Lounais-Häme

Silmät kiinni sinne päin

 

-Sehän lentää kuin ruoska, kommentoi Pekka Viippo, kun Otto Kilpi kiskaisee vajaan puolentoista metrin pituisen puutarhaletkun täydellä voimalla. Letku lentää 25,23 metrin päähän ja tuo heittäjälleen vuoden 2016 virallisen letkunheiton maailmanmestaruuskullan.

-Letku on niin kevyt, että sitä on vaikea heittää, Kilpi tuumaa suorituksensa jälkeen.

Kilpi päätti osallistua lauantaina järjestettyyn letkunheiton MM-kisaan, sillä oli viettämässä viikonloppua tyttöystävänsä perheen mökillä lähistöllä. Vaikka Kilven laji on tällä hetkellä pituushyppy, hänellä on nuoruudestaan kokemusta myös heittolajeista.

-Olen harrastanut yleisurheilua kuusivuotiaasta asti.

Kilpi valmistautui lauantaina jo seuraavan päivän pituushypyn kisoihin, joten MM-kullan tavoittelussa hän tyytyi taktiikkaan ”silmät kiinni sinne päin”.

-Minulla ei ole mitään hajua, miten letkua kuuluisi heittää. Pelkkä voima ei ilmeisesti riitä, vaan tarvitaan tekniikkaakin.

Tammelan kylässä Letkulla on heitetty letkua kilpaa nyt viitenä kesänä, laskeskelevat kilpailun toimitsijat. Letkunheitto on siitä erityislaatuinen laji, että sää ratkaisee MM-kisoissakin osallistujamäärän. Eilen aamupäivällä sää oli epävakaa, mutta kilpailijoita tuli lopulta paikalle kohtuullisesti, vähän alle sata.

Vuonna 2015 letkunheiton MM-kullasta kisaili 40 miestä ja 40 naista sekä yhteensä reilut 40 poikaa ja tyttöä.

-Viime vuonna oli mahtava keli, toimitsija Pekka Kauppi huomauttaa.

Kilpailussa säännöt ovat tarkat. Letkunpätkää säilytetään kassakaapissa läpi vuoden, kunnes se MM-kisoja varten kaivetaan esille. Letkun tarkkaa pituutta ei paljasteta. Yksi syy on se, että järjestäjät eivät halua osallistujien valmistautuvan kisaan etukäteen harjoittelemaan lajia. Toinen syy on se, että kukaan ei ole koskaan vaivautunut mittamaan letkua.

Puutarhaletkusta saa ottaa kiinni heittäessä vain yhdestä kohtaa, ja letkun pitää pudota ennalta määrätyn sektroin rajojen sisäpuolelle. Heitto tapahtuu lankun takaa ja jokaiselle kilpailijalle annetaan vain yksi heittovuoro.

Tänä vuonna MM-kisat olivat selkeästi urheilijoiden juhlaa. Pisimmät heitot tekivät pituushyppääjä ja entinen nyrkkeilijä. Myös lasten sarjassa menestyi urheilua harrastava Antti Ranta. Hän hämmästytti toimitsijat ja katsojat 14,69 metrin heitollaan.

-Palloa on kyllä helpompi heittää kuin letkua, 8-vuotias Antti Ranta kommentoi suorituksensa jälkeen.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic