Lounais-Häme Forssa

Siirrettävistä elimistä jatkuva pula: Elinsiirtoa odottaa Suomessa yli 550 ihmistä

Ensi viikko on elinsiirtoviikko.
Elinluovutuskortti nopeuttaa elinluovutusta ja ihmishenkien pelastamista. Kuva: Munuais- ja maksaliitto
Elinluovutuskortti nopeuttaa elinluovutusta ja ihmishenkien pelastamista. Kuva: Munuais- ja maksaliitto

Elinsiirtoviikkoa vietetään ensi viikolla. Uusi Ole luovuttaja -kampanja käynnistyy maanantaina 7. lokakuuta. Lauantaina 12. lokakuuta on Euroopan elinsiirtopäivä. Kampanjassa tunnetut lähettiläät muistuttavat elinluovutustahdon ilmaisemisen tärkeydestä ja kertovat, miksi tahdon ilmaisu oli heille tärkeää. Paikallisia tapahtumia on ympäri Suomen.

– Elinluovutustahdon ilmaiseminen on helppoa ja nopeaa. Sen tekee oikeastaan missä vain. Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi netistä ja tahdon voi kirjata myös Omakantaan. Uusittu Elinluovutus-sovellus antaa mahdollisuuden tallettaa tahtonsa puhelimeen ja kertoa siitä kätevästi läheisilleen, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Suomessa yli 550 ihmistä odottaa tälläkin hetkellä uutta elintä. Kaikille se ei ehdi ajoissa. Viime vuonna elinsiirtoja tehtiin 393.

– Elinluovutustahdon ilmaiseminen voi tuntua pelottavalta. Silloin on hyvä muistaa, että on todennäköisempää, että itse saa sairauden, jonka ainoa hoito on elinsiirto kuin että itse toimisi elinluovuttajana.

Miksi elinluovutuskortti on edelleen tarpeellinen? Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Tahto pyritään kuitenkin selvittämään ja siitä keskustellaan mahdollisen elinluovuttajan omaisten kanssa. Selkeästi ilmaistu elinluovutustahto kertoo sen omaisillekin ja varmistaa jokaisen henkilökohtaisen kannan toteutumisen. Se myös nopeuttaa elinluovutusta ja ihmishenkien pelastamista.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic