Lounais-Häme Forssan seutu

Sieppaako lomasää? Asenne ratkaisee lomapäivinäkin, vaikka vettä viskoisi ja tuuli tuivertaisi

Koronakevään jälkeen odotukset ovat korkealla. Lomapäivien tarkka suunnittelu ei välttämättä ole hyvästä.
Kun kesäsää antaa vettä, koleaa tuulta ja niukemmin auringon lämpöä, monella lomalaisella on vitsit vähissä. Sään voi kääntää oikealla asenteella jopa voitoksi. Kuvituskuva. Kuva: Anja Filppula = AF
Kun kesäsää antaa vettä, koleaa tuulta ja niukemmin auringon lämpöä, monella lomalaisella on vitsit vähissä. Sään voi kääntää oikealla asenteella jopa voitoksi. Kuvituskuva. Kuva: Anja Filppula

Kolea sää ja sateet voivat nakertaa lomamieltä. Etenkin koronavuonna lomaan kohdistuvat odotukset voivat nousta erityisen korkealle, kun pitkän kevään jälkeen rajoituksia on purettu ja kauan odotettu kesä on täällä.

– On luonnollista, että tänä vuonna lomalle muodostuu suuria odotuksia ja jopa suorituspaineita kevään pitkän odotuksen jälkeen. Kun loma ja vapaus viimein koittavat, halutaan pitää hauskaa keväänkin edestä, Terveystalon psykologi Katariina Laurila toteaa tiedotteessa.

Vaikka perinteiset kesätapahtumat, festarit ja ulkomaanmatkat jäävätkin tänä kesänä väliin, on kesälomalle ehditty suunnitella monenlaista puuhaa. Jos ei muuta niin leppoisia rantapäiviä piknikkeineen.

Ennakko-odotukset voivat rajoittaa

Juuri mielikuvista ja suurista odotuksista löytyy syy sille, että kolea sää voi vetää mielen matalaksi.

– Lomaan ladataan turhan suuria paineita ja mielikuvat lomapuuhista edellyttävät usein kauniita kesäpäiviä. Pettymys kumpuaa sellaisista asioista, joihin liittyy odotuksia, Laurila kertoo.

Monet sään tuottamista pettymyksistä liittyvät juuri odotusten ja todellisuuden ristiriitaan.

Tarkka suunnittelu ei välttämättä ole hyvästä.

– Omaan mielialaan voi vaikuttaa joustavalla suhtautumisella. Jos suunnittelee tekemiset ja pukeutumisen sään mukaan päivä kerrallaan, löytyy aina tapoja nauttia raittiista ilmasta, Laurila muistuttaa.

Tavallista koleampi sää voi olla suurikin pettymys lomailijoille. Oikealla asenteella loma sujuu leppoisasti säästä riippumatta.

Jos lomapäivä on liian viileä rantailotteluun, voi lähteä vaikka mustikkametsään. Kuvituskuva. Kuva: Esko Tuovinen
Jos lomapäivä on liian viileä rantailotteluun, voi lähteä vaikka mustikkametsään. Kuvituskuva. Kuva: Esko Tuovinen

Elämä on tässä ja nyt

– Korona-aikanakin on jo opittu, kuinka tärkeää on elää päivä kerrallaan. Tulevaisuutta ei kannata liikaa suunnitella tai murehtia. Sama pätee lomaan. Elämä on tässä ja nyt. Nauti niistä asioista, joita sinulla on, Laurila muistuttaa.

On myös hyvä muistaa, että kolea sadepäivä antaa oivan mahdollisuuden olla tekemättä mitään. Palautumisen kannalta on tärkeää välillä vain olla. FL

Keliketutus kumoon

Loma on asenne. Kannattaa ottaa sellainen asenne, että nyt ollaan lomalla, eikä edes tarvitse tehdä mitään sen kummempaa.

Nauti joutenolosta, joka on parasta lomatekemistä palautumisen ja mielen hyvinvoinnin kannalta.

Loma antaa tilaa luovuudelle. Kokeile kukkaseppeleen tekoa, kirjoita runo, kunnosta huonekalu tai maalaa taulu. Luovuus kukoistaa, kun ei ole liikaa tekemistä.

Tee hyvänolon asioita. Toisille toimii rentouttava hieronta, toiset taas piristyvät ystävien seurasta. Kuuntele, mitä kaipaat ja tee mahdollisimman paljon mielihyvää tuottavia asioita.

Ei ole luonnon voittanutta. Ulkoilu luonnon helmassa vapauttaa tehokkaasti mielihyvähormoneja. Tee kävelyretki lähimetsään ja kuuntele luonnon ääniä.

Lähde: Terveystalo

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic