Lounais-Häme Humppila

"Silmät kuivuneet ja paljon poskiontelontulehduksia" – Kirkonkulman ala-aste saa sisäilmanpuhdistimet Humppilassa

Humppila hankkii koululle ilmanpuhdistimet sisäilmaoireiden vuoksi.
Sari Cavén-Koivula veti oppitunnin 6B-luokalle Kirkonkulman ala-asteella.

Kirkonkulman ala-asteelle Humppilaan hankitaan sisäilmanpuhdistimet. Puhdistimien tarkoituksena on edistää koulun henkilökunnan ja oppilaiden hyvinvointia.

Kirkonkulman koulun rehtori Maria Kemppainen kertoo, että sisäilman ei ole koettu olevan koulussa selkeä, suuri ongelma. Jonkin asteista huolta se on kuitenkin aiheuttanut.

– Opettajilla ovat silmät kuivuneet ja flunssakausina koulussa on esiintynyt paljon poskiontelontulehduksia ynnä muita vaivoja. Sisäilmassa saattaa olla jotain, mikä ei työhyvinvointia edistä.

Energiakonsultit Insto oy on tehnyt Kirkonkulman ala-asteelle sisäilman lähtötason määrityksen ja viime vuoden marraskuussa kouluun perustettiin sisäilmatyöryhmä. Työterveys on ollut asiassa mukana ja opettajille on järjestetty aiheesta kysely, jonka tulokset ovat tiedossa.

– Alustavat tutkimukset eivät osoita, että kysymys olisi selkeästä kosteus- tai homevauriosta. Mikrobinäytteiden pitoisuudet ovat olleet pieniä ja alakattoon tehty tutkimus ei osoittanut mitään kosteusongelmaan viittaavaa.

Koulu toivoi silti sisäilmanpuhdistimia jatkuvien terveysongelmien vuoksi.

– Olemme olleet yhteydessä monellekin paikkakunnalle kouluihin ja muihin tiloihin, missä tällaisia puhdistimia on ollut. Niiden käyttökokemukset ovat olleet hyviä, nimenomaan tällaisissa, niin sanotusti “epämääräisissä” sisäilmaongelmissa.

Kirkonkulman ala-asteelle tehdään vielä sisäilmantutkimus, joka toteutetaan teknisen hallinnon vuoden 2019 talousarvion mukaisesti.

Puhdistimet on tarkoitus hankkia Energiakonsultit Insto oy:ltä palveluna, joka on voimassa toistaiseksi kolmen kuukauden irtisanomisajalla.

Palveluun sisältyy toiminnan ja puhdistustehon seurannan mittaus, järjestelmän täydellinen vuosihuolto sekä huoltotoimet mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Aloitusmaksu on 5 300 euroa ja kuukausiveloitus 680 euroa kuukaudessa ilman arvonlisäveroa. Mikäli palvelua ei jatketa yli 90 vuorokautta, puolet aloituskuluista palautetaan. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.2.2020

Uusimmat