Lounais-Häme

Sipilä: Airiston Helmi ei agendalla Medvedevin tapaamisessa - "Sairasta", kommentoi Medvedev ajatusta helikopterikenttien käytöstä sotilaallisiin tarkoituksiin

Helsinki
26.09.2018, 19:14

Kotimaa

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoo, että Airiston Helmi -yhtiöön liittyvä rikostutkinta Turun saaristossa on Suomen sisäinen asia.
– Rikostutkimus suoritetaan Suomessa, se on Suomen sisäinen asia. Suomi on suvereeni valtio, voitte tutkia mitä tahansa, Medvedev sanoi tiedotustilaisuudessa hänen ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapaamisen yhteydessä.
Medvedevin mukaan Venäjältä voitaisiin tarjota Suomelle oikeusapua, jos Suomi sitä pyytäisi.
– Asiassa on mukana Venäjän kansalainen. On hyvin tärkeää, että myös hänelle turvataan kaikki lainsäädännön mukaiset olot ja mahdollisuudet. Hänelle voitaisiin myöntää myös konsulin tukea, Medvedev lisäsi.
Medvedeviä pyydettiin kommentoimaan epäilyksiä, voisiko venäläisomistuksessa olevien saaristotonttien helikopterikenttiä käyttää sotilaallisissa tarkoituksissa. Kysymys nauratti Medvedeviä, ja hän sanoi, ettei tiedä, kenen ”sairaassa mielessä” tällainen ajatus voisi syntyä.
– Mikä koskee helikopterikenttiä ja niiden mahdollista käyttöä sotilaallisiin tarkoituksiin, en tiedä, kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voisi syntyä. Se on suoraan sanoen paranoiaa ajattelua.
Pääministeri Juha Sipilä sanoo, ettei hänen ja Medvedevin tapaamisessa puhuttu Airiston Helmi -yhtiöön liittyvästä rikostutkinnasta.
– Tästä ei ole keskusteltu, kyseessä on poliisitutkinta, joka on kesken.
Sipilä sanoi myös, ettei asia vaikuta Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Hän lisäsi tiedotustilaisuudessa, ettei hänen tietoonsa ole tullut syitä, joiden takia Suomen tarvitsisi pyytää apua tutkinnassa Venäjältä.

Rahanpesusta Turun saaristossa epäillään venäläistä miestä

Airiston Helmi -yhtiö on noussut julkisuuteen sen jälkeen, kun poliisi teki mittavan etsintäoperaation 17 kiinteistöön Turun saaristossa miljoonien eurojen törkeän rahanpesuepäilyn vuoksi.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi eilen yhtiön hallituksen jäsenenä ja nimenkirjoittajana aiemmin toimineen venäläisen sekä yhtiön virolaisen työntekijän. Venäläistä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta, virolaista törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen.
Miehet kiistävät rikokset.
STT:n tietojen mukaan Airiston Helmi on ollut huolenaihe myös Puolustusvoimissa, ja Helsingin Sanomien sotilaslähde kertoi myös suojelupoliisin tarkkailleen yhtiötä vuosien ajan.
Keskiviikkona ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kertoi, että ulkomaisiin käsiin siirtyvät kiinteistöjen omistukset eivät ole jääneet viranomaisilta huomaamatta, mutta hän ei ottanut kantaa Airiston Helmi -yhtiön tapaukseen.
Rikosepäilyt yhtiön ympärillä ovat rajoittuneet talousrikoksiin, eikä esimerkiksi suojelupoliisi ole halunnut kommentoida rikostutkinnan merkitystä kansallisen turvallisuuden näkökulmasta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic