Lounais-Häme

Silkkitie tuonut Hämeeseen noin 350 huumerikosta, joista on tutkittu alle puolet: "On selvinnyt yhä uusia rikoksia"

Suuri osa Hämeen poliisin tutkimista, Silkkitien-sivuston välityksellä tehdyistä rikoksista on vanhentunut. Aktiivisessa tutkinnassa on myös epäiltyjä törkeitä huumerikoksia.
Suljetulla Silkkitie-palvelimella käytiin huumausainekauppaa. Viranomaisilla on tiedossa noin 6000 ostajan ja myyjän nimet. Kuva: Lännen Media
Suljetulla Silkkitie-palvelimella käytiin huumausainekauppaa. Viranomaisilla on tiedossa noin 6000 ostajan ja myyjän nimet. Kuva: Lännen Media

Hämeen poliisin tutkittavaksi Silkkitie-kokonaisuudesta tulleiden rikosten määrä on noussut noin 350 tapaukseen. Näistä on tutkittu hieman alle puolet, kertoo Silkkitie-tutkintaa varten perustettua ryhmää Hämeen poliisissa johtava rikosylikonstaapeli Ari Korhonen.

– Suurimpaan osaan tutkittavaksemme tulleista tapauksista on jo tehty jotain tutkintatoimia.

Viime joulukuussa poliisi arvioi Forssan Lehdessä, että Hämeen poliisin tutkittavaksi tulisi 200–300 Silkkitie-rikosta.

– Niitä on tullut hiljalleen lisää tämän vuoden aikana. Tutkintojen edetessä on selvinnyt yhä uusia rikoksia, joilla on kytkyjä myös toisten poliisilaitosten alueelle.

Suurin osa jo päätetyistä tutkinnoista on huumausaineen käyttörikoksia, joista voidaan antaa sakko. Osa tutkinnassa olleista rikoksista on edennyt myös syyteharkintaan.

”Osa rikoksista ehtii väkisinkin vanhentua”

Joukossa on myös useita epäiltyjä törkeitä huumausainerikoksia.

Törkeistä rikoksista epäillään joitakin Hämeessä toimineita huumausaineiden myyjiä, mutta myös useammissa erissä aineita ostaneita henkilöitä.

– Osa tutkittavaksemme tulleista Silkkitien nimimerkeistä on myyjäprofiileja, mutta niitä on kuitenkin alle kymmenen. Ylivoimaisesti suurin osa on ostajaprofiileja, Ari Korhonen kertoo.

Törkeän tekomuodon tutkinnoista yksikään ei ole vielä edennyt syyteharkintaan asti.

– Kuulusteluja on tehty.

Korhonen sanoo, että tutkinnan aikataulutuksessa pyritään priorisoimaan vanhenemisvaarassa olevat ja törkeiksi arvioidut rikosepäilyt.

– Osa rikoksista ehtii väkisinkin vanhentua, ja osa meille tutkittavaksi tulleista on ollut jo valmiiksi vanhentuneita.

Lue myös: Silkkitien kautta myyty huumeita jopa lapsille – Tuhannet aiemmin rikoksettomat suomalaiset saavat lähikuukausina kutsun kuulusteluihin (FL 4.12.2019)

”Osa rikoksista ehtii väkisinkin vanhentua”

Tullin paljastaman Silkkitie-kokonaisuuden osalta on kerrottu, että poliisilaitokset kautta maan ovat saaneet käsiinsä yhteensä tuhansia ”valmiita” rikoksia. Tämä tarkoittaa, että Tulli on pystynyt osoittamaan, keitä ovat henkilöt Silkkitien nimimerkkien takana. Ari Korhonen sanoo, ettei työ kuitenkaan ole aivan yksinkertaista.

– Meillä on Hämeen poliisilaitoksella Silkkitie-massaan keskittyvä oma tutkintaryhmä, sillä tutkinta on sen verran työlästä ja perehtymistä vaativaa. Yhden nimimerkin takana voi olla useampia henkilöitä ja vastaavasti yksi henkilö on voinut käyttää lukuisia nimimerkkejä. En pysty edes arvioimaan, miten monta henkilöä näihin (Hämeen poliisin tutkimiin) rikoksiin liittyy.

Silkkitie-tutkinta työllistää poliisilaitoksia merkittävästi ja tullee näkymään rikostilastoissa huumerikosten määrän kasvuna. Esimerkiksi vuonna 2019 Hämeen poliisin tietoon tuli Poliisin tulostietojärjestelmä Polstatin mukaan yhteensä 2230 huumausainerikosta, joista törkeitä oli 89. FL

Silkkitie

Tulli tiedotti toukokuussa 2019 sulkeneensa Tor-verkossa toimineeseen huumekauppapaikka Silkkitien.

Viranomaiset saivat myös haltuunsa kauppapaikan palvelimen, jossa oli yli 400 000 käyttäjätunnusta.

Palvelintiedoista on voitu tunnistaa ja yksilöidä yhteensä noin 7 500 rikoksista epäiltyä suomalaista.

Tutkintaa on jyvitetty eri poliisilaitoksille rikosten tapahtuma- tai epäiltyjen asuinpaikan mukaan.

7500

KRP:n mukaan kuuden toimintavuoden aikana Silkkitiellä pyöritettiin huumekauppaa peräti 50 miljoonan euron arvosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic