Lounais-Häme

Sijoitusblogien sisällöt Fivan valvonnassa

Sijoitusblogin kirjoittaja voi joutua vastuuseen, jos sijoitussuositus onkin EU:n säännösten vastainen.
Sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvän Salkunrakentaja.fi -sivuston päätoimittaja Jorma Erkkilä toteaa, että sijoittamisessa päätökset on tehtävä aina itse, ei yksittäisen kirjoituksen perusteella.

Erilaisten sijoitus- ja talousaiheisten blogien ja keskustelupalstojen lisääntyminen lisää myös niistä tehtyjä kanteluja Suomen Finanssivalvonnalle (Fiva).

Fiva saa vuosittain muutaman kantelun kirjoituksista, joissa epäillään blogeissa annettujen sijoitussuositusten puolueettomuutta ja eturistiriidoista ilmoittamisen laiminlyöntiä.

– Sijoitussuositusten antamista ja levittämistä säännellään EU:n markkinoiden väärinkäyttöasetuksessa. Asetuksen valvonta kuuluu meille ja siksi valvomme myös blogikirjoituksia, Fivan lakimies Pia Ovaska sanoo.

EU:n uusi väärinkäyttöasetus astui voimaan vuonna 2016. Sen myötä esimerkiksi omassa blogissa tai keskustelupalstoilla annetut rahoitusvälineitä, kuten osakkeita tai rahastoja, koskevat suositukset voidaan katsoa sijoitussuosituksiksi.

Jos EU:n asetuksen sijoitussuosituksia koskevia säännöksiä on rikottu, Fiva voi langettaa hallinnollisen seuraamusmaksun tai tehdä kurssin vääristämisepäilystä tutkintapyynnön poliisille.

– Sijoitussuositusten on blogeissakin perustuttava faktoihin. Jos kirjoittaja antaa lukijoilleen sijoitussuosituksia, sääntely puree myös häneen. Jos kirjoittaja taas kertoo ja avaa esimerkiksi oman sijoitussalkkunsa sisältöä, sellaista tekstiä ei yleensä katsota sijoitussuositukseksi.

Ruotsin hovioikeuden käsittelyssä on parhaillaan tapaus, jossa käräjäoikeus tuomitsi kaksi sijoitusbloggaajaa ehdonalaiseen vankeuteen ja sakkoihin kurssimanipulaatiosta.

Kaksi lääketieteen opiskelijaa oli kirjoittanut ammattimaiselta vaikuttaneita analyyseja eri yhtiöistä. Analyyseja oli jaettu sosiaalisessa mediassa, jossa ne saivat myös laajasti näkyvyyttä.

Kirjoittajat jättivät kuitenkin kertomatta sen, että heillä oli mittavia omistuksia yhtiöissä, joita he olivat analysoineet.

Kirjoitusten perustella yhtiöiden kurssit lähtivät nousuun ja kirjoittajat myivät omistamansa osakkeet huomattavalla voitolla.

Ovaska muistuttaa, että jo pelkkä markkinoiden vääristämisen yrityskin on rangaistava teko.

Ruotsissa ilmitullut tapaus onherättänyt keskustelua myös Suomessa.

Sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvän Salkunrakentaja.fi -sivuston päätoimittaja Jorma Erkkilä suhtautuu epäilevästi siihen, että yksittäinen bloggaaja voisi vaikuttaa jonkin yhtiön pörssikurssin kehitykseen.

– On vaikea kuvitella, että tällaista tapahtuisi kovin usein. Ruotsin-tapauksesta pitää muistaa, että kyse oli massiivisesta toiminnasta, jota tehtiin useilta eri käyttäjätileiltä. On vaikea uskoa sitä, että yksittäisen bloggaajan kirjoituksilla olisi suoria vaikutuksia osakekurssien kehitykseen, Erkkilä sanoo.

Hän kuitenkin itse kehottaa suhtautumaan terveen kriittisesti sijoitusblogien sisältöihin. Erkkilän mukaan ne antavat turhan usein liian ruusuisen kuvan sijoittamisen helppoudesta.

– Sijoittamisen nyrkkisääntö on se, ettei koskaan pidä sijoittaa, jos johtopäätöksiä ei ole tehnyt itse. On huuhaata väittää, että aktiivinen sijoittaminen suoraan osakkeisiin olisi helppoa. Yksittäisen blogin perusteella sijoitusten tekeminen on vaarallista, hän sanoo.

Kotiläksyt …tehtävä itse

Sijoittamiseen, säästämiseen ja oman talouden hallintaan liittyvien blogien ja erilaisten keskustelupalstojen määrä on lisääntynyt roimasti viime vuosina.

Sijoitusblogin voi perustaa kuka tahansa, joten kirjoittajan taustat on hyvä selvittää tarkasti. Millainen hänen koulutuksensa on ja mistä hänen tietonsa ovat peräisin?

Suhtaudu erityisen kriittisesti kirjoituksiin, jotka on tehty nimimerkillä.

Älä luota pelkään blogin tai keskustelupalstan tietoihin, vaan selvitä tiedot itse ja opettele sijoittamiseen liittyvää sanastoa ja sitä, mitä eri tunnusluvut tarkoittavat.

Sijoitusblogien ja keskustelupalstojen sisällöistä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä Finanssivalvontaan. Fivan tehtävänä on selvittää esimerkiksi sitä, onko kirjoituksella haluttu manipuloida jonkin rahoitusvälineen kurssia.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic