Lounais-Häme Forssa

Forssalainen Simo Ekholm maalaa kuvioiden leikin taulupohjalle: Abstrakteihin maalauksiin kätkeytyy jääkiekkomaalivahti ja intialainen yö

Urheilumaailmasta tuttu Simo Ekholm teki uuden aluevaltauksen ja tarttui siveltimeen.
Simo Ekholmin jokaisesta taulusta löytyy tarina. "Katsoja voi tosin nähdä taulussa aivan eri asioista kuin minä sitä maalatessani, taitelija naurahtaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Simo Ekholmin jokaisesta taulusta löytyy tarina. "Katsoja voi tosin nähdä taulussa aivan eri asioista kuin minä sitä maalatessani, taitelija naurahtaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaikki alkoi remontista. Korjaustöiden jälkeen seinät vaativat koristeeksi jotakin abstraktimpaa. Forssalainen Simo Ekholm päätti tarttua vaimonsa toiveesta siveltimeen ja maalasi neljä herkkää, oman inspiraation pohjalta syntynyttä maalausta. Vaikka alun perin teosten tarkoitus oli päätyä vastaremontoidun kodin seinälle, ne nähdään osana tiistaina näyttelytila Vinkkelissä avautuvaa Ekholmin ensimmäistä taidenäyttelyä.

– Otin töistäni valokuvia ja innostuin näyttämään niitä kerran kahvittelun yhteydessä hyvälle ystävälleni Alpo Suhoselle. Hän kehui töitäni ja kannusti järjestämään näyttelyn. Tässä sitä nyt ollaan, Ekholm naurahtaa.

Viime syksynä alkanut maalausharrastus ei kuitenkaan ole Ekholmin ensimmäinen kosketus taiteeseen. Jo 80-luvun alussa hän innostui piirtämään tyttärensä muotokuvista tarkkoja lyijykynätöitä. Piirtäminen ja värimaailma ovat olleet aloittelevan taitelijan elämässä läsnä myös ammatin puolesta. Rakennusarkkitehdin koulutus heijastuu Ekholmin abstraktiin taiteeseen.

– Teoksissani korostuvat säännöllisyys, harmonia ja erilaiset kuviot. Arkkitehdin ammatissa värien valitseminen on arkipäivää. Esillä olevissa maalauksissa värimaailma on vahva ja täynnä voimakkaita värisävyjä, taitelija kuvailee.

Ekholmin taidenäyttelyssä esillä on yhteensä 38 taulua, joista suurin osa on maalattu akryylimaaleilla. Osa maalauksista on puhtaasti abstrakteja töitä, osa taas puoliabstrakteja teoksia, joiden nimet johdattavat katsojansa taiteilijan viitoittaman aihepiirin ääreen. Yksi Ekholmin näyttelyn erikoisuus onkin se, että taulujen nimet on kirjoitettu saksan kielellä. Kielivalinta kuvastaa taiteilijan yhteyksiä Keski-Eurooppaan ja muistuttaa ajasta, jonka hän vietti Saksassa pelaajavalmentajana vuosina 1977–1986.

Lounais-Hämeessä Ekholm muistetaankin parhaiten urheilun parista. 1970-luvun alussa hän oli tuttu näky forssalaiselle jääkiekkokansalle Forssan Palloseuran kokoonpanossa. Myöhemmin mies on näyttänyt otteitaan myös moukariringissä. Taiteen parissa uuden aluevaltauksen tehnyt urheilukonkari löytää taiteesta ja urheilusta paljon samoja piirteitä.

– Myös urheilu on tietyllä tavalla taidetta. Molemmissa lajeissa vaaditaan pitkää pinnaa ja tarkkaa keskittymistä. Jos taulua maalatessa viivat menevät vikaan, hermostuminen ei auta, vaan on yritettävä uudestaan. Niin jääkiekkokaukalossa kuin valmiin teoksen äärellä sinnikäs työ palkitaan, Ekholm pohtii.

Tiistaina avautuvassa taidenäyttelyssä on esillä myös jääkiekkouraan viittaavia teoksia. Esimerkiksi ”Viimeinen lukko”-maalaus esittää jääkiekkomaalivahtia ja ”Jaromír”-teos viittaa tsekkiläiseen jääkiekkoilijaan Jaromír Jágriin. Taiteilijan mukaan jokaisesta taulusta löytyy selkeä tarina, jos sitä malttaa katsoa tarkasti. Ekholmin taide syntyy Hämeentiellä sijaitsevassa kellarissa.

– En koskaan luonnostele töitäni erikseen, vaan sommittelen sen suoraan taulupohjaan. Niin syntyy kuvioiden leikki, josta taulun katsoja voi tehdä oman tulkintansa, Ekholm summaa. FL

Simo Ekholmin abstraktia ja puoliabstraktia taidetta näyttelytila Vinkkelissä 22.6. -10.7.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic