Lounais-Häme

Sinilevää on edelleen runsaasti Etelä- ja Lounais-Suomessa – Näin tunnistat, onko rannassa lilluva massa sinilevää vai jotakin muuta

Voimakkaat sinileväkukinnat jatkuvat Etelä- ja Lounais-Suomen merialueilla sekä järvillä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinilevää on runsaasti Ahvenanmaan ja Saaristomeren eteläpuolella sekä kauttaaltaan Suomenlahdella. Vahvimmillaan sinilevälautat ovat Saaristomeren eteläosista Hangon eteläpuolelle ulottuvalla alueella.

Myös Selkämerellä sinilevää on laajalti, ja levälautta on siirtynyt avomereltä hieman lähemmäs Suomen rannikkoa. Ennusteen mukaan Suomen merialueiden sinilevämassat ajelehtivat lähipäivinä länteen ja luoteeseen päin

Meriveden pintalämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan Perämerellä 19–23, Selkämerellä 19–22, Saaristomerellä 21–24 ja Suomenlahdella 23–24 astetta.

 

[image orderno=”2″][/image]

 

Järvillä tavallista pahempi leväkesä

Järvien sinilevätilanne on ollut jo toista kuukautta keskimääräistä huonompi. Useilla järvillä on tehty havaintoja runsaista tai erittäin runsaista sinileväkukinnoista. Helteinen ja tyyni sää sekä lämpimät järvivedet lisäävät leväriskiä entisestään.

Sinilevähavainnoista voi ja kannattaa ilmoittaa Järvi-meriwiki-palveluun, jota tuotetaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Levähavainnot voi toimittaa Havaintolähetti-sovelluksen avulla.

Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla ja tukevat levätilanteen arviointia. Suomen ympäristökeskus muistuttaa, että myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.

Kansalaisten viime päivinä ilmoittavat levähavainnot ovat painottuneet Etelä-Suomeen.

Uimavesien sinilevätilannetta yleisillä uimarannoilla valvovat kuntien terveydensuojeluviranomaiset, joille kannattaa ilmoittaa uimapaikkojen sinileväesiintymistä. Sinileväisessä vedessä ei pidä uida.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja, jotka kasautuvat myös rannoille.

Jos levämassa hajoaa kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos taas levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic