Lounais-Häme Forssa

Simo Hautala johtaa Panssarimuseota kädet rasvassa

Simo Hautala arvostaa telatappien ja muiden vapaaehtoisten panosta museon toiminnan turvaajana.
Panssarimuseon johtaja Simo Hautala on tyytyväinen siihen, että aiemmin täysin sään armoilla näyttelyrinteessä ollut kalusto on saatu katosten suojaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Jos joku luulee, että Panssarimuseon johtaminen on siistiä toimistotyötä, hän erehtyy.

– Kädet on kyynärpäitä myöten rasvassa ja hitsipillin täytyy pysyä kädessä, kertoo Simo Hautala, joka on toiminut Panssarimuseon johtajana tämän vuoden alusta alkaen.

Museo on hänelle ennestäänkin tuttu jo aiemmilta vuosilta, ja kaksi viime vuotta hän on toiminut museon tutkijana.

– Siirryin reserviin armeijauran jälkeen vuonna 2015. Virkaurani loppupuolella suoritin museologian perusopinnot Jyväskylän yliopistoon. Museoiden valtionavun edellytyksenä on, että henkilökunnalla on riittävä pätevyys, Hautala kertoo.

Hän pitää tärkeänä kulttuurihistoria sälyttämistä ja vaalimista, ja näkee sotahistorian osana sitä työtä.

 

Forssan Matkusta kotoisin oleva Hautala suoritti varusmiespalveluksen aikoinaan Panssariprikaatissa ja uransa aikana hän myös työskenteli Parolannummella muutamaan otteeseen.

Hän on työskennellyt myös ulkomailla, rauhanturvatehtävissä Bosniassa, sotilasedustajana New Yorkissa ja viimeksi puolustusasiamiehenä Lontoossa.

– Pitkä ura on vienyt monenlaisiin paikkoihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mutta mielelläni palasin reserviin siirtyessäni kotiin Hämeenlinnaan.

 

Hautala sanoo, että Panssarimuseon tilanne on tällä hetkellä hyvä. Ennen joulua solmittiin sopimus puolustusvoimien, Sotamuseon ja sen yhteistyömuseoiden kesken. Se vahvisti myös Panssarimuseon asemaa.

Viime vuonna valmistuivat katokset, joiden suojaan on saatu 31 aiemmin täysin sään armoilla ollutta vaunua ja panssaroitua ajoneuvoa. Katosten pystytys sujui nopeasti, kunhan rakentamispäätös oli tehty, mutta sitä vaihetta edelsi muutaman vuoden kestänyt varojen hankinta.

Ajatus keräyksestä muhi pitkään, ja rahankeruukampanja käynnistettiin vuonna 2014.

Katosten vihkiäisissä viime keväänä kerrottiin, että tavaralahjoitukset ja talkootyö mukaanlukien Panssarimuseo sai kerättyä katoksia varten noin 470 000 euroa.

 

Joukkorahoituksen osuus summasta oli 83 000 euroa, josta puolet tuli sadoilta yksityishenkilöiltä Japanista.

– BT-42 teki meille yllättävän viimeisen palveluksen, sanoo Hautala viitaten Japanissa kulttimainetta nauttivaan panssarivaunuun, joka esiintyy manga-sarjakuvissa. Vaunumallin ainoa säästynyt kappale on museon kokoelmissa.

Sen ansiosta Panssarimuseossa käy edelleen myös japanilaisia vierailijoita tasaisena virtana lähes viikoittain.

Panssarimuseo on avoinna ympärivuotisesti, ja sen vuotuinen kävijämäärä on nykyisin noin 30 000, mitä Hautala pitää kelpo lukuna.

Huippuvuosina 1960- ja 1970-luvuilla kävijämäärä oli tosin tuplasti suurempi.

– Silloin sodan käyneet miehet toivat perheitään tutustumaan museoon. Myös nykyisin Panssarimuseo on erittäin suosittu perhekohde, ja se on huomioitu myös tapahtumissa ja ohjelmassa, Hautala sanoo.

Suomalaiset panssarijoukot täyttävät tänä vuonna 100 vuotta, ja juhlavuosi näkyy myös museon vaihtuvissa näyttelyissä toukokuun alusta alkaen.

 

Panssarimuseota ylläpitää Panssarimuseosäätiö. Vahvana tukena on Panssarikilta, jonka jäsenmäärä on tällä hetkellä noin 2 000. Museon kannalta ydinjoukon muodostavat telatapit ja muut aktiiviset vapaaehtoiset.

– Heitä on joitakin kymmeniä ja heidän apunsa on ensiarvoisen tärkeä, Hautala kertoo.

Telatapit huoltavat vaunuja ja ajavat niitä esimerkiksi yleisötapahtumissa. Hautalan mukaan tapahtumat, kuten jokakeväinen Kewätsawutus ja keskikesän perhepäivä ovat museolle tärkeitä, sillä ne tuovat paljon kävijöitä. FL

 

Simo Hautala

Kotoisin Forssan Matkusta, asunut pitkään Hämeenlinnassa.

Panssarimuseon johtaja tämän vuoden alusta alkaen.

Sotilasarvo everstiluutnantti, siirtyi reserviin vuonna 2015.

Perheessä vaimo ja aikuinen tytär.

Harrastuksina moottoripyöräily, nikkarointi 100 vuotta vanhan mummonmökin parissa.

Forssan Lehti seurasi Simo Hautalaa tämän varusmiesaikana Miesten kouluun -juttusarjassaan vuonna 1979 sekä myöhemmin hänen sotilasuraansa vuoteen 2015 saakka.

 

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic