Lounais-Häme Forssa

Siirrä makkari vaikka takapihalle – Ensi viikonloppuna tuhannet suomalaiset nukkuvat ulkona

Yö omalla parvekkeella on ensimmäinen askel retkeilyharrastukseen.
Yöksi telttaan, parvekkeelle vai trampoliinille? Suomen Ladun tavoite on kiinnittää tempauksella huomiota jokamiehenoikeuksiin sekä siihen, miten onnekkaita olemme, kun saamme vapaasti liikkua luonnossa. Kuva: Suomen Latu ry
Yöksi telttaan, parvekkeelle vai trampoliinille? Suomen Ladun tavoite on kiinnittää tempauksella huomiota jokamiehenoikeuksiin sekä siihen, miten onnekkaita olemme, kun saamme vapaasti liikkua luonnossa. Kuva: Suomen Latu ry

Nuku yö ulkona –tempaus houkuttelee vuosittain kymmenet tuhannet suomalaiset nukkumaan telttoihin, riippumattoihin, parvekkeille tai vaikka trampoliinille. Some-haasteesta alkanut kampanja istuu mainiosti yhteen nousussa olevan retkeilytrendin kanssa. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään tulevana lauantaina 31. elokuuta.

– Tapahtumapäivä on vaihdellut, joskus se on ollut alkukesästä. Nyt tapahtuma päätettiin järjestää Suomen luonnon päivänä, joka on myös uusi liputuspäivä, markkinoinnin suunnittelija Petteri Tiainen Suomen Ladusta kertoo.

Somehaasteen saama suosio osoitti, että tempaus kiinnostaa suomalaisia, yhden yön ulkona nukkumaan valmiita on paljon ja että tempauksen päälle voisi rakentaa tapahtuman. Tapahtuma lähti monipuolistumaan nopeasti. Nyt yönsä voi nukkua jo esimerkiksi Metsähotellissa, jossa yöpyjä ei tarvitse omaa telttaa eikä trangiaa.

– Erilaiset tapahtumat lisäävät kiinnostusta ja madaltavat entisestään kynnystä osallistua. Suomen Latu yhteistyökumppaneineen järjestää kaksi metsähotellia, Kiilopäällä ja Espoon Oittaalla. Niissä on vastaanotto ja aamupala kuten oikeassa hotellissa, Tiainen sanoo.

Metsähotellien yksi tarkoitus on madaltaa ulkona nukkumisen kynnystä. Hotelliin on helppo tulla, eikä yhtä retkeilyn suurimmista hankinnoista eli oman teltan ostoa tarvitse tehdä.

Suomen Latu tekee tapahtumaan liittyvää yhteistyötä usean kaupallisen toimijan kanssa. Yhteistyö tuo paitsi näkyvyyttä, myös mahdollistaa juuri metsähotellien kaltaiset, paljon varusteita vaativat tapahtumat. Varusteita tarvitaan, sillä metsähotelleissa yöpyy jopa 400 ihmistä ja päivätapahtumaan odotetaan tuhansia ulkoilijoita.

Kampanjan kokonaistavoite on vähintään 50 000 ulkona yöpyjää.

– Kokonaisosallistujamäärä selvitetään valtakunnallisella kyselytutkimuksella. 50 000 kävijän raja on ylitetty jo viime vuonna ja nyt meillä on mahdollisuus jopa vielä parempiin tuloksiin.

Miksi telttaan tai parvekkeelle sitten kannattaa lähteä yöksi, vieläpä loppukesästä?

– Yön viettäminen ulkona on hyvä tapa tutustua omaan lähiluontoon, retkeilläkseen ei tarvitse lähteä viikoksi Lappiin vaellukselle. Ulkona nukkuminen avartaa mieltä ja lähentää luontoon. Ulkona myös nukkuu usein paremmin kuin sisällä, Tiainen listaa.

Kuka tahansa voi järjestää tapahtuman

Nuku yö ulkona –tapahtumia järjestää moni taho. Useat järjestäjistä ovat Suomen Ladun paikallisyhdistyksiä, mutta oman tapahtuman luominen on mahdollista mille tahansa muullekin järjestölle, yhdistykselle tai yksityishenkilölle.

Järjestämänsä tapahtuman voi myös ilmoittaa Suomen Ladun verkkosivulle.

Tapahtuman järjestäjä saa Suomen Ladulta tukipaketin, joka sisältää esimerkiksi markkinointimateriaalia. Metsähotelli on rekisteröity tavaramerkki, mutta tittelin voi saada käyttöön omalle tapahtumalleen, jos tietyt ehdot täyttyvät.

– Jos tapahtuma tarjoaa esimerkiksi riittävät majoitteet, ohjelman ja fasiliteetit kuten vessoja ja ruokahuollon, nimen voi saada tapahtuman käyttöön. Tapahtumia on monen kokoisia, isoimmat keräävät tuhansia osallistujia, pienimmät muutamia kymmeniä, markkinoinnin suunnittelija Petteri Tiainen Suomen Ladusta tietää.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020

Uusimmat