Lounais-Häme

Silta yli Ruostejärven pinnan

Tammelan kunta haluaa edelleen, että Ruostejärveen rakennetaan ponttonisilta Kurjennimen ja Leppilammin kannaksen välille.

Tammelan kunnanhallituksen vastineessa Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) pyysi kunnalta vastinetta Ruostejärven suojeluyhdistyksen valitukseen, jossa haluttiin, ettei siltaa rakennettaisi.

-Olemme neuvotelleet suojeluyhdistyksen kanssa hyvässä yhteistyössä ja haluamme, että yhdistyksen huolenaiheet otetaan huomioon ja pääsemme etenemään yhteistyössä. Olemme myös huolissamme vesistön laadusta, kunnanjohtaja Kalle Larsson sanoo.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei kunta haluaisi rakentaa siltaa.

-Haluamme löytää kompromissiratkaisun asiaan.

Avi myönsi ponttonisillan rakentamiselle luvan tammikuussa. Suojeluyhdistys teki päätöksestä valituksen Vaasan hallinto-oikeuteen helmikuussa.

Suojeluyhdistys vaatii, että avin päätös pitää kumota eikä lupaa sillan rakentamiseen tule myöntää. Lisäksi yhdistys vaatii, että jos lupa myönnetään, pitää hakija velvoittaa järven tilan tarkkailuun ja veden laadun seurantaan.

-Kunta oli valmis järjestämään veden laadun ja järven tilan tarkkailun jo ennen yhdistyksen vaatimusta.

Larsson myös huomauttaa, että ponttonisillan voi poistaa, jos se aiheuttaa järven tilan huononemista tai veden laadun heikkenemistä.

Helsingin yliopiston professori Lauri Arvola totesi Forssan Lehdessä viime kesänä, että tavallinen tolppien päälle rakennettava silta olisi parempi vaihtoehto kuin ponttonisilta.

-Kiinteä silta aiheuttaisi rakentamista myös rannan harjumaisemaan eikä sitä voisi helposti poistaa, jos se aiheuttaisi ongelmia. Se olisi myös kalliimpi kuin ponttonisilta.

Ponttonisillalle tulisi hintaa 60000 eurosta 80000 euroon.

Silta on tarkoitus rakentaa ponttonirakenteisena kelluvista siltaelementeistä. Sillasta tulee noin 88 metriä pitkä ja kolme metriä leveä. Sillan keskiosaan jätetään soutuveneitä varten kolme metriä leveä ja puolitoista metriä korkea kulkuaukko.

Rakentamistyö tehtäisiin sulan veden aikaan uittamalla siltaelementit paikalleen. Elementit kiinnitetään pohjaan viidellä parilla betonipainoja.

Sillasta tulisi osa Eerikkilän urheiluopiston ja Hämeen luontokeskuksen välistä ulkoilureittiä.

-En osaa sanoa, miten paljon silta lyhentäisi, vai lyhentäisikö ollenkaan, reittiä luontokeskukseen.

Vesiliikenne sillan läheisyydessä rajoittuu paikalliseen soutuveneilyyn. Ruostejärvellä kalastellaan kotitarpeeksi ja virkistykseksi.

Siltahanke lähti liikkeelle vuoden 2015 keväällä. FL

 

Aiheesta aiemmin:

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/29302-ruostejarven-sillan-saa-rakentaa

 

Uusimmat

Fingerpori

comic