Lounais-Häme

Sinilevää havaittu Hämeessä

Hämeen vesistöissä on tänä vuonna yhteensä 15 leväseurantapaikkaa. Forssan seudulta mukana ovat Tammelan Pyhäjärvi ja Jokioisten Rehtijärvi. Lopella seurantaa tehdään Loppijärvellä.

Viikoittaiset levähavainnot tallennetaan Järviwiki-verkkopalveluun tiistaisin tai keskiviikkoisin.

Juhannusviikolla sinilevää oli noussut pinnalle runsaasti Loppijärvellä kirkonkylän uimarannalla ja Asikkalassa Kalmarin uimarannalla. Jonkin verran sinilevää havaittiin Asikkalanselällä Kuotaan uimarannalla, Lahdessa Mukkulassa sekä Kymijärvellä Kariston uimarannalla.  Seurannan kolmella ensimmäisellä viikolla yhdellä Hämeen seurantapaikalla havaittiin kerran vähäinen esiintymä. Muilla paikoilla levää ei havaittu pinnalla.

Sinileviä on järvivesissä keväästä asti, vaikka niitä ei yleensä kesän alussa nähdä veden pinnalla. Sinilevät kykenevät alkukesällä kaasurakkuloidensa avulla pysyttelemään kasvamisen kannalta optimaalisella syvyydellä. Silloin järven pinnalla on sinilevien kasvun kannalta liian voimakas valaistus, minkä vuoksi ne ovat syvemmällä, eikä niitä havaita ihmisen silmin. Kun sinilevä vanhenee, se menettää kykynsä pysytellä syvemmällä.  Tuulen tyyntyessä vanhentunut sinilevä pääsee nousemaan kohti veden pintaa. Tällöin tuuli voi kuljettaa sinilevämassan suureltakin alueelta rantaan, mikä huomataan sinilevän massaesiintymisenä. Tuulisella säällä levä sekoittuu tasaisesti koko vesimassaan, jolloin se ei pääse nousemaan pintaan, eikä sitä huomata.

Vähäisemmän sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista ja tikkusista sekä kapeista leväjuovista.

Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevista pienistä levälautoista ja – kasaumista. Erittäin runsaassa esiintymässä rantaan keräytyy suurempi sinilevälautta tai -kasauma. Sinilevätilanne voi kuitenkin vaihdella suurestikin saman järven eri osissa ja tilanne voi muuttua nopeasti sääolosuhteiden vaikutuksesta.

 

Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet pois rantavedestä.

Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Herkkäihoiset voivat saada iho-oireita jo vähäisestäkin levämäärästä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic