuonna odottelen kovasti, että sikurirousku lähtisi nousemaan. Se on kivan mieto rousku, joka on todella aromikkaan makuinen ja toimii ruokasienenä todella monessa.

Forssalainen Aira Sulander tuli näyttelyyn oppimaan lisää sienistä.

– Sienestän paljon, mutta menen aina sekaisin tateissa, en uskalla niitä ottaa. Tulen aina tänne joka vuosi ja ikinä en muista mitään.

– En itse ota muita kuin kantarelleja, suppilovahveroita ja haperoita. Siksi olen aina kauhean kateellinen naapurille, joka kerää aina saavikaupalla sieniä, nytkin nimenomaan tatteja. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic