Lounais-Häme

Silmien laserleikkausten suosio on laskenut ja vakiintunut

Leikkausten halpeneminen ei ole lisännyt niiden suosiota.
Noin viisi vuotta laserleikkauksen jälkeen 39 prosenttia operoiduista käytti uudestaan silmälaseja jollekin etäisyydelle. Kuva: Pekka Rautiainen
Noin viisi vuotta laserleikkauksen jälkeen 39 prosenttia operoiduista käytti uudestaan silmälaseja jollekin etäisyydelle. Kuva: Pekka Rautiainen

Suomessa tehdään vuosittain noin 15  000 silmien laserleikkausta. Laserleikkauksissa saadaan korjattua liki- ja kaukonäköisyyttä sekä hajataittoa, mutta selvästi suurimmassa osassa korjataan likinäköisyyttä, kerrotaan Näe ry:stä. Yhdistys edustaa muun muassa yksityisiä optikkoliikkeitä ja silmäsairaaloita.

– 15  000 laserleikkauksen vuositahtia voisi suhteuttaa silmälasimarkkinoihin: Suomessa myydään vuosittain noin 1,1 miljoonat silmälasit, Näe ry:n toimitusjohtaja Panu Tast sanoo.

Laserleikkausten suosio ei ole muuttunut merkittävästi kymmeneen vuoteen, mutta 2000-luvun alkuvuosikymmenen huippulukuja ei ole enää nähty. Näin on siitä huolimatta, että leikkausten hinnat ovat laskeneet huomattavasti viimeisen viiden vuoden aikana.

Merkittävänä syynä tähän Tast pitää sitä, että ihmiset ovat oppineet ymmärtämään laserkirurgian olevan harvoin ratkaisu, joka pidemmällä aikavälillä johtaa täydelliseen silmälasittomuuteen.

Vuonna 2016 Taloustutkimus Oy:n tutkimus osoitti, että noin viisi vuotta laserleikkauksen jälkeen 39 prosenttia operoiduista käytti uudestaan silmälaseja jollekin etäisyydelle. Tutkimukseen haastateltiin henkilökohtaisesti runsasta tuhatta suomalaista.

Helsingin yliopistollisen sairaalan silmätautien klinikan osastonylilääkäri ja silmäkirurgi Kari Krootila puolestaan kertoo, että laserleikkaukseensa tyytymättömien potilaiden osuus on noin prosentin luokkaa. Niiden potilaiden osuus, joilla näöntarkkuus on leikkauksen seurauksena huonontunut huomattavasti, on alle prosentin.

Täydellisen näöntarkkuuden saavuttaa Krootilan mukaan heti operaation jälkeen noin 91 prosenttia potilaista. Osalla heistä näkö voi kuitenkin heikentyä taas myöhemmin.

Krootilan mukaan yleisin leikkauksen jälkeen ilmenevä ongelma on kuivasilmäisyys, jota esiintyy ohimenevästi lähes puolella potilaista.

 

Halukkaat seulotaan tarkasti

Lääketieteen tohtori ja silmäkirurgi Samy Mrena Silmäsairaala Valosta kertoo, että laserleikkaukset ovat tarkkoja noin +5:n ja -10:n diopterin välillä. Esimerkiksi silmän sisälle asetettavilla linsseillä voidaan kuitenkin korjata tätäkin suurempia taittovirheitä.

Mrena kertoo, että kaikki leikkaukseen haluavat seulotaan tarkasti, ja esimerkiksi liian ohut sarveiskalvo tai silmäsairaus voi estää laserleikkauksen.

Näe ry:n Tastin mukaan on tärkeää, että leikattava henkilö on sen ikäinen, että hänen likinäkönsä kehittyminen on pysähtynyt. Likinäön kehittyminen vakiintuu yleensä noin 25 ikävuoteen mennessä, mistä syystä nuoria likinäköisiä henkilöitä ei useinkaan operoida.

– Poikkeuksena voi toimia tilanne, jossa henkilön silmälasivoimakkuus ei ole enää vuosikausiin muuttunut. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic