Lounais-Häme Humppila

Siirron viivästymisestä yli 20 000 euron lisäkustannukset – Museorautatieyhdistys kerää rahaa aseman kunnostukseen

Asemarakennuksen siirron viivästyminen aiheutti museorautatieyhdistykselle yli 20 000 euron lisäkustannukset. Lovea budjetissa yritetään nyt paikata varainkeruulla.
Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine toivoo, että rahat siirretyn asemarakennuksen katto- ja viemäriremonttiin saataisiin varainkeruukampanjan avulla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine toivoo, että rahat siirretyn asemarakennuksen katto- ja viemäriremonttiin saataisiin varainkeruukampanjan avulla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Museorautatieyhdistys on aloittanut varainkeruukampanjan kerätäkseen rahaa siirretyn asemarakennuksen katto- ja viemäritöihin.

– Asemarakennuksen siirron viivästyminen aiheutti yhdistykselle yli 20 000 euron lisäkustannukset. Nyt tarvitsemme rahaa aseman kunnostamiseen, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine.

Aseman siirron oli laskettu maksavan noin 19 000 euroa. Lopulta siirtoon kuitenkin upposi yli puolet laskettua enemmän.

Monivaiheinen asemarakennuksen siirto alkoi jo huhtikuussa 2018, kun Riipan vanha asemarakennus päätettiin siirtää Kokkolasta Humppilaan. Siirto oli tarkoitus tehdä jo lokakuussa.

– Vajaa vuorokausi ennen suunniteltua siirtopäivää Keski-Pohjanmaan ely-keskus langetti toimenpidekiellon, koska paikallinen kotiseutuyhdistys vaati rakennuksen suojelua.

Museorautatieyhdistys oli jo varannut siirtoon tarvittavan kaluston ja hankkinut tarvittavat luvat. Asemarakennus piti myös suojata, koska ei ollut tiedossa, milloin siirto voitaisiin aloittaa – vai voitaisiinko ollenkaan.

Siirto sai lopulta lainvoiman marraskuun 2018 lopussa. Nykyiselle paikalleen asemarakennus saapui joulukuun puolivälissä.

Uuden asemarakennuksen on tarkoitus olla valmis ennen 9. kesäkuuta pidettäviä avajaisia. Kiireellisintä työtä vaatii aseman katto, joka vuotaa.

– Aseman sisällä ei voida tapetoida ennen kuin kosteus saadaan sieltä pois. Siksi kattoremontti on nyt kaikista akuutein, Laine sanoo.

Katon lisäksi varoja kerätään viemäritöihin, sillä asemarakennukseen on suunnitteilla kahvio.

Yhdistyksen tavoitteena on kerätä noin 10 000 euroa. Torstaiaamuna potista oli kasassa noin viidesosa, eli 2 000 euroa.

Aseman kunnostus päästiin aloittamaan suunniteltua myöhemmin, ja asemaa on kunnostettu koko kevään ajan talkoovoimin. Toukokuussa aseman ulkoseinät maalataan, ja sisätiloihin tehdään puolipanelointi.

Kahviota ja junanlähettäjän puolta päästään Laineen mukaan tekemään luultavasti vasta heinäkuussa.

– Matkailijalle asema tulee kuitenkin näyttämään jo avajaisiin mennessä hienolta, ja uudella asemalla on samat palvelut kuin vanhallakin, Laine summaa.

Museorautatieyhdistys on saanut poliisiviranomaiselta luvan varainkeruukampanjaan, jolla rahoitetaan yhdistyksen toimintaa. Varainkeruukampanjasta kerrotaan lisää yhdistyksen nettisivuilla ja Facebookissa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic