Lounais-Häme

Sinivalkoinen ääni vihdoin elokuvaksi – Video: Matti Ristinen kertoo, mitä hän oppi Kari Tapiosta elokuvanteon aikana

Ohjaaja Aleksi Mäkelällä ja executive-tuottaja Joona Jalkasella oli aluksi hyvin erilaiset näkemykset, millainen elokuva Kari Tapiosta pitäisi tehdä. Kuva: Pekka Rautiainen

On täällä elämä raskasta työtä / ja siinä harvemmin on onni myötä / sen tietää vain yksin suomalainen.

Kari Tapani Jalkasen elämäkerrallisen elokuvan nimeksi valittiin syystä Olen suomalainen, eikä iskelmälaulajan artistinimi Kari Tapio.

– Siksi, että se voi kertoa kenestä tahansa työn sankarista, aivan kuten biisikin, kertoo elokuvan ohjaaja Aleksi Mäkelä.

Raul Reimanin sanoittama 1980-luvun hittibiisi on käännösversio italialaisesta L’italiano-kappaleesta.

Vaikka elokuvan keskiössä on kansan sinivalkoiseksi ääneksi kohoava ujo savolaispoika (Matti Ristinen), on voimahahmona Tiina Lymin näyttelemä Pia Viheriävaara, taiteilijan ruodussa pitävä puoliso.

Viheriävaara esitettiinkin elokuvassa perheen päänä. Heidän poikansa Joona Jalkanen sanoo, että hänen äitinsä olisi ansainnut kaikki kultalevyt, jotka Kari Tapio pokkasi värikkään uransa aikana.

– Mutsissa oli jylläävää voimaa. Perheessä pitää olla yksi betoninkova tukiranka, että muut saavat sooloilla, Jalkanen sanoo.

Jalkasen mukaan elokuvaa Kari Tapiosta ehdotettiin ensimmäisen kerran jo 2000-luvun alussa.

– Isä vain tuumasi, että riittääköhän häneltä tarinaa elokuvaksi asti. Hänen elämänsähän oli paikoin kuin elokuvasta, Joona Jalkanen naurahtaa.

Joona Jalkasen mukaan elokuvaa yritettiin saada alulle jo 2000-luvun alussa, mutta tuolloin ajatus ei innostanut hänen isäänsä Kari Tapiota. Kuva: Pekka Rautiainen
Päätös elokuvasta tehtiin viidessä minuutissa

Kun Joona Jalkanen herätteli muutama vuosi sitten äitinsä Pia Viheriävaaran kanssa ajatusta Kari Tapio -elokuvasta uudelleen, ottivat he yhteyttä Solar Filmsin tuottajakaksikkoon Jukka Helle ja Markus Selin.

– Yhteydenotosta meni alle viisi minuuttia, kun saimme heiltä ilmoituksen, että tehdään elokuva, Jalkanen muistelee.

Rattaat eivät käynnistyneet aivan yhtä nopeasti. Kaikkiaan elokuvantekoon meni aikaa kolme vuotta käsikirjoituksesta alkaen.

Elokuvanteosta keskusteltiin alkumetreistä lähtien. Mäkelän mukaan Kari Tapion pojilla oli lähtökohtaisesti hyvin dokumentaarinen näkemys elokuvasta, joka sisältäisi isojen konserttien satoa.

– Halusin kertoa elokuvassa asioista, jotka eivät ole suuren yleisön tietoisuudessa. Käytimme jätkiä (Joona, Jari ja Jiri Jalkanen) hyväksi tietopankkina. Keskustelimme, mihin asioihin leffassa voisi keskittyä, Mäkelä kertoo.

– Se tehtiin kuitenkin niin, että kortit olivat koko ajan näkyvillä. Leffassa puhutaan kuitenkin poikien elämästä.

Joona Jalkanen kehuu taiteilijoiden tehneen hienoa työtä elokuvassa. Hän tuntee kiitollisuutta, että pitkä projekti on nyt valmis.

– Uppuduin elokuvaan kuin mihin tahansa muuhun väkevään tarinaan. Unohdin hetkeksi, että sehän kertoo meidän perheestä, Joona Jalkanen hymyilee.

Juttu jatkuu Matti Ristisen videohaastattelun jälkeen.

Mies vahvuuksinen ja heikkouksineen

Kari Tapio levytti uransa aikana satoja kappaleita, joita Matti Ristinen kuunteli intensiivisesti valmistautuessaan ensimmäiseen elokuvapäärooliinsa.

– Kuuntelin biisejä paljon, en tietenkään kaikkia, ja yritin päästä hahmon sisään haastatteluiden, videoiden, kotivideoiden sekä lehtiartikkelien avulla. Työtä oli paljon, mutta se oli mielekästä työtä.

Elokuvassa liikutaan usealla vuosikymmenellä 1960-luvulta alkaen. Ristinen kuvailee 1970–1990-lukuja tutkimattomaksi maastoksi, joita ei ole juurikaan suomalaisissa elokuvissa käsitelty.

– Paneuduin 1980-lukuun myös erilaisten talk show -tallenteiden kautta. Se oli hieman kummallista aikaa. Oli mielenkiintoista tutkia, millainen arvomaailma näyttäytyi eri vuosikymmenillä, joissa toinen maailmansota vielä kummitteli taustalla.

Mikä elokuvanteossa oli hauskinta, Matti Ristinen?

– Kyllä ne olivat pitkät puhelut Aleksin (Mäkelä) ja Joonan (Jalkanen) kanssa, että mitä juttua tässä kerrotaan miehestä vahvuuksineen ja heikkouksineen. HäSa

Olen suomalainen

Elokuva Kari Tapiosta (1945–2010), josta kasvoi koko kansan sinivalkoinen ääni.

Tekijät kuvaavat elokuvaa näin: Tarina elämää suuremmasta rakkaudesta, unelmien tavoittelusta, pettymyksistä ja itsensä voittamisesta.

Ohjaus

Aleksi Mäkelä

Rooleissa

Matti Ristinen (Kari Tapio), Tatu Sinisalo (nuori Kari), Tiina Lymi (Pia Viheriävaara), Talvikki Eerola (nuori Pia), Ilkka Forss (Danny), Ilkka Heiskanen (Ilkka Vainio), Aake Kalliala (Toivo Kärki), Joni Leponiemi (Reijo Taipale), Mikko Töyssy (Fredi), Joanna Haartti (Chrisse Johansson), Sakari Kuosmanen (Roudari Pussinen), Pekka Huotari (Mosse Vikstedt), Santeri Kinnunen (Eino Viheriävaara)

Kesto

113 minuuttia

Ensi-ilta elokuvissa

13.9.

 

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic