Lounais-Häme

Sinilevää runsaasti sekä järvissä että meressä - meriveden lämpötilat rikkovat jo ennätyksiä

Helsinki
27.07.2018, 19:18

Kotimaa

Sinilevää esiintyy edelleen runsaasti sekä järvissä että Etelä- ja Lounais-Suomen merialueilla, kertoo Suomen ympäristökeskus Syke.
Järvien sinilevätilanne on jo viidettä viikkoa keskimääräistä huonompi.
– Ja se tulee olemaan kyllä jatkossakin. Yleensä meidän järvillä tämä aika eli heinäkuun loppu ja elokuun alkuviikot ovat sinilevän esiintymisen huippu, sanoo ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Sykestä.
Järvisen arvio levätilanteen vakavuudesta perustuu kahdenkymmenen vuoden aikasarjaan. Erityisesti sinilevästä kärsivät runsasravinteiset järvet. Pääosassa seurattavia järviä ei ole havaittu sinilevää tai sitä on havaittu vain vähän.
Merialueilla sinilevätilanne on jatkunut samankaltaisena jo pidempään, kertoo tutkija Sirpa Lehtinen Sykestä. Osa levistä on Lehtisen mukaan jo hajoamassa, mutta niiden runsaus riippuu tulevista säistä. Erityisesti lämpötila ja tuulisuus vaikuttavat leviin.
– Aikanaan levät käyttävät ravinteet loppuun, jolloin tilanne voi alkaa helpottaa. Toisaalta sopiva tuuli voi nostaa syvemmältä lisää ravinteita levien käyttöön, joten tilanne voi vielä jatkua, Lehtinen kuvailee.
Sinileväinen vesi voi aiheuttaa esimerkiksi iho- ja silmäoireita, pahoinvointia, flunssan kaltaisia oireita, kuumeilua tai allergisia reaktioita. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä.

Helle lämmitti merivedet

Pohjoisella Itämerellä meriveden lämpötila on noussut jo 27 asteeseen, kertoi Ilmatieteen laitos perjantaina. Mittaustulos tehtiin Utön eteläpuolella sijaitsevalla aaltopoijulla keskiviikkona.
Ilmatieteen laitos on mitannut merivesien lämpötiloja kyseisellä mittauspaikalla yli 20 vuotta, ja kyseessä on laitoksen lämpimin mittaustulos avomerellä.
Myös muilla merialueilla veden lämpötilat ovat nousseet yli 20 asteeseen.
Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että syynä lämpimiin merivesiin on pitkään jatkunut helle ja tyyni sää. Yleensä merivesien lämpötilat ovat korkeimmillaan 20-25 asteen luokkaa.
Tyypillisesti merivesi on lämpimintä juuri heinä- ja elokuun vaihteessa. Ilmatieteen laitos ennustaa, että helteet jatkuvat ja merivedet pysyvät lämpiminä seuraavien päivien ajan.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic