Lounais-Häme

Silmälääkäri määräsi silmälaseja ilman syytä

Kun töppäilee riittävästi, melkein puhtoinen käytös ei riitä vanhojen syntien korjaamiseksi. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa on käyty erikoista kiistaa silmälääkärin ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran välillä. Erikoislääkärin taistelu lääkärinlupansa palauttamiseksi näytti jo Helsingin hallinto-oikeudessa kääntyvän voitoksi, mutta KHO päätyi Valviran kannalle. Se antoi päätöksensä huhtikuun puolivälissä.

Silmälääkärin toimilupaa oli rajoitettu vuonna 2008. Silloinen Terveydenhuollon oikeusturvakeskus päätti kieltää lääkäriltä itsenäisen työskentelyn. Tämä oli jo vuosia hutiloinut työssään. Hän oli määrännyt usein turhia ja epäasianmukaisia tutkimuksia potilailleen. Hän oli myös määrännyt potilaille silmälaseja ilman lääketieteellistä perustetta. Sen vuoksi lääkäri sai jatkaa työtään vain toisen lääkärin valvonnassa.

Sittemmin lääkäri oli anonut liki kymmenen kertaa Valviraa poistamaan rajoitukset. Vuonna 2013 lääkäri päätyi valittamaan Valviran linjasta hallinto-oikeuteen. Hänen koki kohdanneensa vääryyttä, koska Valvirassa hänen asioitaan käsitteli joka kerta sama virkamies, joka kerta toisensa jälkeen eväsi lääkärin pyynnöt.

Hallinto-oikeus katsoi, ettei saman virkamiehen ole hyvä hoitaa samaa juttua koko ajan. Lisäksi oikeus päätteli eri osapuolten selvityksistä, ettei lääkärin viimeaikaisissa työsuhteissa ollut tapahtunut pahoja kömmähdyksiä eikä potilasturvallisuuden voitu katsoa vaarantuneen. Oikeus kumosi Valviran päätöksen, mutta virasto valitti KHO:een.

KHO päätti, ettei saman tapauksen hoitaminen tee virkamiestä esteelliseksi. Lääkärin toimintaa selvitellessään KHO kiinnitti huomiota siihen, että hänen työhönsä oli jouduttu puuttumaan myös toimiluvan rajoittamisen jälkeen. Lääkäri oli työskennellyt yksityisessä yrityksessä, jossa hänen tavassaan kohdella potilaita oli tullut vastaan epäkohtia. Ongelmat olivat huomautusten jälkeen loppuneet, mutta KHO katsoi että lääkäri tarvitsi edelleen valvontaa ja ohjausta. Niinpä se palautti voimaan hallinto-oikeuden kumoaman päätöksen jatkaa lääkärin toimiluvan rajoittamista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti