Lounais-Häme

Sinisten paine kasvaa – Hämeessä vasta 30–40 jäsentä eikä yhtään ehdokassitoumusta maakuntavaaleihin

Sinisen tulevaisuuden tulevaisuus näyttää yhä synkemmältä. Gallupkannatus on jämähtänyt katastrofaalisen heikoksi, ja puolueen jäsenmäärä on vieläkin vain murto-osa pienimpien eduskuntapuolueiden jäsenmääristä.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä sinisillä on yhteensä vasta 30–40 jäsentä, kertoo Hämeen sinisten puheenjohtaja Petteri Leino.

-Emme ole panneet jäsenhankintaan sinällään ruutia. Tärkeintä on panostaa potentiaaliseen kannattajakuntaan. Olemme muun muassa järjestäneet kahvitilaisuuksia eri paikkakunnilla, hän sanoo.

Alun perin puolueen piti panostaa nimenomaan aktiiviseen jäsenrekrytointiin heti joulukuisen puoluekokouksen jälkeen.

-Sitä ei sitten katsottukaan niin olennaiseksi. En kuitenkaan väheksy jäsenhankintaa. Se on tärkeää tulevia maakuntavaaleja silmällä pitäen, ja kaikki, jotka ovat sopivia ja halukkaita, ovat tervetulleita, Leino sanoo.

Perusongelma on, että uudet jäsenet ja varsinkin hyvät ehdokkaat ovat joka tapauksessa kiven takana.

-Jäsenmäärä on kuitenkin kaksinkertaistunut alkuvuodesta, Leino huomauttaa.

Hänen mukaansa siniset ”keskittyy omaan tekemiseensä” ja jatkaa äänestäjien houkuttelua jalkatyön merkeissä.

-Tarkoitus on mennä kesän aikana teltan kanssa erilaisille markkinoille tapaamaan ihmisiä.

Koko maassa sinisillä on nyt vajaa tuhat jäsentä. Esimerkiksi kristillisdemokraattien jäsenmäärä on yli 9 000 ja RKP:n lähes 25 000. Perussuomalaisten jäsenmäärä on yli 10 500. Se on kasvanut jonkin verran puheenjohtaja Jussi Halla-ahon valinnan jälkeen, joten perussuomalaisten kenttäväki ei ole siirtynyt eduskuntaloikkarien perässä sinisiin.

Kovin pienellä jäsenmäärällä on vaikea rakentaa ehdokaslistoja mihinkään vaaleihin.

Hämeessä sinisillä ei ole vielä ensimmäistäkään ehdokassitoumusta maakuntavaaleihin, joita suunnitellaan edelleen jo lokakuulle.

-Tiedän kuitenkin, että meillä tulee olemaan omia ehdokkaita, Leino sanoo.

Käytännössä Hämeen piirin kaikkien sinisten pitää asettua ehdolle, jos puolue mielii saada Hämeessä kasaan edes puolitäyden listan.

-Listalle voidaan ottaa myös sitoutumattomia ehdokkaita, Leino huomauttaa.

Gallupeissa sinisten kannatus on pyörinyt alusta lähtien 1–2 prosentissa. Täydellisen haaksirikon estääkseen puolue yrittää parhaillaan viritellä vaaliliittoja eri puolille Suomea.

Sinisen tulevaisuuden alkutaival on ollut niin vaikea, että moni epäilee eduskuntaryhmän hajoavan ja samalla puolueen luhistuvan jo ennen eduskuntavaaleja. Kuukausi sitten kokoomukseen siirtyneen Kaj Turusen lisäksi lähtökuopissa voi olla muitakin sinisten kansanedustajia, sillä tämänhetkisellä kannatuksellaan puolue putoaisi kokonaan eduskunnasta.

Sinisillä on Turusen taannoisen loikan jälkeen 18 kansanedustajaa. Mahdollisen joukkopaon pitäisi alkaa melko pian sote-lakien käsittelyn jälkeen, sillä kovin lähelle eduskuntavaaleja puolueen vaihtamista ei voi jättää.

Hämeen vaalipiirin ainoa sinisten kansanedustaja Anne Louhelainen ei ota mitään kantaa puoluetta tai eduskuntaryhmää koskeviin spekulaatioihin eikä edes omaan ehdokkuuteensa.

-Nyt keskityn käsillä oleviin asioihin, en siihen, mitä tulevaisuudessa mahdollisesti eteen tulee. Tällä hetkellä koen olevani samoin ajattelevien ihmisten parissa, hän ilmoittaa sähköpostitse.

-Uskon siihen, että jos joku ovi sulkeutuu, toinen aukeaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic