Lounais-Häme

Sinnikkyys suojaa, kun elämä kolhii

Turha kuvitella, että kukaan säästyisi elämässä vastoinkäymisiltä, tietää lastenpsykoterapeutti, kasvatustieteen tohtori Mirjam Kalland. Koska vastoinkäymiset ovat vääjäämättömiä, elämässä ratkaisevaa on se, miten niistä toipuu.

Kun Mirjam Kalland aloittaa Lasten Forssan juhlaseminaarissa puheenvuoronsa lasten hyvinvoinnista, yleisö tuskin osaa odottaa hänen puhuvan vastoinkäymisistä. Kallandin mukaan aihe on kuitenkin tärkeä.

-Ihminen tarvitsee resilienssiä, Kalland aloittaa.

Resilienssillä hän tarkoittaa pärjäämistä, kimmoisuutta tai sinnikkyyttä. Sellaista uskoa itseen, että ylös noustaan ja eteenpäin mennään. Tällainen ajattelumalli kehittyy jo lapsena.

-Aikuisten pitää vahvistaa lapsen itsetuntoa ja -luottamusta. Ne ovat resilienssin rakennusaineita.

Lapsen itsetunnon ja -luottamuksen kehittäminen kuulostaa monimutkaiselta, mutta kyse on vain arjen rakentamisesta siten, että se vahvistaa lasta.

Lasta vahvistavaan arkeen kuuluu ennen kaikkea aikuisten kanssa iloitseminen ja se, että aikuinen on utelias siitä, mitä lapsen päässä liikkuu.

-Kun on tutkittu masennuksesta kärsivien vanhempien lapsia, on selvinnyt, että lapsille on tärkeää kokea masentuneen vanhemman kanssa pieniä iloja yhdessä. Ne ovat kantaneet pitkälle. Yhdessä iloitsemisen lisäksi lapsi haluaa ilahduttaa. Lapselle on tärkeää, että aikuinen rakastaa häntä ja ilahtuu hänestä, vaikkei hän olisi tehnyt mitään erityistä, Kalland selostaa.

Aikuisen uteliaisuudella Kalland viittaa siihen, että vanhemman pitää olla päivittäin kiinnostunut lapsen tuntemuksista, toiveista ja huolista. Oleellista on päästä lapsen käyttäytymisen taakse. Esimerkiksi aggressiivinen lapsi ei välttämättä ole vihainen, vaikka aikuinen niin tulkitsee. Lapsi voi myös olla pelokas.

Kun lapsen itsetuntoa kehitetään, kehitetään lapsen kokemusta siitä, että hän on arvokas sellaisenaan. Tähän tarvitaan yhteistä iloa ja ehdotonta rakkautta. Kun lapsen ei tarvitse tehdä mitään ollakseen vanhemmalleen aarre, hän uskoo vielä aikuisenakin olevansa riittävä kaikkine virheineen.

Kun lapsen itseluottamusta kehitetään, annetaan lapsen osallistua ja tuntea itsensä tärkeäksi. Hänelle annetaan myönteistä palautetta hyvin sujuneista asioista. Tällöin lapselle tulee tunne, että hän pärjää tässä maailmassa.

Kun ihminen tietää olevansa riittävä virheistään huolimatta ja uskoo pärjäävänsä elämässä, hän selviää paremmin myös vastoinkäymisistä, joita hän väistämättä kohtaa. FL

Näitä asioita kaikki lapset tarvitsevat
Rakkautta ja hellyyttäRutiinejaLeikkiä ja luomistaTurvallisia ihmissuhteitaIloa ja lohtuaRajojaYstävän tai ystäviäTuntemuksen yhteisöön kuulumisestaNämä asiat suojaavat lapsen kehitystä vaikeissa elämäntilanteissaAinakin yksi turvallinen aikuinenYstäväLohduttavat ajatuksetSäännölliset rutiinitOpettaja, joka välittääOmasta itsestä pitäminenMahdollisuus iloita

Uusimmat

Fingerpori

comic