Lounais-Häme

Siitepölyallergikoille luvassa rankka kevät –  Koivun ja lepän kukinnasta tulossa runsasta

Kuuma edelliskesä vaikuttaa kukintoihin.
Eteläiset ilmavirrat voivat Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan tuoda jo tammi-helmikuussa oireita aiheuttavia määriä siitepölyä Etelä-Suomeen, josta siitepölykausi etenee pohjoiseen muutamassa viikossa. Kuva: Olli Nykänen

Viime vuoden kuiva ja kuuma kesä näkyy runsaina siitepölymäärinä tänä keväänä. Suomeen saapuu Ilmatieteen laitoksen mukaan lähipäivinä lepän siitepölyä kaukokulkeumana lämpimästä Länsi-Euroopasta, mutta myös paikallinen kukinta tullee olemaan runsasta.

–  Koivulla ja lepällä on tulossa todella hyvä kukintakevät, sehän näkyy nyt jo puista. Norkot tulevat jo edellisenä kesänä näkyviin, ja niistä voi päätellä seuraavan kevään kukinnan, sanoo tutkimusinsinööri Sirkku Pöykkö Luonnonvarakeskus Lukesta.

Ruotsissa on povattu pahinta siitepölykautta vuosiin tai jopa vuosikymmeniin. Pöykkö ei halua lähteä arvailemaan, miten paha tilanteesta kehkeytyy Suomessa mutta sanoo kukinnan olevan poikkeuksellisen runsasta ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa.

–  Kukinta johtuu edellisen kesän säästä, eikä se rajoitu maittain. Jos Ruotsissa kukkii, niin kyllä meilläkin kukkii yleensä. Viime kesähän oli Pohjoismassa yleisesti kovin kuuma ja aurinkoinen.

Siitepölykauden pituus riippuu siitä, miten varhain kevät alkaa ja miten se etenee.

–  Jos on tasaisen kuuma, lämmin kevät, kukinta etenee nopeammin ja menee nopeammin ohi. Mutta jos käy niin, että tulee ensin lämmintä ja kukinta alkaa ja sää sitten taas viilenee, siitepölykausi pitkittyy, Pöykkö sanoo.

Kaukokulkeumat avaavat siitepölykauden

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta ja aikaistanut sen alkua parilla viikolla

Projektitutkija Jukka Reiniharju Turun yliopistolta muistuttaa, että siitepölykausi alkaa yleensä kaukokulkeumilla jo ennen paikallista kukintaa.

–  Tälle päivälle meidän mallimme näytti kulkeumaa Keski-Euroopasta. Alkukaudesta se on epäsäännöllistä, riippuu ilmavirroista miten se tulee, mutta siitepöly kulkeutuu hyvin, hän sanoo.

 

Eteläiset ilmavirrat voivat Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan tuoda jo tammi-helmikuussa oireita aiheuttavia määriä siitepölyä Etelä-Suomeen, josta siitepölykausi etenee pohjoiseen muutamassa viikossa.

Reiniharjun mukaan lämpötilat vaikuttavat paljon eri siitepölyä levittävien lajien kukintaan.

–  Jos on lämmin kevät, pähkinäpensaan ja lepän kukinta alkaa aikaisemmin. Koivulla kukinta menee usein vapun tienoille, hän sanoo.

Ilmatieteen laitos ennustaa lepän siitepölyn kulkeutuvan lähipäivinä Suomen etelä- ja keskiosiin Länsi-Euroopasta. Sieltä ilmavirta käy Pohjois-Atlantille ja koukkaa Norjan ja Ruotsin kautta Suomeen.

Itä-Euroopassa kukinnat eivät meteorologin mukaan vielä juurikaan ole alkaneet, sillä siellä on ollut huomattavasti viileämpää kuin Länsi-Euroopassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic