Lounais-Häme Forssa

Ajoneuvoharrastaja näkee romussa kiinnostavan haasteen – Pick-Nick esitteli jälleen upeita menopelejä

Pick-Nick täytti jälleen Pilvenmäen alueen auton äänitorvien iloisilla tööttäyksillä ja maalipinnan kiillolla.
Helsinkiläisen Olavi Rautauoman mielestä ainoat kunnon autot tehtiin Amerikassa. Hän toi oman "Moonclone” Chevrolet Bel Airin Pick-Nickin tuomariston syyniin. Kuva: Tapio Tuomela
Helsinkiläisen Olavi Rautauoman mielestä ainoat kunnon autot tehtiin Amerikassa. Hän toi oman "Moonclone” Chevrolet Bel Airin Pick-Nickin tuomariston syyniin. Kuva: Tapio Tuomela

Coca-Cola-tölkki sihahtaa Neuvostoliitossa 1960-luvulla valmistetun Gaz-maastoauton lavalla. Simo-koira tähyilee autoja täynnä olevalle Pilvenmäen raviradalle. Littoisista kotoisin olevat Janina, Jenni ja Niko Jasmavaara ovat lähteneet viettämään sunnuntaita harrasteajoneuvotapahtuma Pick-Nickiin yli 25 000 muun tapahtumakävijän tavoin.

18-vuotiaalle Jennille ja 20-vuotiaalle Janinalle tapahtuma on muodostunut perinteeksi jo heidän lapsuudessaan. Kaikki juontaa juurensa heidän isänsä autoharrastukseen, joka on innoittanut perheen lapsia myös harrasteajoneuvojen maailmaan.

– Me emme ole vielä hankkineet omia harrasteautoja, mutta isosiskolla on oma Chevrolet. Nytkin olemme liikkeellä isän autolla, Janina naurahtaa.

Perheen isä on hankkinut maastoauton Turun Sanomien ylläpitämästä Auto- ja viestintämuseosta.

– Minua kiehtoo vanhoissa autoissa niiden erilaisuus nykyautoihin verrattuna. Pick-Nickissa törmää sellaisiin autoihin, joita ei ikinä ennen ole nähnyt, Jenni perustelee.

Janina ja Jenni Jasmavaaralle Pick-Nick-tapahtuma on perinne. Isän harrastus tuo perheen Pilvenmäelle vuodesta toiseen. Mukaan auton kyytiin oli päässyt myös Simo-koira.

Tapahtuma-alueen toisella laidalla helsinkiläinen Olavi Rautauoma seisoskelee autonsa vierellä. Hän jonottaa lukuisien muiden autoharrastajien tavoin viedäkseen autonsa tuomarien arvioitavaksi. Vaikka hän käy tapahtumassa joka vuosi, viimeisimmästä tuomariston eteen ajamisesta on jo aikaa. Se oli 1980-luvun alussa. Silloin hänen autonsa palkittiin järjestäjien valinta-palkintoluokassa. Tänään Rautauoma on liikkeellä ”Moonclone” Chevrolet Bel Airilla.

– Auto on kunnostettu siten, että se on mahdollisimman tarkka kopio Yhdysvalloissa monia näyttelyitä voittaneesta 1954-vuosimallin Chevroletista, hän täsmentää.

Helsinkiläinen autoharrastaja on tehnyt kunnostustyötä 15 valokuvan perusteella. Projekti on vienyt useita vuosia. Se ei kuitenkaan ole haitannut Rautauomaa, sillä hän toteaa olevansa auto-hullu. Ensimmäisen amerikkalaisen autonsa hän osti jo 16-vuotiaana ja sillä tiellä hän on edelleen.

– Amerikkalaisten autojen kunnostaminen vaatii työtä, mutta lopputulos on joka minuutin arvoinen. Yhdysvalloista saa tänä päivänä tilaamalla helposti varaosia, hän summaa.

Pieni patina ei harrasteajoneuvoa pahenna.

Rautauoman ystävä Samuli Hartikainen nyökyttelee kuunnellessaan kaverinsa intoilua. Hänen mukaansa monella autoharrastajalla on jopa maagiseksi kutsuttava taito.

– Usealla vanhojen autojen harrastajalla on kyky nähdä upea kulkuväline kunnostustarpeen alta. Siinä missä moni näkee vain kasan romua, he näkevät kiinnostavan haasteen, Hartikainen sanoo.

Pick-Nickin tuomaristo arvostelee autosta viisi eri kokonaisuutta. Niihin kuuluvat ajoneuvon maalaus ja sisusta sekä alusta ja moottori. Lopuksi he antavat pisteet kokonaisuudesta. Tänä vuonna palkintoluokkia oli yhteensä 11.

Harrasteajoneuvojen letka Pilvenmäelle oli aamupäivällä taukoamaton.

Forssalainen Ilkka Palsa oli lähtenyt kiertämään tapahtuma-aluetta yhdessä vaimonsa Pirjon kanssa. Pariskunta on vieraillut Pick-Nickissa melkein 30 vuoden ajan, mutta autoharrastajiksi he eivät itseään luokittele.

– Minulla on kamera mukana, jos näen jonkin sellaisen menopelin, joka on jollakin tavalla erikoinen ja ainutlaatuinen omaan silmääni. Silloin nappaan kuvan muistoksi, Palsa intoili.

Huittislaisille Kari ja Armas Yskille vierailu Pick-Nickissä oli ensimmäinen. Autoalan lehdessä ollut mainos innoitti kaksikon ajamaan Forssaan.

– Vanhoissa autoissa vetää puoleensa isot moottorit, bensiini haju ja upeat maalipinnat, isä ja poika luettelivat.

Kari ja Armas Yski olivat Pick-Nickissa ensimmäistä kertaa. Kuva: Tapio Tuomela
Kari ja Armas Yski olivat Pick-Nickissa ensimmäistä kertaa. Kuva: Tapio Tuomela

Pilvenmäen parkkipaikalla innokkaita autoharrastajia houkutteli myös rompetori. Marko Maunula oli lähtenyt kiertämään myyntipöytiä vain katselumielessä, kunnes hän törmäsi Mika Ollikaisen kojulla vanhaan auton rattiin. Tiukan tinkimisen tuloksena ratti lähti hänen matkaansa Volkswagen-projektia varten.

– Pick-Nickissa kauppa käy ihan mukavasti. Tänä vuonna meillä on myynnissä pääasiassa vanhojen autojen osia, kauppias tiivisti. FL

Marko Maunula teki rattikauppaa harrasteajoneuvotapahtuman romutorilla Mika Ollikaisen kanssa. Kuva: Tapio Tuomela
Marko Maunula teki rattikauppaa harrasteajoneuvotapahtuman romutorilla Mika Ollikaisen kanssa. Kuva: Tapio Tuomela

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020