Lounais-Häme

Sinut on haastettu hyvän mielen tekoon!

Ihmistä voi liikuttaa niin monella eri tavalla.

Fyysinen liikuttaminen on tärkeää, mutta vähintään yhtä merkittävää on myös henkinen liikuttaminen, hyvän tekeminen ja vuorovaikutus ihmisten kesken. Tästä on pohjimmiltaan kyse vapaaehtoisena toimimisessa.

-Vapaaehtoisen ei tarvitse omata mitään ihmekykyjä. Kyse on nimenomaan sosiaalisesta läsnäolosta, siitä, että toimitaan ihmisenä ihmiselle, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Ilari Kokko Forssan Seudun Mielenterveysseurasta sanoo.

Mielenterveysseuran vapaaehtoiset ovat tukea tarvitseville henkilöille arjen apulaisia, haastavassa elämäntilanteessa tai muutoksessa rinnalla kulkijoita, luotettavia keskustelukumppaneita ja kuuntelijoita.

Annu Lahti ja Mia Ahonen kuuluvat näihin vapaaehtoisiin. Lahti on ollut mukana toiminnassa Mielenterveysseuran perustamisesta eli 80-luvun lopulta lähtien, Ahonen kolmisen vuotta.

-Tukihenkilöllä voi olla ratkaisevakin merkitys vaikeuksien keskellä kamppailevan henkilön tulevaisuutta ajatellen, sillä, että joku kulkee vierellä, Lahti pohtii.

-Esimerkiksi skitsofreniaa sairasta ei pysty tekemään oikeastaan mitään – ei käymään kaupassa, pankissa, ei siivoamaan. Tukihenkilö on kuin lottovoitto monelle heistä.

Ahonen toteaa, että vapaaehtoisena toimimisesta saa itsekin hyvin paljon.

-Se on ihana tunne, kun on saanut autettua jotakuta. Monta kertaa tuntuu siltä, että vaikka tässä antaakin toiselle ihmiselle paljon, saa itse vielä enemmän. Se on aika erikoinen tilanne.

Forssan Seudun Mielenterveysseura keskittyy ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön ja siten vahvistamaan ihmisten elämän voimavaraa.

-Mielenterveys on pohjimmiltaan jaksamista, kykyä jaksaa arjessa ja selvitä sen haasteista. Mielenterveys ei siis ole diagnoosi, Kokko sanoo.

Juuri ihmisten väliset kohtaamiset ja arjen vapaaehtoisuus rakentavat ja vahvistavat yhteisöllisyyttä ja sitä kautta mielen hyvinvointia, turvallisuutta, elämäniloa ja arjen toimintakykyä.

Perjantaina 13.5. vietetään Kukanpäivää ja samalla vapaaehtoisen ja omaehtoisen toiminnan teemapäivää. Päivän tarkoituksena on edistää yhteistä hyvää ja olla mukana rakentamassa uutta välittämisen kulttuuria.

Kukanpäivänä Mielenterveysseuran vapaaehtoiset tempaisevat ja haastavat nyt kaikki hyvän mielen tekoihin. Hyvän mielen teot ovat pieniä arkisia tekoja, jolla voi ilahduttaa lähimmäistä. Kutsu siis naapuri kahville, auta ikäihmistä puutarhatöissä tai tue nuorta arjessa.

Haasteella Mielenterveysseura haluaa muistuttaa, että hyvän mielen teot ovat jokaisen asia. Niistä ei tarvitse tehdä numeroa, mutta on hyvä pitää mielessä, että pienellä teolla voi olla suurikin merkitys kanssakulkijan jaksamisessa juuri sillä hetkellä.

Kukanpäivän tempaus Forssan Seudun Mielenterveysseuran toimistolla 13.5. klo 14–17. Ohjelmassa kahvitarjoilu, keväisten kukkien istutusta ja vapaaehtoistoiminnan esittelyä. Seuraava tukihenkilökoulutus alkaa syksyllä.Hyvän mielen tekoja voi ilmoittaa seuralle toukokuun loppuun saakka.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic