Lounais-Häme

Siipikarja nosteessa Suomessa - Siipikarjaliiton toimisto Jokioisilla

Jokioisilla Keskuskadulla toimistoaan pitävällä Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtajalla Hanna Haminalla on myönteistä kerrottavaa siipikarja-alan kehityksestä tällä vuosituhannella. Suomalainen broilerituotanto on kaksinkertaistunut vuoden 2000 yli 57 miljoonan kilon tuotannosta viime vuoden yli 120 miljoonan kilon tuotantoon.

Suomalaisten tuottamasta eläinproteiinista siipikarjalihan ja kananmunien osuus on jo yli 40 prosenttia, kun maitoa ei oteta huomioon proteiinin lähteenä.

Hamina sanoo broilerinlihan kysynnän kasvavan monesta syystä. Suomalaisen broilerin- ja kalkkunanlihan tuotannossa ei käytetä lainkaan rokotteita eikä antibiootteja. Kampylobakteeria tavataan kasvattamoista parvista hyvin harhoin.

 

Hyvät tuotantotavat koko alkutuotantoketjussa on taannut sen, että myös salmonella on pysynyt poissa siipikarjasta.

-Broilerinliha on kuluttajan näkökulmasta monipuolinen ja helppo, vähärasvainen ja edullinen ruoan raaka-aine. Tuorelihamarkkina toimii Suomessa hyvin. Monessa maassa syödään edelleen pakastebroileria. Suomessa meillä on broilerinlihan tuoreketju, joka toimii, Hamina sanoo.

 

Suomeen tuodaan tällä hetkellä broilerinlihaa esimerkiksi Thaimaasta. Haminan mukaan ulkomailta ja erityisesti EU:n ulkopuolelta tuotujen lihaerien tuotanto-olosuhteet ja puhtaus ei ole samalla tasolla kuin kotimaisen tuotannon.

-Siksi on hieman surullista, että jossakin koulussa saatetaan syödä oikeasti itämaista kanapataa. Thaimaan siipikarja-alalla on todettu esiintyvän sekä ihmiskauppaa että pakkotyötä. Julkisen sektorin hankintakilpailuissa kotimaisen lihan turvallisuus ja vastuullisuus pitäisi voida ottaa yhdeksi valintakriteeriksi eikä juosta vain halvimman tarjouksen perässä, Hamina sanoo.

Noin 15 prosenttia Suomessa käytetystä broilerinlihasta on tällä hetkellä tuontilihaa.

 

Myös kananmunien menekki on ollut jo kymmenen peräkkäistä vuotta kasvussa. 1990-luvulla kananmunien maine monipuolisena ravinnonlähteenä sai kolauksen kolesterolikohun myötä. Nyt on kuitenkin pystytty tieteellisesti osoittamaan, ettei ravinnosta saatu kolesteroli vaikuta suoraan veren kolesterolitasoon.

Kananmunan keltuaisesta löytyy hyviä rasvoja. Kananmuna sisältää paljon proteiineja eikä lainkaan hiilihydraatteja. Lisäksi kananmunan keltuainen ja valkuainen voidaan erottaa helposti toisistaan.

 

Kun kananmunia tuotettiin Suomessa vuonna 2000 yhteensä 59 miljoonaa kiloa, tuotantomäärä kohosi viime vuonna jo 73,6 miljoonaan kiloon.

Haminan mukaan kananmuna on nykyisin hittituote, josta kertoo Helsinkiin ja Jyväskylään perustetut munaravintolat, joissa saa omeletteja erilaisin täyttein sekä munista valmistettuja jälkiruokia.

Suomessa on kaikkiaan noin 200 ammattimaisesti toimivaa munantuottajaa. Keskimäärin tiloilla on noin 12 000 kanaa. Suurimmilla tiloilla löytyy kanaloista yhteensä yli 100 000 kanaa.

Broilerituotannossa lihantuotanto on keskittynyt 190 broilerituottajalle. Lisäksi tuotantoketjussa tarvitaan nelisenkymmentä nuorikoiden kasvattamisesta ja emojen munittamisesta vastaavaa tilaa. Kalkkunatiloja on puolestaan nelisenkymmentä.

Siipikarjateurastamoita Suomessa on Raumalla, Seinäjoella, Kangasalla, Liedossa ja Säkylässä.

 

Hamina laskee, että koko siipikarjatuotannon ketjussa työskentelee pakkaamot, kuljetukset ja teurastamot huomioiden munatuotannossa noin 900 henkilöä ja broilerituotannossa 2 000–3 000 henkilöä.

Broilerikanat ja kananmunia tuottavat kanat poikkeavat rodullisesti ja geneettisesti toisistaan. Broilerituotannossa olevien kanojen isovanhemmat ovat pääosin Ruotsista ja kananmunia tuottavien kanojen isovanhemmat lähinnä Saksasta. Kalkkunoiden isovanhemmat ovat puolestaan isobritannialaisia.

Globaalisti koko siipikarjan eläinaineksen jalostaminen on muutamien suuryritysten hallinnassa.

 

Vaikka Siipikarjaliitto järjestönä keskittyy neuvonnan tarjoamiseen tuotantotiloille, liitto tarjoaa apuaan myös harrastekanaloiden pitäjille. Rekisteröityjä harrastajia löytyy harraste- ja maatiaiskanojen tiimoilta noin 8 000. Myös luomumunien suosio on ollut kasvussa. Luomukanalassa ei voi olla saman katon alla yli 3 000 kanaa.

Tuotantokanalat ja takapihojen harrastekanat on pidettävä visusti erossa toisistaan harrastekanojen aiheuttaman eläintautiuhan takia.

Tuotantokanalassa ei voi edes työskennellä, jos samaan aikaa pitää kotonaan harrastekanoja.

Suomessa siipikarjatuotanto on keskittynyt voimakkaasti läntiseen Suomeen. Suomessa syödyistä kolmesta munasta kaksi tuotetaan Varsinais-Suomessa. Tiiveimmät keskittymät löytyvät Somerolta, Loimaalta ja Laitilasta.

Keskittymä johtuu historiallisista syistä, koska Varsinais-Suomessa on voitu viljellä kananrehuksi ohraa ja muita kotimaisia viljoja.

 

Hamina on ollut toiminnanjohtajana Siipikarjaliitossa kolme vuotta. Hän on itsekin broilereiden kasvattaja. Kotona Eurassa on kanala, jossa nokkii 150 000 broileria.

Siipikarjaliitto viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan. Juhlia tullaan viettämään Hämeenlinnassa marraskuussa entisissä kanakoulun iloissa, jossa nykyisin toimii ravintola Wisahovi. Kanakoulu eli siipikarjanhoitokoulu toimi Hämeenlinnassa vuosina 1926–1989.

Siipikarjaliiton toimisto siirtyi Hämeenlinnasta Jokioisille vuonna 1990. Siirrolla haluttiin parantaa yhteistyö Maatalouden tutkimuskeskuksen MTT:n eli nykyisen Luken kanssa.

Vapaa-aikanaan Hamina on mukana Naisten Pankin hankkeessa kanalan perustamiseksi Ugandaan. Viime joulukuussa Hamina vieraili Ugandassa.

-Maa on samanlaisessa tilanteessa kuin Suomi 100 vuotta sitten. Elintarvikkeita joudutaan tuomaan maahan. Kanaloiden perustamisella voitaisiin parantaa maan elintarvikeomavaraisuutta ja saataisiin ihmisille työtä ja ruokaa, Hamina sanoo.

Toiveissa on, että kanala saataisiin tuotantoon Ugandassa ensi vuoden aikana.

Hamina antaa vinkin myös munien säilyttämiseen. Kananmunat kannattaa säilyttää omassa pakkauksessa tasaisessa lämpötilassa, esimerkiksi kylmäkaapissa tai jääkaapissa. Sopivin lämpötila on +12 astetta.

Huoneenlämmössä munia ei kannata säilyttää.

Munat ovat oikein säilytettyinä pitkään käyttökelpoisia parasta ennen päiväyksen jälkeenkin. Mikäli kananmunia säilytetään jääkaapissa, munat kannattaa ottaa ennen leivontaa hyvissä ajoin pois jääkaapista. Lämpiminä munat vaahtoutuvat helpommin kuin kylminä. FL

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic